De mededeling "Reactie is geredigeerd" is overbodig en zelfs storend.

Geachte Redactie,

Ik ben erg blij met de mogelijkheid om typ- en taalfouten in reacties en bijdragen te corrigeren, maar die mededeling “Reactie is geredigeerd” is overbodig en zelfs storend. Het staat toch ook niet onder ieder artikel in uw krant?

Het is ook beter voor de leesbaarheid van reacties om een ‘regel wit’ tussen de kop en de tekst te plaatsen. (Meestal vergeet ik dat en als dan alsnog die extra ‘Return’ tussenvoeg, staat er weer dat de tekst is ‘geredigeerd’.)

Vriendelijke groet,
Robert van Waning.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

6 gedachten over “De mededeling "Reactie is geredigeerd" is overbodig en zelfs storend.”

 1. @Robert,
  Je kan bij eerste redactie een of twee
  < br > ’s (zonder spatie natuurlijk) toevoegen, en bij tweede redactie de eerste "redactiemelding" gewoon wissen. Dan heb je er het minste last van.Reactie is geredigeerd

 2. OK, Ruud, maar we hebben er het minste last van als die overbodige en storende mededeling gewoon niet wordt geplaatst. Iedere tekst is toch geredigeerd?
  Dat er nu eindelijk een ‘preview’ is en een mogelijkheid om je tekst gedurende korte tijd te corrigeren of te redigeren, is niets bijzonders. Op andere fora bestond die mogelijkheid al al lang. Alleen bij de Volksrkant staat er dan ‘Reactie is geredigeerd’. De redactie van de Volkskrant is bijna even eigenwijs en eigenzinnig als haar lezers..
  En die regel wit onder de koptekst kan er ook standaard in worden gezet. Dat maakt de tekst leesbaarder. Het is zo vervelend om te moeten zeuren om vanzelfsprekende dingen en dan maanden te moeten wachten voor er iets gebeurt.
  Om die preview- en correctiemogelijkheid is al vanaf het begin gevraagd, maar er als je er maar weer eens over begon, kreeg je een snauw van GJB. Hij is zo bang voor zijn gezag dat hij voortdurend wil laten weten wie hier de baas is. Volgens mij zijn dat de bloggers, maar daar denkt de redactie kenelijk anders over.
  Was de ‘regel wit’ onder de koptekst weer vergeten. Dus:
  Reactie is geredigeerd
  Reactie is geredigeerd
  Reactie is geredigeerd
  Reactie is geredigeerd
  (Geintje)Reactie is geredigeerd

 3. De reactie is wát?!!
  Reactie is bedacht, getypt, gecorrigeerd en geredigeerd.
  Dat is goed om te weten, want er zijn mensen die meer houden van ongecorrigeerde teksten met typ- en taalfouten.Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s