Wie heeft belang bij een ‘bruisend’ Stadsplein?

Het gemeentebestuur zit op te grote afstand van het centrum en heeft zodoende nooit begrepen wat met het Stadsplein wel en niet mogelijk is. Men voelt zich echter te goed om te luisteren naar bewoners en andere betrokkenen. Dat onbegrip speelde al een rol bij het ontwerp van die echoput. Daaromheen bevinden zich ongeveer 120 woningen, een schouwburg, een openbare bibliotheek, leslokalen van de volksuniversiteit en van de muziek- en dansschool, restaurants en winkels. En dat moet dan ook dienst doen als evenemententerrein..

Het gemeentebestuur wil nu dat het Stadsplein gaat ‘bruisen’. Dat is makelaarsjargon voor herrie die ten koste gaat van woongenot.Die zeventig procent van de Amstelveners die volgens wethouder Veeningen (D66) meer evenementen op het Stadsplein willen, zouden daarvoor in hun eigen ‘backyard‘ niet kiezen.

De bewoners van het Stadsplein zijn zich ervan bewust dat het in een stadscentrum vaak rumoeriger is dan een buitenwijk, maar dat betekent niet dat zij geluidsoverlast moeten accepteren. Zij zijn tenslotte niet rechteloos.

2015-09-24 20.00.14 2015-09-24 20.24.292015-09-24 20.21.50 2015-09-24 20.20.41Schouwburg en bioscoop 2015-09-24 20.21.092015-09-24 19.54.20 2015-09-24 19.54.412015-09-24 20.23.33 2015-09-24 19.54.532015-09-24 20.26.04 2015-09-24 19.55.09

“Een meerderheid van de lokale politiek wil verplaatsing van de vrijdagmarkt op het Stadsplein maximaal zeven keer per jaar mogelijk maken. Dat is volgens de voorstanders nodig om het plein op andere manieren te verlevendigen. Marktlieden en een deel van de oppositie in de gemeenteraad zijn tegenstanders. Het bleek donderdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). .. [GroenLinks commissielid Sebastiaan Heijman] wees er op dat het zonder meer snijden in de omzet van de niet voor overheveling te porren marktkooplieden wordt, terwijl in zijn ogen de kerstmarkt niet meer is dan een experiment. Hij wees er ook op dat 29% van de Amstelveners niet zit te wachten op meer evenementen op het Stadsplein, waar wethouder Veeningen van Economische Zaken (D66) tegenover stelde dat zeventig procent die wel wil. ”
Bron: AmstelveenBlog van 18 september 2015.

Bij gemeente en Amstelveense media dacht men lange tijd dat maar een paar bewoners zich stoorden aan onnodige geluidsoverlast van te luide evenementen, opbouw- afbraak- en schoonmaakwerkzaamheden, scooters, skateboards, geschreeuw van cafébezoekers en hangjongeren en het ijselijk hoge gegil van kinderen bij de fontein en (sinds kort) het speeltoestel.Nu echter steeds meer bewoners hun klachten gaan uiten, kan de gemeente die niet langer negeren.

Veel stadscentra zijn onleefbaar geworden voor vaste bewoners doordat de horeca en de handel er de dienst uitmaakten. Het kost dan veel tijd, moeite en gemeenschapsgeld om in het centrum weer de sfeer, burgerlijke betrokkenheid en de sociale controle terug te brengen.

Dit proces is in het Amstelveense Stadshart al aan de gang. De appartementen aan het Stadsplein hebben steeds minder vaste bewoners. Het zijn doorgangshuizen voor buitenlandse expats die zich niet betrokken voelen bij hun tijdelijke woonomgeving. Het ‘voordeel’ voor de gemeente is dat zij nooit klagen omdat zij de weg (nog) niet kennen en de taal niet spreken.

De meeste bewoners én bezoekers willen echter graag dat het Stadsplein gewoon wat gezelliger wordt gemaakt door middel van inrichting, aankleding, begroeiing, sfeervolle verlichting en kiosken. Op die manier zullen bewoners en bezoekers zich er steeds prettig en veilig kunnen voelen.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s