Het Stadsplein is ongezellig door verkeerde zuinigheid.

Er zijn plannen om de verlichting op het Stadsplein te verbeteren. Hiervoor heeft Unibail-Rodamco, de eigenaars van het winkelcentrum Stadshart, lichtarchitect Har Hollands in de arm genomen. Hij presenteerde zijn plannen aan bewoners van Stadsplein. Dat zag er allemaal veelbelovend uit, maar waarom worden ondertussen niet de bestaande mogelijkheden benut om het Stadsplein wat sfeervoller te maken? Hoeveel kan het nou kosten om in Schouwburg, Volksuniversiteit, P60 en openbare bibliotheek ’s avonds wat led-verlichting aan te laten?

Door de kerstverlichting in de bomen voor de ‘cultuurstrip’ is niet goed te zien dat de directies van de cultuurgebouwen hun verlichting uit laten doen als zij gesloten zijn. De toch al niet zo gezellige gevelwand wordt dan een donker gat:

 

Als Unibail-Rodamco zijn kostbare verlichtingsplannen gaat uitvoeren, kunnen de cultuurdirecties een bijdrage leveren aan het sfeervol maken van het Stadsplein door wat lampjes aan te laten als zij gesloten zijn.

Verlichtingsplan-stadshart

Zo zal het Stadsplein er ’s avonds uitzien volgens de plannen van lichtarchitect Har Hollands. Hij wil drie soorten verlichting toepassen:

“Functionele, beeldbepalende en sfeerbepalende verlichting. Functionele verlichting is noodzakelijke verlichting. Het plan is om het gehele Stadsplein beter zichtbaar te maken door nieuwe (dunne) masten te plaatsen die een zachte gloed geven. Dit is noodzakelijk omdat het plein anders als erg donker wordt ervaren. Verder is het plan om lichtpunten op de daken te plaatsen die de wandelpaden zacht zullen belichten.

Het tweede onderdeel is de beeldbepalende verlichting. Dit is verlichting die bepaalde beelden of voorwerpen accentueert. Onder meer de bomen en arcades kunnen op die manier verlicht worden. Verder is er de mogelijkheid om straatmeubilair zoals bloembakken en boombakken te benadrukken met LED-strips. Deze verlichting zal de architectuur accentueren.

Het laatste onderdeel is de sfeerbepalende verlichting. Met sfeerbepalende verlichting creëer je meer activiteit en dynamiek op het plein. Bijvoorbeeld door middel van laserprojecties waarbij vormen, teksten of elementen weergegeven worden. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden rond Sinterklaas, Kerst, culturele weken of andere activiteiten in het Stadshart.

De drie manieren van verlichting zorgen er samen voor dat het Stadsplein beter zichtbaar is voor de gebruiker, de vormen van de voorwerpen en gebouwen meer worden benadrukt en er meer dynamiek en beleving ontstaat op het Stadsplein. Dat komt zowel de bewoner als gebruiker van het Stadsplein ten goede.

Bron: Toekomst Stadsplein verder uitgewerkt met bewoners.Toekomst Stadsplein verder uitgewerkt met bewoners.

Op de grote foto van de bibliotheek annex boekhandel Venstra is te zien dat van de vijf omhoogschijnende lampen op het dak er maar drie branden. Dat is al maanden zo. Controleert niemand zulke dingen? En gaat iemand er wat aan doen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s