WORD WAKKER, 'LINKS' NEDERLAND!

fotofotoDe macht van het beeld: ‘OP NAAR HILVERSUM!’, in vette kapitalen, met daaronder een foto van een enthousiaste prinses Maxima. Allemaal op de voorpagina van De Telegraaf. Het lijkt alsof zij die tekst het publiek toeroept.

17 Februari 2009: Onthoud die datum, want dat was de dag waarop ons land definitief afscheid nam van de democratie en de weg naar een mediacratie insloeg, met het Italië van mediamagnaat/ premier/duce Berlusconi als lichtend voorbeeld.

‘WAKKER NEDERLAND MEER DAN WELKOM!’ luidde de kop van De Telegraaf van 18 februari, met daaronder (maar natuurlijk ‘boven de vouw’) hoofdredacteur Sjuul Paradijs die glunderend zijn (eenmaal gevouwen) krant aan de fotograaf (en dus een paar miljoen Nederlanders) laat zien. Op die foto kan je goed zien dat die foto van een stralende prinses Maxima op de voorpagina van de vorige dag geen toeval was: ‘Op naar Hilversum!’ lijkt prinses Maxima het publiek toe te roepen.

Dit is wat men krijgt als manipulatieve journalistiek wordt gecombineerd met professionele marketing, massapsychologie, beeldwerking, en politiek instinct. Het resultaat is niet zomaar knap, maar geraffineerd. En dat maakt het allemaal ook een beetje eng.

De volgende stap is namelijk de oprichting van een politieke partij. Dat zegt Paradijs natuurlijk nog niet, want hij wil nog geen slapende honden wakker maken. En slapen doen ze, de waakhonden die onze democratie moeten bewaken tegen onwenselijke machtsconcentraties en politieke machinaties op kosten van de belastingbetalers.

‘Politieke partijen, het bedrijfsleven, bekende en onbekende Nederlanders hebben overwegend enthousiast gereageerd op de eventuele komst van wakker Nederland als publieke omroep,” luidt de openingszin op de voorpagina van De Telegraaf van 18 februari 2008. ‘Onze verslaggevers’ hebben geen onderzoek nodig om dat met grote stelligheid te beweren. De wens is de vader van het feit.

Een volksbeweging, aangestuurd door een massamedium dat onder de vlag van journalistieke betrouwbaarheid het volk zal sturen onder het motto ‘Het komt allemaal weer goed. Daar zullen wij voor zorgen’. Dat is precies wat mensen willen horen nu alle vroegere wensen en verwachtingen zijn gestrand op de rotsen van de realiteit.

17 Februari. Nogmaals: Onthoud die datum. Vanaf die dag zou de werkelijkheid namelijk definitief het nieuws gaan volgen en de politiek zou zich daarbij aansluiten. In die volgorde gaan Nederland de toekomst tegemoet.

Op die straks historische datum namen wij definitief afscheid van de wereld van de dialectiek – de uiteenzetting, het geschreven woord, de redenering -, die haar uitdrukking vond in de parlementaire democratie, de rechtsstaat en de ongebonden, onafhankelijke, waarheidsgetrouwe en (dus) betrouwbare journalistiek. In die wereld heersten de feiten, de analyse, de objectiviteit, de geduldige waarheidsvinding, de zuiverheid van procedures, de weloverwogen beoordeling, het parlement en de kwaliteitskrant. Wij treden nu in het paradijs van de mediacratie, de wereld van het beeld, de suggestie, de retoriek, de beeldvorming. Voortaan regeren de waan van de dag, de pose, het gevoel, de indrukken, de emoties, de hype, de tv-stamtafel, het populisme, commercie, schaamteloze belangenbehartiging en cliëntelisme. *)

Zodra een mediagenieke en charismatische figuur de leiding neemt van W NL, kunnen de geschiedenisboeken dicht. Wij gaan het allemaal namelijk opnieuw beleven. LIVE!
*) Deze alinea is een bewerking en aanvulling van een tekst in het boek ‘De journalist en de macht van het beeld’ van Hans Goslinga, Anne Vondelingreeks, 2007, pag. 47 en 48.

Een gedachte over “WORD WAKKER, 'LINKS' NEDERLAND!

  1. Nou, Juul is nu niet bepaald een Paradijsvogel. Wat een rechtse, mechanisch denkende journalist!!!
    Laat maar komen, die "Slapend Nederlander".

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s