'Ondertussen .. ' (Noam Chomsky & Ilan Pappé, 'Gaza in crisis'.)

Meanwhile, the reality in the occupied territories changed as well – the settlement project expanded to such proportions that it simply accentuated the humilating nature of the new Israeli proposal for peace. [..]

The expansion of Israeli settlements, the enclaving of Palestinian ‘autonomous’ areas within the settlements, military bases, and highways were not combined with any solution for Jerusalem or the refugee problem. [..]

The new prescription was a lasting peace based on a Palestinian state stretching over 12 percent of historical Palestine, with no real sovereignty or economic independence and, of course, with no solution for the fate of Jerusalem or the refugee problem.

Again, the developing reality on the ground was grimmer than the words on pages. Gaza became a huge prison camp, bombarded and starved, with American official and civil society alike blindly standing by. But, who knows, they may still find a Palestinian who will call it an acceptable solution.”

(Uit: Noam Chomsky & Ilan Pappé, ‘Gaza in crisis’, 2010, pag 53 – 55)

‘Een krijgsman wint genoeg, al wint hij niets dan tijd’ is een oud motto waarvan Israël dagelijks de geldigheid bewijst. Terwijl wij eindeloos (letterlijk!) semantische discussies voeren, kan Israël gewoon doorgaan met creëren van ‘feiten op de grond’ die niet alleen een nieuwe werkelijkheid gaan vormen maar – dankzij het Israëlische beginsel ‘Ik doe dus ik mag’ – ook een nieuwe waarheid en gerechtigheid.

‘Bezetting? Wélke bezetting?’

‘Palestijns grondgebied’? ‘Welk Palestijns grondgebied’?

‘Palestijnen? Wélke Palestijnen?’

 

9 gedachten over “'Ondertussen .. ' (Noam Chomsky & Ilan Pappé, 'Gaza in crisis'.)

 1. Lees op je gemak even door….maar opgepast…het zal schokkende teksten kunnen bevatten!http://www.franklinterhorst.nl/Palestijnse%20claims%20op%20het%20land%20zijn%20vals.htm
  Zomaar een blogje….en , zoals ik je elke keer weer voor je snuit zet , de ander kant van het verhaal hier…je weet wel , de kant die je liever niet in het licht ziet en derhalve maar vergeten wilt….
  Ik ben toch heel benieuwd hoever nu je werkelijke kennis het schoppen gaat en je hierover inhoudelijk kan gaan reageren…..
  En links / opinies van The Guardian & de Ha’aretz , Greta en Meulenbelt , Stan en co ,en al die andere namen die je naar voren had gebracht als [ mede ] " kenners " neem ik op voorhand al niet voor vol…dus bespaar je het knip en plak werk.

 2. @Saint,
  == "opgepast…het zal schokkende teksten kunnen bevatten!" ==
  Leugens, verdoezelingen en verdraaiingen en schokken mij in dit verband al lang niet meer, al blijf ik ze wel bestrijden.
  Het meest verhelderend vond ik de volgende zin, bijna aan het eind van de door jou aanbevolen tekst: "Het is God die deze geschiedenis schrijft." Wie niet in god gelooft, neemt teksten die zogenaamd namens hem geschreven zijn met een korrel zout. Dat zouden meer mensen moeten doen.

 3. Nee Robert….vergelijk nu eens gewoon deze opgenoemde feiten naast de opinies waarmee jij altijd op komt draven…dat is alles wat ik van je vraag…niet om de hete brij heen draaien graag….je vindt jezelf altijd zo op de hoogte…dus weerleggen met feiten is jou opdracht en moet derhalve een peuleschilletje blijken met zoveel kennis van [ andermans opinies ] zaken…..met uiteraard het achterwegen laten van vernoemde links en opinies….want aan ideologische , rectale verenstekerij , heb ik dus geen boodschap…
  Brand los!..en overtuig mij wat ik mis zie hier…..en wat er feitelijk niet klopt aan de inhoud van de link waarover alle reageerders hier heen stappen merk ik….
  Jij sluit met deze tekst je blog af :"…..’Bezetting? Wélke bezetting?’
  ‘Palestijns grondgebied’? ‘Welk Palestijns grondgebied’?
  ‘Palestijnen? Wélke Palestijnen?’ …"

  Ik gaf je vervolvens wat te lezen over die uitspraak…
  En ik wacht nog steeds op wat je daarover te melden hebt….heeft de Guardian er niets over?…de Ha’aretz dan wellicht?
  @ RR,
  Zo zie je maar dat ook o.a jij met je links met de retoriek er dus naast zit…want waarom moet men jou geleuter als zoete koek over nemen?…omdat het uitgekotst is door deze door mij vernoemde personen met een duidelijke agenda?…dan klopt het allemaal?…hou toch op..kom eens leven hier…neem echter niet je roze bril mee en vooral geen strijdblaadjes…dan pas , en alleen dan pas , kun je mee kletsen over wat er nu werkelijk leeft hier.
  Tot aan die dagen blijven dit soort "kenners" voor mij een niet voor vol te nemen discutanten in deze materie….je kunt je eigen mening hebben….dat is je goed recht…..maar daarmee over de feiten heen stappen maakt je mening voor mij dus een lachertje….

 4. @Saint,
  == "Overtuig mij wat ik mis zie hier…..en wat er feitelijk niet klopt aan de inhoud van de link [naar http://www.franklinterhorst.nl/Palestijnse%20claims%20op%20het%20land%20zijn%20vals.htm" ] ==
  Het klopt niet (het is althans niet bewezen) dat de geschiedenis van dat gebied geschreven is door de god van één van de vele volken die daar in de afgelopen duizenden jaren hebben gewoond.
  Het klopt ook niet dat slechts één van die volken voor eeuwig ‘historische rechten’ mag blijven claimen op plaatsen waar (vermeende) voorouders ooit hebben gewoond.
  Volgens Franklin ter Horst, de auteur van het stuk waarnaar jij verwijst, is de Palestijnse claim op hun land één van de grootste leugens in de menselijke geschiedenis. Dit zou blijken uit het feit dat geen enkel boek de geschiedenis van een Palestijns volk behandelt. Mihai weet vast wel hoe zo’n bewijs wordt genoemd. Ter Horst citeert een Amerikaan van Arabische afkomst die heeft gezegd dat er in de hele geschiedenis nooit een Palestijns volk heeft bestaan. Vervolgens noemt Ter Horst allemaal plaatsen in Palestina/Israël waar ooit Joden hebben gewoond. Et cetera.So what?!
  De Joden eisen heel voormalig Palestina exclusief voor zichzelf op omdat hun (vermeende) voorouders daar lang geleden een tijd hebben gewoond. Die hadden het land sindsdien vrijwillig verlaten om te ontkomen aan de strenge rabbinale wetten of om andere redenen hun levensvoorwaarden en geluk elders in de wereld te gaan zoeken. Met hun vertrek verloren zij alle aanspraken die zij niet tegenover derden hard konden konden maken.
  De Arabische inwoners van Palestina (die zich logischerwijze Palestijnen zijn gaan noemen) en hun nakomelingen hadden alleen graag willen blijven wonen in het land van hun ouders en (over)grootouders en in de huizen waarvan zij in veel gevallen nog de sleutel in hun bezit hebben. Hun aanspraken zijn van (veel) recenter datum en in de meeste gevallen aantoonbaar voor zover hun huizen en dorpen niet door de Joodse zionisten en door Israël zijn ondergebulldozerd.
  Ooit waren de Joden (nog) geen volk. Hetzelfde geldt voor de Palestijnen. En voor de Nederlanders, de Duitsers, de Amerikanen, de Brazilianen, de ..
  Franklin ter Horst toont zich niet vies van demagogische dramatiek als hij schrijft dat de negatieve berichtgeving over Israël deel uitmaakt ‘van een plan om het volk van Israël te vernietigen en uiteindelijk om zo de terugkomst van Jezus te verhinderen en de oprichting van Gods Koninkrijk’.
  In mijn geval klopt dat zeker niet, want ik maak mij alleen druk om mensen- en burgerrechten. Zodra Israël de Palestijnen als gelijkwaardige mensen gaat behandelen en hun een menswaardig bestaan in een eigen, vrij, onbezet, onverdeeld en leefbaar land gunt, dan zal niemand mij meer hierover horen.
  Als Jezus terug wil komen naar deze ellendige wereld, dan zal ik hem niet tegenhouden, maar de oprichting van de Palestijnse staat gaat wat mij betreft toch echt vóór dat van ‘gods koninkrijk’. (Wélke god is dat, trouwens? Die van de Joden, van de Christenen of van de Islamieten?)

 5. Wat ik lees hier van je Robert is emontieneel tegengas maar niet onderbouwd met feiten…en dat is op z’n minst erg vreemd te noemen.
  Ga nu eens inhoudelijk , en onderbouwd met feiten , de inhoud van de link onderuit halen…daar wacht ik op…en niet op van Waning daar nu van vindt….want dat is yesterday’s snow..kom op Robert…tandje erbij."….In mijn geval klopt dat zeker niet, want ik maak mij alleen druk om mensen- en burgerrechten. Zodra Israël de Palestijnen als gelijkwaardige mensen gaat behandelen en hun een menswaardig bestaan in een eigen, vrij, onbezet, onverdeeld en leefbaar land gunt, dan zal niemand mij meer hierover horen…"
  Ik kreeg bijna tranen in m’n ogen toen ik het las…en wederom vraag ik je : what about het gedrag van de andere zijde…waarom stap je daar altijd maar overheen vraag ik me af…actie = reactie…wellicht dan toch iets van doen met het Jodendom wat je dwars zit?

 6. @Saint,
  == "kom op Robert…tandje erbij." ==
  Een beetje dimmen, graag. Wie denk je wel dat je bent?
  == "Wellicht dan toch iets van doen met het Jodendom wat je dwars zit? " ==
  O zeker, natuurlijk. Ik sta bijzonder kritisch tegenover het discriminatoire en exclusiverende karakter van de Joodse religie, cultuur, traditie en politiek.
  Het zichzelf en andere mensen onderscheiden op grond van genetische en etnische afkomst en daaraan publiekrechtelijke en politieke consequenties verbinden, dat is niet meer van deze tijd.
  Exclusivisme, particularisme, separatisme en zeker nationalisme op etnische basis (etno-nationalisme) is een gepasseerd station. Gezien alle ellende die dat in de geschiedenis heeft veroorzaakt, zouden mensen daarvan eindelijk eens afstand moeten nemen, hoe moeilijk ze dat ook valt.
  Het ‘conflict’ tussen Israël en de (nakomelingen van de) Arabische inwoners van Palestina, voortgekomen uit de etnische zuivering van dat land en de beroving, verdrijving, bezetting, discriminatie en onderdrukking door de Joden van de Palestijnen is daarvan een schrijnend voorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s