Aandacht voor religieuze (of etnoculturele?) crisis groter dan voor de financiële en economische.

Artikelen en discussies op de opiniepagina van de Volkskrant van vandaag, 14 April 2009:

– Koester die legerimam! (door Abdelkader benali.)

– Laat Ali Eddaoui legerimam worden. (Fouad Sidali e.a.)

– Ramadan, de grote verlosser. (door Amanda Kluveld)

– Gun Ramadan het licht in de ogen! (door Abdelkader Benali)

– Weg met apartheid! (door Mark Rutte, Paul de Krom)

– Overheid, hou handen af van religie. (door Agnes Kant, Sadet Karabulut)

– Obama bewierookt de verkeerde. (door Nausicaa Marbe)

– Gebed moslims in Rotterdam verhoord. (door Amanda Kluveld)

– De Heer is waarlijk opgestaan! (door Andries Knevel)

En natuurlijk de standaard-liturgie:

– De Israël-lobby ontspoort. (door Thomas von der Dunk.)

– Doe Israël eens recht! (door Yochanan Visser)

– Israël vredelievend? Ik dacht het niet. (door Thomas von der Dunk)

– Verzwakken Hamas noodzaak. (Door Paul Brill, natuurlijk)

De Volkskrant lijkt meer geobsedeerd door een soort religieuze (of etnoculturele?) crisis dan door de ontwrichting van de wereldeconomie als gevolg van een financiële en economische crisis die onvermijdelijk zal leiden tot maatschappelijke crises in vrijwel alle landen van de wereld. (Leve de ‘globalisering’..)

Behalve aan een strikte scheiding van kerk en staat begin ik zo langzamerhand te voelen voor wat meer scheiding tussen kerk en journalistiek. My cup runneth over..

8 gedachten over “Aandacht voor religieuze (of etnoculturele?) crisis groter dan voor de financiële en economische.

  1. Robert, je hebt een selectie gemaakt van opinie-onderwerpen.
    Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat er heel wat langere reactieketens onder groeien dan opiniestukken over andere onderwerpen.
    Islamgrelateerde onderwerpen leven dus sterk.
    En dat zal zo wel blijven tot de islam geliberaliseerd is.

  2. @Ruud, het begrip ‘kosmopolitisme’ is zo rekbaar als men wil. Het is meestal een dekmantel voor iets wat helemaal niet universeel van aard is.
    @Peter, ik vond het opeens allemaal wel erg veel islam wat de klok sloeg. Kennelijk is er een bepaald punt gepasseerd. Vindt men het nu plotseling tijd voor een debat over de (al of niet) integratie van de islam in Nederland, of beseft men opeens dat dit veel eerder had moeten gebeuren? De ‘liberalisering van de islam’ waar jij op hoopt, is voor de meeste moslims als een contradictio in terminis. Volgens hen is er toch maar één islam en die staat letterlijk in de Koran? Interpretatie is niet toegestaan. Dan ben je al snel uitgediscussieerd.
    Als aan alle kanten het fundamentalisme, de orthodoxie en ook nog eens het etnoculturele tribalisme toenemen, behoor ik als agnost die bij geen enkele specifieke bevolkingsgroep behoort straks nog tot een bedreigde minderheid.
    Zonder een verlichte, seculiere, democratische en rechtsstatelijke smanlevingscultuur is er niets en niemand die de soort- en groeplozen zullen beschermen in de harde strijd tussen bevolkingsgroepen om de dominantie over het publieke domein en de publieke cultuur (en dus over alles en iedereen).

  3. @Ruud,
    Nog beter: Met ‘kosmopolitisme’ heeft men vaak een grenzenloze variant van ‘eigen volk eerst’ in gedachten: uitsluitend mensen zoals wij, maar dan elders.

  4. De islamisering binnen Europa maakt dat er veel over wordt gesproken en geopinieerd. Logisch, als je bij het minste of geringste je lange tenen onder de voeten van niet-moslims plaatst. Een beetje ruzie maken over honden uitlaten in de buurt van een moskee. Hebben ze in die moskee niets beters te doen aan opbouwwerk en intregratieproblematiek, ipv weer de wet aan anderen te willen opleggen?

  5. @Robert,
    Ja, dat is waar. Maar zij bepalen wat "goed" is – over het algemeen een fout proces, waar jij ook vaak mee te maken hebt.
    Ik zag laatst nog eens een aantal grofstoffelijke scheldpartijen voorbij komenbij Opinie, die jouw van volkomen belachelijk maken.
    En die Brill blijft maar doorgaan met zijn Zion-fascistische campagne.

  6. @Ruud, je schreef: "Ik zag laatst nog eens een aantal grofstoffelijke scheldpartijen voorbij komenbij Opinie, die jouw van volkomen belachelijk maken."
    Je maakt me nieuwsgierig. Maak die zin eens compleet: Waar, wanneer, wie? Het is een feit dat men achter je rug heel dapper durft te schelden. De partijdige opinieredactie vindt dat natuurlijk prima, want die hoopt alleen maar dat ik de moed opgeef.

  7. @Ruud,
    Hoewel ik niet zulke sterke bewoordingen gebruik als jij, vond ik die oproep van columnist Paul Brill (tevens commentaarschrijver) om Hamas te verzwakken (on)behoorlijk schaamteloos. Hij is immers een erkend pleitbezorger en belangenbehartiger van Israël. Zijn standpunt in ‘het Conflict’ (een eufemisme) is dus bepaald niet journalistiek te noemen.
    Hamas is de enige steun en toeverlaat van de door Israël verjaagde, bezette, onderdrukte en getreiterde Palestijnen die toch al zo weinig te zeggen hebben over hun eigen land en hun eigen bestaan.
    Dat een commentaarschrijver van een ‘onafhankelijke’ Nederlandse krant ervoor pleit om Hamas door druk van buiten te verzwakken, mag een gotspe heten. Wie Paul Brill in een reactie op het hoofdredactioneel commentaar van de Volkskrant op grond van zijn vele publicaties een ‘Isrsaël-lobbbyist’ noemt, krijgt een waarschuwing of wordt zonder vorm van proces verbannen door deze waakhond van onze democratie. Mooie boel.)
    (Paul Brill, ‘Verzwakken Hamas noodzaak’, VK 10-04-2009,
    http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/3142 .)
    Dit is trouwens volkomen off-topic, dus ga hier alsjeblieft niet verder op in, tenzij je natuurlijk iets héél zinnigs en nieuws te melden hebt. Let echter alsjeblieft wel op je woorden, want ik heb hier al genoeg problemen.
    Iedere reactie of bijdrage die maar zweemt naar racisme in welke vorm dan ook, verwijder ik, niet omdat dat moet maar omdat ik dat verwerpelijk vind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s