Liegende koppen bewijzen het gelijk van Donner.

‘Meevallende cijfers kranten door voetbal en nrc.next’ meldt een kop op de mediapagina van mijn ochtendkrant op 4 oktober.

‘Dat is goed nieuws’, denk je dan bij de eerste scan langs de koppen. Bij het lezen van het artikel blijkt dat de fameuze koppenschrijver van de Volkskrant weer eens zijn eigen opvatting heeft laten prevaleren boven de inhoud van het artikel. Oud-minister Piet Hein Donner had gelijk met zijn opmerking over dit verschijnsel. Daarom moest hij waarschijnlijk ook weg, want hij had wel vaker kritiek op de pers. Dat is een politieke doodzonde die nooit onbestraft blijft.

Het artikel over de ‘meevallende cijfers’ begon inderdaad verheugend: Nrc.next is een succes, AD handhaaft zich, en de oplagen van Telegraaf, FD, Trouw en Het Parool zijn zelfs gestegen. Verslaggever Wilco Dekker vertelt vervolgens dat de oplagecijfers van de gratis kranten (namen worden niet vermeld!) onbetrouwbaar zijn, en dat AD en Telegraaf het meest blijken te hebben geprofiteerd van het WK voetbal. Allemaal heel interessant, maar inmiddels had ik tweederde van het artikel gelezen, en wist nog steeds niet hoe het gesteld is met mijn eigen ochtend- en avondkrant. Ha, daar staat het: NRC zag de verspreide oplage 2,5 procent dalen, en de Volkskrant daalde met 1,8 procent. Zijn dat ‘meevallende cijfers? Bij de roddelbladen wordt bij een oplagedaling van 3 procent een duikeling genoemd..

‘Kritiek van pers ondermijnt vertrouwen in de overheid,’ meldde de kop boven een stuk van oud-minister Piet Hein Donner op de Forum-pagina van 2 oktober jl. Hiermee werd de indruk gewekt dat Donners dit gezegd en geschreven zou hebben. Wie het stuk zelf heeft gelezen, weet dat Donner alleen pleitte voor democratische controle op degenen die politieke invloed uitoefenen, dus ook op kranten die zich niet willen beperken tot onafhankelijke en objectieve verslaggeving.

Die misleidende foutieve kop boven Donners verhaal was de represaille van de eindredactie voor de suggestie van Donner dat de Volkskrant wellicht iets te verbergen heeft. Dat dit niet alleen de wens is om zonder controle en verantwoording een politieke agenda te kunnen uitvoeren, bleek uit het artikel van Wilco Dekker over de ‘meevallende cijfers’. Die vallen in werkelijkheid namelijk vies tegen.

2 gedachten over “Liegende koppen bewijzen het gelijk van Donner.

  1. zou de gratis Volkskrant-variant voor jongeren, een vlucht vooruit zijn?
    De redactiem incl koppenschrijver, heeft natuurlijk wel 2 taken:
    – ze moeten interessante artikelen schriven die ook nog kloppen
    – de kop moet wel aanspreken, anders staat het wel in de krant, maar leest niemand het, en dat laat ook het aantal abonnees weer dalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s