'Hoofdbrekens' zijn een onschuldige kwaal vergeleken met de gevolgen van luchtvervuiling.

“[De Europese normen voor de concentraties fijnstof] bezorgen vooral bestuurders in een dichtbevolkt land als Nederland veel hoofdbrekens,” meent de Volkskrant.
(VK Commentaar, 12-01-2009.)

Ondertussen bezorgen overschrijdingen van acceptabel geachte normen voor luchtvervuiling met fijnstof, roet, benzeen, NOx en andere schadelijke narigheid die door verbranding van fossiele grondstoffen in onze longen terechtkomt veel mensen heel wat ergere dingen dan alleen ‘hoofdbrekens’.

De voornaamste taak van bestuurders is het zorgen voor veiligheid en het welzijn van de burgers die daarvoor van hen afhankelijk zijn. Lichamelijke gezondheid is het voornaamste gebied waarop veiligheid en welzijn in gevaar komen als gevolg van schadelijk handelen door medeburgers, bedrijven en bestuurders.

“In het streven naar een honderd procent schone lucht, dreigt het betere hier de vijand van het goede te worden,” schrijft de Volkskrant in haar hoofdredactioneel Commentaar. Op deze badinerende manier probeert zij de Europese luchtvervuilingsnormen te reduceren tot een onrealistische ridiculiteit. Mensen zouden eens kunnen gaan denken dat het wel eens wat minder mag met al die auto- en reisrubrieken en -advertenties in de krant..

PS

Noodgedwongen noteer ik deze reactie op dit particuliere notitieblokje dat door vrijwel niemand bekeken wordt en niet in de daartoe bestemde publieke reactieruimte onder het Commentaar op de website van de krant waar iederéén reacties mag plaatsen, omdat ik tot mijn niet geringe ergernis (en tot vreugde van anderen) nu al bijna een maand verbannen ben uit de reactie- en discussieruimtes op de website van de Volkskrant.

Ik had het namelijk gewaagd om deze krant ‘de les te lezen’ vanwege het feit dat zij haar critici de mond snoert door onwelgevallige reacties te verwijderen en de auteurs zonder waarschuwing, zonder deugdelijke motivatie, zonder mogelijkheid van verweer en zonder straftermijn te verbannen. Zie ‘Mensenrechten? ook voor Volkskrantlezers?’

De Ombudsman van de Volkskrant is het niet eens met deze verbanning en hij probeert deze dan ook al bijna een maand om die ongedaan te maken (“(Ik zal niet rusten voordat u weer toegang heeft tot de website.”), maar kennelijk heeft hij niet zo veel invloed, en zeker geen macht binnen de redactie. Ook dat is niet zo’n best teken voor de democratische instelling van de Volkskkrant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s