'Op de zon hebben we geen invloed.' Nou èn? Bovendien deugt die kop niet.

De koppenschrijver maakt de Volkskrant ongeloofwaardig.

“Op de zon hebben we geen invloed,” is de titel van het artikel van Tjerk Gualthérie van Weezel over webcommentaren op de film An inconvenient truth. (VK, 21/10) De koppenschrijver van de Volkskrant heeft weer toegeslagen.

Die kop is namelijk geen correcte samenvatting van de inhoud van het artikel, noch een weergave van de conclusie van de auteur zelf. Het is ook niet de heersende opvatting van de mensen die verstand hebben van deze materie, en zelfs niet van al diegenen die er weliswaar geen verstand van hebben, maar wel een mening. Zoals de eindredacteur van de Volkskrant die graag zijn eigen mening als een vlag bovenop andermans artikelen plaatst.

Het is onaannemelijk dat die koppenschrijver zelf geen kranten leest, maar het is wel duidelijk dat hij lang niet alles gelooft wat daarin staat. Dat is op zichzelf heel verstandig van hem , maar het werpt wel een merkwaardig licht op zijn beroepskeuze. Koppenschrijvers doen namelijk voortdurend hun best om kranten nóg ongeloofwaardiger te maken dan zij vaak al zijn.

“Al Gore bewijst [in zijn film] dat er wel degelijk wetenschappelijke consensus bestaat over het broeikaseffect,” schrijft Gualthérie van Weezel, de auteur van het artikel. Zijn conclusie is dan ook: “Als iedereen die erop heeft gestudeerd, bevestigt dat het verhaal van Gore klopt, kunnen we er maar beter vanuit gaan dat het broeikaseffect bestaat.” De kop van het artikel had die conclusie bondig moeten weergeven, en niet de mening van één internetter met wie de koppenschrijver het eens is.

De opmerking dat de mens geen invloed heeft op de zon en dus niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het broeikaseffect, is even dom als tegen een glastuinder zeggen dat zijn kassen geen functie en geen nut hebben omdat hij immers de zon niet kan beïnvloeden. Nee, dat kan die tomatenkweker inderdaad niet, maar hij kan de warmtestraling van de zon wel gebruiken. En als de temperatuur in de kas te hoog oploopt, zet hij zijn glazen daken open. Helaas kunnen wij dat op aarde niet, en dus loopt de temperatuur in onze atmosfeer geleidelijk op, deels door ons voortdurende gestook en door het isolerende ‘glasgordijn’ dat wij om de aarde heen spannen, simpel gezegd.

Ik heb ook niet veel verstand van meteorologie en klimatologie, maar ik heb in mijn opleidingen wel erg veel bèta-vakken geleerd. Daarmee kom je in deze materie verder dan wat eindredacteuren op de School voor de Journalistiek hebben geleerd. Met alles wat ik weet, lees en constateer, acht ik het onwaarschijnlijk dat het menselijk handelen géén invloed zou hebben op het aardse klimaat. (Zie hiervoor o.a. mijn website over luchtvaartsmog Contrails  en over de misleidende informatie die onze weermannen en -vrouwen voortdurend geven: Meteologica. )

De koppenschrijver van de Volkskrant zou als kop boven dit weblog zetten: “Van Waning weet niet alles.” Dat mag op zichzelf kloppen, maar het is geen weergave van wat ik hier heb geschreven.

4 gedachten over “'Op de zon hebben we geen invloed.' Nou èn? Bovendien deugt die kop niet.

 1. W()()t, anonieme kritiek is tamelijk laf en vrijblijvend. Jouw
  opmerking is bovendien zó algemeen en zó weinig
  inhoudelijk, dat ik noch iemand anders er iets aan heeft. Verklaar
  je nader, maar dan wel onder je eigen naam, graag. Bij gebreke
  daarvan zal ik overwegen om je anonieme ‘bijdrage’ te
  verwijderen omdat die niets toevoegt aan de discussie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s