Als het zo moet, vervang al die rubrieken dan maar meteen door Gorilla-cartoons

Politieke redacteur van de Volkskrant, John Wanders, besteedt vandaag de helft van zijn ‘verslag’ van de moeizame formatie aan een beschrijving van het paringsgedrag van egels. VN-correspondent Rob Vreeken in Genève maakt een klucht van wat een verslag zou moeten zijn van de vergadering van de nieuwe Mensenrechtencommissie. Zelfs een grap over wat ‘burgeroorlog’ mag heten, ontbrak daarin niet. Heel pijnlijk, allemaal.

Politiek verslaggever Philippe Remarque doet ondertussen geen moeite meer om zijn kritiekloze voorkeur voor de PvdA te verhullen. En Bert Wagendorp vraagt ‘Waarom?’ in zijn opgewaardeerde column. Met sport hád hij tenminste nog wat.

Als de journalistieke verslaggeving van de Volkskrant steeds inhoudslozer en lolliger wordt, en als de journalistieke ‘duiding’ zich beperkt tot waxinelicht-en bloemstukteksten, dan hebben wij inderdaad geen krant meer nodig.

Nu de Volkskrant zienderogen ‘verwagendorpt’, kunnen al die rubrieken en columns beter maar meteen vervangen worden door Gorilla-cartoons. Samen met regelmatig wat cleavage op de voorpagina levert dat vast veel extra jonge lezers op.

11 gedachten over “Als het zo moet, vervang al die rubrieken dan maar meteen door Gorilla-cartoons

 1. Het is droevig gesteld met de journalistiek in Nederland. Dat blijkt dezer dagen wel weer. Hysterische journalisten die blèren om de vrijlating van twee Telegraaf collegae, voor wie journalist eigenlijk al per definitie een veel te groot woord is, en dan nu weer het onvermogen om enige serieusheid te betrachten bij het verslaan van de kabinetsformatie.
  Wat denk je, Robert, moeten we de Volkskrantredactie ook maar even gaan gijzelen?

 2. Graag zou ik jouw beeld willen veralgemeniseren tot een groot deel van de media en deze trend dus zeker niet beperken tot de VK. Die is tenminste nog redelijk ‘divers’ te noemen, door ‘veel ruimte’ aan ‘veel van alles’ te geven.
  Overigens zie je ook op deze site waar de redactieaanbevelingen naar toe gaan: meer naar kunst in brede zin en persoonlijk, dan naar kritische actualiteit: zowel opinie als achtergrond dus. Net alsof men ook bij de bloggers kritiek wat wil dimmen?
  Volgens mij is kritisch en onthullend dus UIT. Ik hoop nog dat wij te maken hebben met de erfenis van een rechtse regering met fascistoide trekjes, dan is er hoop op spoedige veranderingen.Reactie is geredigeerd

 3. = Ik hoop nog dat wij te maken hebben met de erfenis van een rechtse regering met fascistoide trekjes, dan is er hoop op spoedige veranderingen =
  Ooit in een écht fascistisch land gewoont Mary. Ik denk het niet.
  Ik zal de allerlaatste zijn de regering van dit land te verdedigen. Maar een dergelijke benoeming gaat zelfs mij te ver! Ga je zitten schamen aub.

 4. @jack pastoor
  Heb jij wél in een echt fascistisch land gewoond dan? Oh ja, Israël, da’s waar ook. Zo ver gaan wij in Nederland inderdaad niet dat wij onze buurlanden gaan bezetten.

 5. Hi knulletje, ben je er weer met je frisse koppie. Ik wist niet dat jij die Mary was. Kan me ook niet voorstellen. zei zegt over het algemeen,een zinnige dingen.
  Heb jij in Israel gewoond? Het is niet waar!
  Ben jij ook al door de geheime dienst afgeluisterd geweest, heb jij ook mening niet durven zeggen, heb jij ook altijd over je schouder moeten kijken of er een verklikker meeluistert? Ben jij ook al eens gemarteld voor je (abjecte) ideeën die je overduidelijk etaleert.
  Man, je hebt totaal geen idee wat het verschil is tussen een democratische staat en een fascistische staat. Het onderwijs in Nederland is wat dat betreft duidelijk beneden alle peil gezakt.
  Maar goed. Leuk weer eens iets zinvols en opbouwends van je te horen.
  Vorige keer heb je niet geantwoord. Hoe voelt dat, die haat die je blijkbaar voor Israel, en misschien ook voor nakomelingen van het oudste monotheïstisch Godsdienst voelt? Geeft het je een gevoel van ergens bij te horen? Als dat zo is hoor ik graag van je waar je bij hoort. Of ben je één van die personen die zegt voor zichzelf te denken en niet ingedeeld kan worden.
  Ogosjie.

 6. Wessel, kritiek op Israël is vaak zinvol en noodzakelijk, maar er is voor alles een tijd en een gelegenheid. En die is nu niet hier. Dit weblog gaat over de trend van inhoudsloze lolligheid bij de Volkskrant die mij steeds meer begint te ergeren. Het gaat dus niet over Israëlisch fascisme. In een weblog over het gebrek aan zelfkritiek van Israël-fans, ben je welkom met je stokpaard, maar nu niet.
  Jack, kritiek (ook terechte!) op Israël wordt steeds ‘haat’ genoemd. Meestal dient dat alleen om de ander te demoniseren. Daarvoor is dit niet de aangewezen gelegenheid. Binnenkort zal ik misschien reageren op de bespottelijke ‘recensie’ van Anet Bleich van ‘De drogreden van het antisemitisme – Israël, de VS en het misbruik van de geschiedenis’ (de vertaling van ‘Beyond Chutzpah’) van Norman G. Finkelstein. Ik reken dan op je!
  Maar willen jullie nu alsjeblieft ophouden met jullie misplaatste discussie en je beperken tot de onderhavige topic?

 7. Robert, mijn oprechte excuses. Mijn kinderlijk excuus dat ik werd uitgedaagd is ruim onvoldoende. Mijn reactie was gericht op een uitspraak van Mary die mij veel te ver ging, en plotseling komt er een kaboutertje uit het niets opspringen. Mijn mailtje was weg voordat ik het wist.
  Graag kruis ik te zijner tijd, op de juiste plek, de degens met je over het verschil tussen jodenhaat en jodenangst. En de moeizame verhouding tussen kritiek op Israel, vrienden, welwillenden en vijanden van die staat.
  On topic: Met je kritiek op inhoudloze lolligheid kan ik wel een eind meegaan. Alleen wil ik niet zo ver gaan dat humor wordt gemeden. Edoch, het bovenstaande stuk zou ik zelf geschreven kunnen hebben. Maar een mop, zelfspot enz hoort er mi wel bij.Reactie is geredigeerd

 8. … ja, het topic dus… "verwagendorpen" dacht ik! Ik ben het eens met je statement dat veel journalistieke verslaggeving in de Volkskrant, maar ook in VN en HP/De Tijd veel beter kan. Maar laten we Bert Wagendorp, op 3 als columnist ingehuurd, nou even de kans geven zijn column te ontwikkelen. Mag hij niet "waarom" zeggen bij een afschuwelijke daad en zijn gezin erbij betrekken (daar heeft hij vast wat mee) of bent jij alleen in staat over een "Hoogerheide in tranen" -bah wat sentimenteel- "verwaningd" te berichten.

 9. Tom Poes, natúúrlijk mag Bert Wagendorp, net als iedere gewone burger, zich afvragen ‘Waarom?’. Van een column verwacht ik echter méér, iets wat ik zelf als gewone burger niet kan: Duiding. Bovendien zal Wagendorp een volgende gelegenheid aangrijpen om weer ouderwets met zijn collega’s mee te schimpen op het domme volk met z’n stille tochten, bloemstukjes, waxinelichtjes en ‘Waarom?’-teksten.
  Ik kan niet rechtstreeks reageren op de column van Bert Wagendorp, omdat hij mij bijna een jaar geleden vanwege kritische opmerkingen levenslang heeft verbannen. (Journalistieke vonnissen worden nooit gemotiveerd, verweer is niet mogelijk en de termijn is meestal levenslang.)

 10. OK, ik vind dat een jaartje meer dan genoeg is. Persoonlijk heb ik het er ook wel eens moeilijk mee gehad, dat als je je in het publieke debat mengt en niet ergens ‘mediacircustechnisch gezien’ bijhoort je ordinair wordt bedreigd, verbannen of doodgezwegen, maar dat terzijde.
  Duiding, tja…? Ja, natuurlijk is het zijn taak, zoals Martin Bril, Jan Blokker en heer Hofland het volk normen en waarden bij te brengen. Ieder op zijn eigen wijze.
  Ik zal een waxinelichtje branden voor je. Neen, twee, ook eentje voor alle Gorilla-cartoons. Ik moet er namelijk niet aan denken dat die diepgang ook maar tijdelijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s