Gaza-ontkenners: Kijk!

foto

Bron van de foto: http://palestinian.ning.com/photo/white-phosphorus

Als de Israëlische warlords Hamas dan eenmaal op aandringen van VK-columniste Nausicaa Marbe van de kaart hebben geveegd, heeft zij dan misschien ook nog een even afdoende ‘oplossing’ bedacht voor de vele Palestijnen die destijds op Hamas hebben gestemd en die die beweging nog steeds om velerlei redenen steunen? Ook uitroeien dan maar?

Bert Wagendorp schreef in zijn column ‘Jaarwisseling’ (VK, 3/1 jl):

“Oudejaarsnacht in de Gazastrook, dat was pas heftig. Zelden zo’n vuurwerk gezien en overal branden. Maar ze hadden daar ook geen Commissie Overlast Jaarwisseling (COJ), dus dan vraag je erom.”

Ik neem aan dat Wagendorp dit enthousiaste ‘ooggetuigenverslag’ kreeg doorgebeld door zijn in Israël wonende grootmoeder die het op haar tv had gezien. Hoe gevaarlijk dat Israëlische ‘vuurwerk’ is, tonen deze schokkende video op LiveLeak  ( http://www.liveleak.com/view?i=3b3_1230864719 )

De Volkskrant vindt deze ‘toon van het publieke debat’ (zie de column van VK-ombudsman) wél acceptabel. Het gaat deze krant kennelijk niet over de toon van het debat, maar om het belang dat ermee wordt gediend..

‘Measured and proportional’.  (http://www.thewe.cc/contents/more/archive/atrocities.htm )

15 gedachten over “Gaza-ontkenners: Kijk!

 1. hier past enkel schaamte.
  Voor de oorverdovende stilte van NL.
  Mensenrechten zijn leuk. Maar ze moeten natuurlijk niet gelden voor acties van Israel.
  Lublin

 2. Vervolg:
  … het belang van een in Israel wonende grootmoeder, en haar vele familieleden – waar ook ter wereld.
  De toon van de Jan Geurstens, de Ronnie Naftaniels, de Ariel Sharons en de Menachem Begins, de terroristenleider.Reactie is geredigeerd

 3. @Ruud,
  Het gaat niet om bloed-, familie-, tribale noch etnische bindingen en loyaliteiten (want die zouden in de politiek noch in de journalistiek en dus ook niet in het publieke debat relevant moeten zijn), maar om aanvechtbare opvattingen die men denkt te kunnen uiten omdat men tot een bepaalde groepering behoort.

 4. Dat de Palestijnen massaal op de Hamas hebben gestemd, was omdat ze de corrupte Fatah beu waren, en een betere toekomst met de Hamas dachten te krijgen.
  Dat de Hamas daarna via een staatsgreep de macht alleen overnamen, was nog geen ramp.
  De door Nausicaa Marbe beschreven bloeddorst van de Hamas, die de Palestijnse bevolking geheel daaraan onderdanig heeft gemaakt, heb ik u niet zien tegenspreken.
  Ik betwijfel zelf of u het artikel heeft gelezen.
  De Hamas is een slechte vader voor zijn kinderen, en u ontkend het misbruik door die vader van zijn kinderen.

 5. Robert van Waning je begint al aardig aan oorlogsretoriek te doen. Columnisten opzadelen met het oplossen van problemen die door Hamas begonnen en tot nu toe veroorzaakt worden. En er is geen sprake van genocide, dat denken al die pro Hamas scribenten hier.
  De Israëlisch zullen waarschijnlijk de oplossing van het Hamas probleem na het eerste grondwerk verricht te hebben aan de Fatah en Egypte overlaten. De kinderen van Hamas zullen een ander leiderschap kiezen nadat Hamas door bovengenoemde organisaties gedecimeerd is.
  Nederlandse warlords:
  http://nl.youtube.com/watch?v=23bM58hhFk8Reactie is geredigeerd

 6. @Ronald,
  Wanneer, waar en hoe heb ik mij ‘pro-Hamas’ uitgelaten? Ik ben namelijk niet pro-Hamas, maar alleen pro de gewone Palestijnen, mensen zoals en ik, die alleen in de verkeerde tijd op de verkeerde plek zijn geboren, maar die nooit iemand kwaad hebben gedaan en die daarom gewoon mogen blijven hopen op een menswaardig bestaan en (als het even kan) gewoon menselijk geluk in een omgeving waarin zij zich thuis en veilig kunnen en mogen voelen, net zoals hun (groot)ouders dat nog konden doen voordat zij hardhandig uit hun huizen, dorpen en land werden verjaagd.
  Heb je die film van die slachting onder de burgerbevolking van Gaza op http://www.liveleak.com/view?i=3b3_1230864719 bekeken, of heb je dat toch maar niet aangedurfd, bang om geconfronteerd te worden met de andere kant van jouw verhaal?Reactie is geredigeerd

 7. @JG,
  Als Hamas ‘bloeddorstig’ genoemd mag worden omdat zij verantwoordelijk zijn voor de tragische dood van vier onschuldige Israëliërs, welke term is dan toepasselijk op mensen die een veelvoud aan onschuldige slachtoffers op hun geweten (if any) hebben?

 8. Waar heb ik mij pro Hamas uitgelaten schrijft Robert van Waning, om daarna de slachtoffers van dezelfde Hamas als een tragische vergissing te benoemen.
  Natuurlijk is RvW pro Hamas, maar hij is gewoon de realiteitszin kwijt, en schrijft de meest gekke dingen puur uit frustratie, net als vriendje Lublin.Reactie is geredigeerd

 9. Om te begrijpen waarom het zionisme het joodse geloof heeft geperverteerd voor politieke doeleinden, hoeven we ons alleen maar de infame uitspraak van rabbi Yaacov Perins te herinneren, uitgesproken bij de eervolle http://www.mepc.org/journal_shahak/shahak48.asp van de terrorist en "holy martyr" http://sabbah.biz/mt/archives/2008/02/25/hebron-massacre-1994/, die het vuur opende op biddende Palestijnen in een moskee: "One million Arabs are not worth a Jewish fingernail." (New York Times, 28 februari 1994)
  Lees ook: http://www.volkskrantblog.nl/bericht/239341

 10. @JG,
  Je leest slecht. Ik heb de Israëlische slachtoffers van Hamasraketten geen ‘tragische vergissing’ genoemd. Evenmin als de (veel talrijker) dodelijke burgerslachtoffers van Israëlisch wapengeweld, trouwens.
  De correspondent van NRC Handelsblad in Israël schreef op 2/1 jl over Hamas: "Met name in de Gazastrook zijn veel [Hamas-]leiders een pragmatische koers gaan varen. Hamas-politici leggen niet langer de nadruk op de vernietiging van de staat Israël, maar praten over bestrijding van corruptie, de zorg voor ouderen en gehandicapten, of de verbetering van het onderwijs. Bovendien stelde de beweging een paar maanden geleden dat Israël zich moet terugtrekken uit de in 1967 bezette gebieden – een impliciete erkenning van het bestaansrecht van Israël."
  (Guus Valk, ‘Hamas allang niet meer van boven geleid’, NRC Handelsblad, 2/1 jl.)
  Gaza-ontkenners: Kijk! Lees! Denk na!

 11. "In de internationale gemeenschap zijn barstjes te zien in de boycot van Hamas. Noorwegen heeft diplomatieke banden met de beweging. Ook Jordanië dat tot dusver trouw de lijn van de VS en Israël volgde, heeft nu contact met Hamas. Onderzoeker Nicholas Pelham van The International Crisis Group zei deze zomer dat praten met Hamas de enige optie met perspectief is. Geweld zou de aanhang van Hamas in Gaza vergroten en een oplossing van het conflict compliceren. Ook verdere isolatie zal volgens hem Hamas alleen maar sterker maken. "De enige optie is te gaan praten over een compromis, hoe ingewikkeld dat ook is." (NRC, 2/1 jl, ibid.)

 12. Ik heb de NRC ook gelezen. Hamas heeft gedaan wat andere partijen tot nu toe hebben nagelaten: ze hebben zich gericht op het bevorderen van de sociale cohesie. Misschien een slimme truc, maar de andere deelnemers in het gruwelijk spel kunnen beter naar zichzelf kijken. Waarom hebben zij nagelaten om onderwijs en gezondheidszorg te stimuleren?
  En, zoals van Agt treffend opmerkte: Inderdaad hebben de Palestijnen zich tot Hamas gewend – er was toch niemand anders die zich om hen bekommerde?
  Mensenrechten eindigen bij (buitensporig) geweld, we vergeten wel eens dat mensenrechten beginnen bij de zorg voor de dagelijkse levensbehoeften.

 13. In Haaretz vandaag lees je af en toe een een menselijk bericht tussen alle oorlogsretoriek, stemmen die twijfelen aan het nut van de huidige agressieviteit jegens de Gazanen.
  "As someone who has lived for the past eight years with my family under the threat of Qassams, explosive charges and tunnels [dug by terrorists] that might pop up in the middle of the kibbutz, I know what I’m saying – only agreements with the other side will bring an end to these threats," Goldfarb said. "I am afraid for my family and those around me. But does that give me the right to kill 400 Palestinians? What do I get out of this? Only more families that come into the circle of enmity."

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s