“Kan het zomaar dat iemand een gemeentelijke verordening overtreedt en dat de gemeente daartegen niet optreedt?
Sinds de laatste verkiezingen wordt veel gesproken over gedogen. Bestuursorganen (zoals de gemeenteraad of het college van B&W) gedogen ook. Gedogen in de betekenis van het niet-optreden tegen een overtreding terwijl het betreffende bestuursorgaan wel tot optreden bevoegd en in staat is. Bekende voorbeelden zijn het toelaten van geluidsoverlast in cafés en het gedoogbeleid bij coffeeshops. Maar ook in het kader van milieuregelingen, van arbeidsregelingen voor vreemdelingen of bij woonsituaties wordt bij overtredingen gedoogd. Voor de burger is het of het bestuursorgaan niets doet. In feite is dat ook zo, maar de zaak ligt iets genuanceerder.
Van bestuursorganen wordt verwacht dat zij toezicht uitoefenen op de naleving van
voorschriften en dat bij overtreding zij sancties opleggen en uitvoeren (zoals het opleggen van een boete, een dwangsom, plicht tot herstelacties, intrekking vergunning etc.).
Maar bestuursorganen hebben een zekere mate van beleidsvrijheid: zij kunnen de overtreding namelijk ook gedogen als het gaat om een overgangssituatie waarin binnen afzienbare tijd legalisering van de overtreding plaatsvindt. Of als het gaat om een situatie dat vergelijkbaar is met een ander geval waarin is gedoogd. Maar ook als sprake is van situaties waarin het belang van optreden heel klein is of juist sprake is van belangen die veel zwaarder wegen dan het belang van zich houden aan de regelgeving.
Bij een overtreding zal het bestuursorgaan altijd de belangen afwegen en dat kan er toe leiden dat een bestuursorgaan in een concreet geval mag gedogen, soms zelfs móet gedogen.
Volgens de rechtspraak moet gedogen aan het volgende voldoen:
– gedogen dient in beginsel schriftelijk te geschieden
– voor een bepaalde, zo kort mogelijke termijn
– zo nodig onder het stellen van voorwaarden
– na een zorgvuldige procedure.
Als het bestuursorgaan gedoogt dan wijst het orgaan een (gedoog-)beschikking aan de gedoogde.
Derden kunnen nadelige gevolgen ondervinden van het gedogen. Echter goed
onderscheiden moet worden of het nadeel te weeg wordt gebracht door de (gedoogde) handelingen van de gedoogde of door de gedoogbeschikking. In het eerste geval moet de gedoogde worden aangesproken en niet het bestuursorgaan dat gedoogt.
Als een gemeentelijke verordening wordt overtreden dan hoeft de gemeente niet op te treden. De gemeente kan de overtreding namelijk gedogen maar dan moet wel aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Anders moet de gemeente optreden. ”
Bron: ‘De gemeente doet niets’, informatieblad van Advokatenkantoor In ’t Veld.
[Wordt vervolgd.]
Gepubliceerd door robertvanwaning
"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.)
"Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.).
Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur).
Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden.
Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies.
Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media.
Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt.
In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties.
U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie.
Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd'
Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.
Alle berichten van robertvanwaning weergeven