Forza Hollandia: Op naar Den Haag, via Hilversum!

fotofotofotofotofotofoto“Berlusconi blijft lachen,” schreef Eric Arends, VK-correspondent in Italië. Eergisteren had hij nog geschreven dat de Italiaanse minister-president in ernstige verlegenheid was gebracht door de veroordeling van de Engelse advocaat David Mills. Die had namelijk in ruil voor een forse betaling verklaringen afgelegd die Berlusconi vrijpleitten in twee corruptie- en fraudezaken.

‘Excuses,” schrijft Eric Arends vandaag in de Volkskrant. Hij had zich laten leiden door wat in een normale democratie zou gebeuren als een premier de straf voor zijn wandaden met corruptie kan afkopen. Publieke verontwaardiging en schande zouden zijn deel zijn, en zijn aftreden onafwendbaar. Italië is echter geen normale democratie, en zodoende is de baas van het land tegelijk de baas van de journalistieke media die hem kritisch zouden moeten volgen en beoordelen.

Marktwerking bestaat uit het kopiëren van andermans succes en daar vervolgens een eigen draai aan geven. Berlusconi’s succesvolle combinatie van commercie, media en politiek roept bijna om navolging. Ook in Nederland. Dus..

‘Op naar Hilversum!’ riep een stralende prinses Maxima de Nederlanders toe vanaf de voorpagina van De Telegraaf van 17 februari 2009. Ons meest geliefde fotomodel leek ‘de Krant van Wakker Nederland’ enthousiast te steunen op weg naar een toppositie in zowel de nationale journalistiek als politiek. Zo leek het althans. En zo is het dus ook, want vanaf 17 Februari 2009 zal de werkelijkheid het nieuws gaan volgen, en niet meer andersom. Zodra De Telegraaf onder de dekmantel van WNL de middelen en mogelijkheden van ons publieke bestel voor haar eigen doeleinden kan gaan inzetten, wordt het nieuws een politiek gegeven en wordt de politiek alleen journalistiek interessant als dit goed is voor de omzet.

Een management buy-out van onze democratie. Om minder gaat het niet.

Toch zijn de journalistieke en politieke reacties voornamelijk lacherig. Het behoud van een transparant, evenwichtig en rechtvaardig democratisch stelsel ligt in handen van de verstandige burgers die zich niet voor de gek laten houden door deze charade van schijndemocratie. Hoezeer ook ons inmiddels al is afgegleden naar een mediacratie, blijkt wel uit de lacherige manier waarop de journalistiek over deze ‘management buy-out’ van onze democratie bericht. Ze vinden het wel een mop. Bovendien is hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf toch in de eerste plaats een collega-journalist, en die val je nu eenmaal niet te veel lastig met kritische vragen en beoordelingen. Het linksige journaille is hoogstens een beetje jaloers, maar wil dat vooral niet laten blijken.

Als De Telegraaf-WNL-combinatie eenmaal de begeerde zendmachtiging in huis heeft, dan is de volgende stap de oprichting van een politieke ‘beweging’. Geen politieke partij, natuurlijk, want democratie is een blok aan het been van mensen die (Forza!) in de maatschappij vooruit willen.

Journalisten zullen het hun oud-collega’s van De Telegraaf/WNL niet moeilijk zullen maken als die eenmaal hun gedaanteverwisseling van journalist tot politicus hebben voltooid. VK-correspondent Eric Arends schrijft:

‘Journalisten zouden de premier het vuur na aan de schenen leggen met brandende vragen, als de bewindspersoon al niet uit eigen beweging was opgestapt. In Italië zijn dit soort voor de hand liggende reacties ver te zoeken. ANSA, het Italiaanse ANP, had het bericht over Mills’ veroordeling dezelfde avond al weer van zijn internetpagina verwijderd. Het journaal van het eerste Italiaanse net bracht het nieuws pas in de 19de minuut. Het item duurde exact één minuut. De nieuwsuitzending van Berlusconi’s zender Rete4 liet het onderwerp helemaal links liggen. “In dit land hebben de grootste schandalen geen enkel gevolg meer,” zei schrijver-journalist Marco Travaglio vorig jaar tijdens een lezing. “Niemand vraagt zich meer af: is het wel normaal wat hier gebeurt? Zodat je bijna gaat denken dat je zélf gek bent.” ‘

De grootste gruwelgrap is natuurlijk dat wij met ons allen mogen meebetalen aan de verwezenlijking van de politieke ambities van het wakkere gezelschap dat achter dit knappe staaltje volksverlakkerij zit. Hier kunnen de jongens van de Postcode-loterij nog van leren. Ook Prinses Maxima zal nog vaak nog vaak voor de kar van Wakker Nederland worden gespannen. Evenals de vele miljoenen die de nieuwe omroep ‘Wakker Nederland’ uit Den Haag zal ontvangen, wordt de (waarschijnlijk ongewilde) medewerking van Neerlands duurste fotomodel hun gratis door de belastingbetalers ter beschikking gesteld.

Het is allemaal zó simpel dat je je alleen afvraagt waarom De Telegraaf dit kunstje niet eerder heeft bedacht en uitgevoerd. ‘Laughing all the way to the Parliament.’

Als er geen journalisten meer zijn die zich niet door collegiale loyaliteiten laten beïnvloeden, dan zijn er hopelijk nog genoeg sceptische burgers die zich niet gek laten maken en die de gang van ‘Wakker Nederland’ via Hilversum naar Den Haag kritisch zullen blijven volgen en beoordelen in hun weblogs en in publieke reactie- en discussieruimtes: Democratie 2.0.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s