Globalisering: ‘Solidair met de verliezers van de wereld.’

Van: Robert van Waning
Verzonden: zondag 2 juni 2002 11:44
Aan: Red Vkr Redactie
Onderwerp: Globalisering / mondialisering

Geachte heer De Bruin,

De kop boven uw artikel ‘Solidair met de verliezers van de wereld’ is de leus van veel anti-globalisten, die ik daarom ook liever ‘mondialisten’ noem (tout le monde, le monde entier).

Er is inderdaad geen sprake van een revolutie, maar van een doorbraak. Een besef dat al lang leefde bij een grote groep burgers is doorgebroken door de muren waarachter een kleine, elitaire groep van politici, journalisten en opiniemakers zich comfortabel en gezellig onder elkaar maar inmiddels totaal wereldvreemd had verschanst. Zolang men dat besef maar niet weer verliest, is er niets ernstigs aan de hand. De restauratie moet worden doorgezet.

U heeft het steeds over angst, bangheid, haat en onzekerheid, terwijl het vaak om niet meer gaat dan irritatie en onbegrip over de vermeende noodzaak van onnodige veranderingen. Ook heeft u het nog steeds over ‘links’ en rechts’, terwijl die begrippen nauwelijks meer enige gelding hebben. PvdA en VVD bekommerden zich beide om de middenklasse, dus wie van hen is er nu links of rechts?

Het is verouderd taalgebruik, dat doet denken aan de reactie van Wim Kok op uitlatingen van Pim Fortuyn: ‘Dan is het met de ruggen tegen elkaar en met de vuisten omhoog’. Niet meer van deze wereld, zulke archaïsche vakbondretoriek.

Ook Paul Scheffer liep achter feiten aan, die al tien jaar door de brievenredactie van de Volkskrant met succes buiten de kolommen van uw correcte krant waren gehouden.

De journalistiek is de interface van de politiek. Wat de burger van de politiek weet, heeft zij te horen en te lezen gekregen via de media, die zich al lang niet meer beperken tot verslaggeving. Ook in ‘nieuws’, en ‘analyse’ klinkt de opinie van de journalist en de presentator door. Het is niet terecht dat de politiek nu voornamelijk de schuld krijgt van wereldvreemdheid.

Helaas moet ik nu weg, want zo had ik graag nog een tijdje door willen gaan.

‘Solidair met de verliezers’. Een mooie gedachte. Heeft u ook praktische suggesties?

Vriendelijke groet,
Robert van Waning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s