Van Thillo: Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht.

Shortlink: http://wp.me/p1mUd8-1ECa

‘Krenken moet kunnen’ schrijft Wouter Bos en de Volkskrant publiceert zijn verhaal zowel in de papieren krant als op de website van die huichelaars die hun lezers geen vrijheid van meningsuiting gunnen als het gaat om kritische reacties op artikelen en columns. Wouter Bos meent het vast goed, maar zijn verhaal zou geloofwaardiger zijn als hij het lef had gehad om de Volkskrant te noemen als voorbeeld hoe het níet moet. Die krant censureert immers onwelgevallige reacties van haar lezers.

Wouter Bos schrijft o.a.:

“Wie polarisatie omschrijft als het voeren van een debat op het scherpst van de snede zal haar veel positiever waarderen.”
[..]
Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang.
[..]
Maar wie met consensus een debat in gaat, heeft geen debat, versluiert de keuzes, laat niet zien waar hij staat. Met consensus ga je een debat niet in, met consensus kom je er uit.
[..]
Omdat de vrijheid van meningsuiting compromisloos binnen de grenzen van wet en grondwet wordt verdedigd. Omdat de neiging tot zelfcensuur wordt ontmoedigd en veroordeeld. Omdat de rechten van minderheden om binnen de grenzen van de wet onwenselijke opvattingen te hebben, onwenselijke meningen uit te spreken en soms ook onwenselijke dingen te doen, onvoorwaardelijk verdedigd worden. Niet om het er dan bij te laten.

Maar omdat alleen in zo’n veilige omgeving het vrije debat niet als bedreigend, maar als verrijkend zal worden ervaren.”

(Wouter Bos, ‘Krenken moet kunnen’, de Volkskrant Forumpagina, 4 maart 2008, http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/2836/Krenken_moet_kunnen )

De opinieredactie moet de wijze woorden van minister Bos ter harte nemen en niet langer critici, dissidenten en opposanten de mond snoeren als zij met hun reacties en bijdragen aan discussies geen regels van wet, spelregels of fatsoen schenden.

In een rechtststaat als de onze dient een straf alleen te volgen op de bewezen strafbare schending van een vaststaande rechtsnorm. Bij mijn verbanning uit de reactie- en discussieruimtes op de website van de Volkskrant staat noch de schending noch de norm noch de sanctie vast.

Een onafhankelijke krant die pretendeert ‘kwaliteitsjournalistiek’ te bedrijven dient onrecht en willekeur juist te bestrijden, in plaats van dit zelf te begaan.

2 gedachten over “Van Thillo: Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s