Geert Wilders' roem groeit dankzij het gebrek aan weerwerk, tegenspraak en rechtstreeks debat.

De truc van Geert Wilders is dat hij iedereen voortdurend óver hem laat praten en schrijven, zonder dat men de gelegenheid krijgt om hem tégen te spreken, of hem zelfs maar kritisch vragen te stellen.

Deze kunst heeft hij afgekeken van de journalistiek, de officieuze vierde politieke macht die zich (na zich te hebben losgemaakt van de burgerij) zonder enige legitimatie en verantwoording heeft gevoegd bij de Trias Politica.  Net als de journalistiek dankt Wilders zijn vrijwel onaantastbare positie immers aan het ontwijken van het directe debat en dus van rechtstreekse kritiek, weerwerk en tegenspraak.

Bij Wilders gaat alles via de band van de media. Die werken daar maar al te graag aan mee. Door Geert Wilders namelijk te laten groeien een steeds prominentere positie in de politieke arena, verzekeren de media zich van steeds hogere  oplage- en kijkcijfers, of het met Geert Wilders afloopt of niet.

Het algemeen maatschappelijk belang speelt bij dit spel geen rol van enige betekenis.

Wilders praat veel en laat veel over zich schrijven, maar hij ontwijkt steeds lastige vragen, kritiek en tegenspraak. Zo lijkt hij hij op het gerucht dat alleen al groeit doordat het zich onweersproken verspreidt:

Fama crescit eundo, zeiden de Romeinen die vertrouwd waren met mythologie en politiek.

Journalistiek en Wilders zijn op elkaar aangewezen en kunnen zelfs niet meer zonder elkaar. Samen vormen zij een explosief mengsel waar de Nederlandse nog last van kan krijgen.

Meer nog dan economie is politiek een zaak van vertrouwen, hoop en illusie. De journalistiek vergroot alleen maar de (meestal ten onrechte) gewekte verwachtingen.

3 gedachten over “Geert Wilders' roem groeit dankzij het gebrek aan weerwerk, tegenspraak en rechtstreeks debat.

  1. @Antoinette Duijsters,
    Dictators begunstigen meelopers, dulden geen tegenspraak en maken korte metten met critici, opposanten en dissidenten. Wat dat betreft zijn de opinieredactie van de Volkskrant en Geert Wilders samen al een eind op weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s