'Peace, Propaganda & the Promised Land': Het succes van de 'Hasbara'.

Deze indrukwekkende documentaire over de berichtgeving en beeldvorming door de media over ‘Het Conflict’ in het Midden-Oosten, laat zien en horen waarom deze zo opvallend éénzijdig en bevooroordeeld is: Dit is het succesvolle resultaat van Israëls ‘Hasbara’, de actieve beïnvloeding van de politiek, journalistiek en publiek, wereldwijd, om de bezetting van Palestijns grondgebied en de mensonterende bejegening van Palestijnen te rechtvaardigen of (in de ergste gevallen) geheel buiten beeld te houden.

De video toont en vertelt misschien geen dingen die niet iedereen al weet (of althans zou móeten weten), maar plaatst alles wel in één groot verband, waar volgens mij niemand omheen kan. Als er mensen zijn die deze documentaire ontoelaatbare of ongeloofwaardige propaganda (of erger) willen noemen, dan hoop ik wel dat zij dit willen en kunnen motiveren. Ik ben benieuwd!

Ondertussen zit ik alleen nog met de vraag waarom de Nederlandse media geen aandacht aan dit videodocument hebben geschonken. Is de Israëlische ‘Hasbara’ inderdaad zó invloedrijk en succesvol? Dan wordt het toch echt tijd om op te gaan letten, want dan is onze democratische opinievorming in het geding.

Peace, Propaganda & the Promised Land

“Peace, Propaganda & the Promised Land provides a striking comparison of U.S. and international media coverage of the crisis in the Middle East, zeroing in on how structural distortions in U.S. coverage have reinforced false perceptions of the Israeli-Palestinian conflict. This pivotal documentary exposes how the foreign policy interests of American political elites–oil, and a need to have a secure military base in the region, among others–work in combination with Israeli public relations strategies to exercise a powerful influence over how news from the region is reported. Through the voices of scholars, media critics, peace activists, religious figures, and Middle East experts, Peace, Propaganda & the Promised Land carefully analyzes and explains how–through the use of language, framing and context–the Israeli occupation of the West Bank and Gaza remains hidden in the news media, and Israeli colonization of the occupied terrorities appears to be a defensive move rather than an offensive one. The documentary also explores the ways that U.S. journalists, for reasons ranging from intimidation to a lack of thorough investigation, have become complicit in carrying out Israel’s PR campaign. At its core, the documentary raises questions about the ethics and role of journalism, and the relationship between media and politics.”

http://video.google.com/videoplay?docid=-7828123714384920696&sourceid=igoogle

3 gedachten over “'Peace, Propaganda & the Promised Land': Het succes van de 'Hasbara'.

  1. Waar moet jij toch straks met je tijd heen als Israel o.a. door jouw haatcampagne verdwenen is. Heb je eigenlijk wel een leuk leven? Het is gewoon een obsessie voor je. In Amstelveen wonen vast wel wat eenzame ouderen die het leuk zouden vinden als je hen komt voorlezen of een kaartje komt leggen. Het is geen woorden maar daden. Als je de tijd die je steekt in je Israel-scheldcanonades zou besteden aan liefdadigheidswerk, dan zou je heel wat mensen kunnen helpen.

  2. Ik schreef: "Als er mensen zijn die deze documentaire ontoelaatbare of ongeloofwaardige propaganda (of erger) willen noemen, dan hoop ik wel dat zij dit willen en kunnen motiveren. Ik ben benieuwd!"
    Zou Betty deze behartenswaardige documentaire helemaal hebben bekeken voordat zij mijn verwijzing ernaar ‘een scheldkanonnade’ noemde?

  3. Betty kijkt niet naar dit soort documentaires, vooral omdat ze me tegen zijn gaan staan wegens onwelwillendheid van de Robert´s in deze wereld die weigeren ook de andere kant van de zaak te zien en erkennen. Ik heb absoluut geen boodschap aan deze betweterigheid. Ik ben straks weer in Israel en hopelijk ook in Gaza, bij de hartpatientjes, als de situatie het toelaat. Als jij eens een flinke donatie doet aan shevet. achim dan zal ik er eens over denken om naar jouw documentaire te kijken. Ga jij lekker door met het schermen, terwijl ik starks tot aan mijn enkels in de blubber in Gaza sta. Misschien moet je nu weer op vakantie naar Beirut, deze herfst, dan kun je mee helpen puin ruimen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s