Tilburg: Iedereen was stomverbaasd. En dat verbaast míj dan weer.

“Hun collectieve onvrede is niet eerder zo sterk naar voren gekomen,” schreef hoofdredacteur Jan Bonjer van het Algemeen Dagblad vandaag (24/5) in zijn Commentaar.Ook burgemeester Ruud Veerman van Tilburg zegt in het AD van vandaag dat ‘van dreigend geweld niets was gebleken’, en dat men niets wist van oorlogstaal op het internet.

Hoe is dat nu toch allemaal mogelijk? Wie organiseert nu een ‘gevoelige’ voetbalwedstrijd zónder op het internet te kijken hoe daarop wordt gereageerd en geanticipeerd?!

Marcel van Dam schreef in zijn column in de Volkskrant van vandaag dat mensen nog nooit zo veel mogelijkheden hebben gehad om hun politieke leiders te laten weten hoe zij over alles en nog wat denken: ‘Opiniepeilingen, onderzoeken naar alles wat er mis ging, debatprogramma’s, ingezonden brieven, werkbezoeken, etc.”

De schat, alleen postduif en volksoproer ontbraken nog in zijn opsomming. Van internet en weblogs heeft hij nog nooit gehoord en waarschijnlijk schrijft hij zijn stukjes nog steeds op een oude Underwood of Triumph. Maar ook bestuurders en hoofdredacteuren weten kennelijk nog steeds niet dat het internet een goede thermo-, baro-, mano- en hygrometer is en een inmiddels onvermijdelijke bron van allerlei andere essentiële informatie. Zo’n Fortuyn-revolte zou zomaar kunnen uitbreken en bestuurders en redacties zouden wéér stomverbaasd reageren..

Marcel van Dam heeft meer gelijk dan goed is voor onze democratie. Kritische lezersbrieven verdwijnen tegenwoordig niet meer in ijzeren maar in elektronische prullenbakken. Dat heeft het verwijderingproces alleen maar vergemakkelijkt. Op de websites van de grote kranten is de burgerlijke vrijheid van meningsuiting nog niet geïnstitutionaliseerd in de vorm van een aparte rubriek waarin burgers dezelfde rechten hebben als in het publieke domein. Ook op de weblogs van media regeert nog steeds de willekeur van de redactator en zakelijke en andere belangen van het medium dienen te worden gerespecteerd.

Ondanks alle moderne middelen en mogelijkheden vinden kritische, oppositionele en dissidente geluiden dus nog steeds geen publiek gehoor. Daarvoor is dus nog steeds een volksoproer nodig zoals wij die in 2002 beleefden. Ook in andere opzichten lijken wij weer terug te keren naar prerevolutionaire verhoudingen.

Marcel van Dam heeft overigens gelijk dat ‘het volk’ niet (meer) bestaat. Willem de Bruin, redacteur van de Volkskrant, merkte onlangs in een groot artikel zelfs op dat Nederland nooit een natie geweest is. Weer een illusie armer. Begrippen als volk, natie, land of samenleving zijn alle gebaseerd op een gedeelde, gezamenlijke, gemeenschappelijke en overkoepelende cultuur die burgers ondanks al hun (groeps)verschillen aan elkaar bindt. Multiculturalisten, kosmopolieten en globalisten hebben eendrachtig het besef van het belang hiervan weggeredeneerd, met als resultaat een land (nou ja..) met de interne cohesie van een afvalberg.

Vanmiddag postte ik de volgende reactie op het forum van het Algemeen dagblad:

“Multicultuur leidt tot malingcultuur, omdat mensen niets met elkaar te maken (willen) hebben. Het begrip ‘multiculturele samenleving’ is een oxymoron (een soort contradictio in terminis) omdat ‘samenleven’ ondoenlijk is zonder een gezamenlijke/gedeelde/gemeenschappelijke cultuur. Multiculturalisten willen het belang (en dus zeker de noodzaak) hiervan niet erkennen. Met voorspelbare gevolgen.”

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

One thought on “Tilburg: Iedereen was stomverbaasd. En dat verbaast míj dan weer.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s