MobiMeter maakt automobilisten bewust van ALLE kosten van IEDERE kilometer. 'Gratis' tanken.

Teneinde mensen voortdurend volledig bewust te maken van álle kosten die gemoeid zijn met de kilometers die zij gemotoriseerd afleggen, moet iedere vorm van éénmalige betaling (vooraf of achteraf) worden afgeschaft., dus niet alleen de bvb en de motororijtuigbelasting etc., maar ook ook het tanken.

Omdat door de automobilist geen direct verbad wordt ervaren tussen tussen de prijs van een volle tank benzine, diesel of LPG en het feitelijke rijden (zeker niet als voor het tanken met pinpas, creditcard of benzinepas-van-de-zaak wordt betaald), moet er ook voor het tanken worden betaald op een worden op een manier die de automobilist VOORTDUREND confronteert met de VOLLEDIGE kosten-per-kilometer.

De brandstof moet dus niet worden betaald op het moment dat men tankt, maar worden door een ‘MOBIMETER’ berekend tijdens het rijden. De benzinestations declareren de door hen geleverde brandstoffen bij MOBICOST.NL, een (semi)overheidsinstantie.

De ‘MobiMeter’ is een soort taximeter die goed zichtbaar op het dashboard is gemonteerd en die gaat lopen zodra de motor wordt gestart. Hij gaat harder lopen zodra en zolang men rijdt en nóg harder lopen als er harder wordt gereden. Op bepaalde tijstippen en op bepaalde weggedeelten krijgt deze mobimeter een impuls om extra hard te gaan lopen: de spitsheffing.

Dankzij de MobiMeter is er ook geen probleem met privacy en zo, want het kastje krijgt alleen algemene impulsen via wegdek, kastjes langs de wegen en de satelliet.

In de kilometerkosten die duidelijk leesbaar in het venster worden getoond, zijn alle vaste en variabele kosten van het autorijden ingecalculeerd. De totale kosten worden periodiek of per duizend kilometer doorgegeven via een satellietverbinding, en de betaling geschiedt door automatische afschrijving van de rekening van de automobilist.

Alleen op deze manier weet de automobilist op ieder moment precies wat het autorijden hem kost. In combinatie met een lease-overeenkomst kunnen ook de kosten van afschrijving en reparaties worden berekend en in het venster worden getoond. Dat zal pas écht schrikken zijn, en dat moet ook.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

5 gedachten over “MobiMeter maakt automobilisten bewust van ALLE kosten van IEDERE kilometer. 'Gratis' tanken.”

 1. Ik denk niet dat zo’n systeem geïmplementeerd kan worden. De complexiteit lijkt me enorm. Wat doe je met alle verschillende autotypes, rijstijlen e.d. Brandstofverbruik is relatief makkelijk, maar onderhoudskosten worden een nachtmerrie om die vooraf te bepalen.
  Maar ik ben het wel met je eens. Ik heb eens een jaar mijn uitgaven gedetaileerd bijgehouden en achteraf eens gekeken hoeveel de auto mij heeft gekost. Dat was zeer behoorlijk.
  Als ik dat dan weer af ga zetten tegen een OV jaarkaart voor het hele gezin, dan komt die auto er weer beter uit.

 2. Harald, dank voor je reactie. Leuk dat je meedenkt.
  De MobiMeter berekent en toont de onderhoudskosten alleen bij leasecontracten. Particulieren moeten de garagerekeningen van hun eigen auto zelf blijven betalen. Dat is jammer, want dat zijn typisch zulke eenmalige betaling die niet bijdragen aan het kostenbewustzijn-per-kilometer.
  Men kan zo’n MobiMeter zo intelligent maken als men wil. Het standaardverbruik is van ieder merk en type auto bekend. Ook afwijkend verbruik door ‘sportief’ rijgedrag is te berekenen met behulp van gps of door de snelheidsmeter aan een klok te koppelen (‘versnellingsmeter’)
  Mijn echtgenote heeft een OV Jaarkaart waar ik stikjaloers op ben. Alleen al het gemak om niet steeds kaartjes te hoeven kopen en stempelen!
  Het bedrijf waar zij werkt, heeft onlangs aan alle medewerkers een lease-auto gegeven, inclusief een tankpas voor 30.000 gratis kilometers! Collega’s die vroeger gewoon met de trein naar hun werk en naar andere vestigingen gingen, doen dat nu per auto. Zij klagen dat dat vaak veel langer duurt en komen veel vaker later op hun werk en gaan eerder weg om de spits te mijden. Tel uit je bedrijfswinst. De nieuwbakken leaserijders
  vinden het ook jammer dat zij niet meer in de trein kunnen lezen, werken of slapen.
  Sommige van die nieuwe leaserijders overwegen nu om een tweede huisje in het oosten van het land of in de Ardennen of zelfs Frankrijk overwegen, omdat de reis erheen hun nu niets meer kost. Wat een waanzin allemaal.
  Mijn vrouw heeft die lease-auto geweigerd. Daar werd zij door haar superieuren op aangekeken. Dat is dus niet goed voor de carrière.
  En dan doet iedereen nog verbaasd dat de wegen zo vol raken en het verkeer voortdurend vaststaat en dat onze economie daaronder lijdt!
  Vandaar dit idee van de MobiMeter. Blijf je meedenken?

 3. Als je het TomTom vraagt, is het klaar in de zomer van 2008
  Overigens is de auto meestal sneller, als je alle begin- en eindpunten, van alle reizen er in betrekt.
  Natuurlijk kun je toevallig een baan hebben bij een duurzamer bedrijf zoals de rabobank of Interpolis. Dan is je werk dicht bij een station. En is de trein wel eens sneller.
  De treinen beginnen wel behoorlijk vol te worden. Ik denk dat die de komende jaren aan het eind van zijn capaciteit zit, totodat er langere perrons zijn en meer rijtuigen zijn gekocht. En de treinbesturing stevig op de schop is geweest. De machinist moet uit de computerruimte.
  Maar de meeste mensen werken op een plek waar het OV er juist langer over doet dan de auto.
  Overigens heb ik veel liever een stevige belastingaftrek voor een elektrische fiets. De meeste autokilometers zitten in korte ritjes, die ook met de fiets te doen zijn.

 4. Henk, dank je wel voor je bijdrage.
  Je hebt gelijk wat betreft de (on)bereikbaarheid van veel werkplekken voor het openbaar vervoer. Deze ernstige planologische fout is mede tot stand gekomen onder druk van de auto- en wegenlobby die steeds heeft geijverd voor bereikbaarheid per auto, ten koste van die per OV.
  Het is ook waar dat de treinen en bussen in de spitsen steeds voller worden. Buiten spitstijden zijn zij vaak bijna leeg. Heerlijk rustig, tenzij er mobiele bellers zijn, natuurlijk.
  Omdat de autowegen steeds voller zijn geworden en het verkeer in de spitsen nauwelijks nog vooruit komt, is de reistijd per auto aanzienlijk verlengd. Collega’s van mijn vrouw die met hun pasgekregen lease-auto van Tilburg of Rotterdam naar Amsterdam reizen, doen daar een stuk langer over dan met de trein (waarmee zij reisden voordat zij die leasebak-met-gratis-benzine kregen).
  Enne.. Wat vind je van mijn MobiMeter die (goed zichtbaar!) ALLE kosten berekent van IEDERE kilometer die een automobilist rijdt en die kosten periodiek afrekent via een satellietverbinding en automatische afschrijving? Geen privacy-gedoe, omdat alleen de verplaatsingen en het verbruik worden worden berekend, eventueel aangevuld met spitsheffingen.
  Ik denk ook dat dit voor TomTom een (gouden) eitje zou zijn.Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s