'JOURNALITIEK'.

Gezien de grote invloed van de journalistiek op de politiek, moeten wij hiervoor misschien de term ‘journalitiek’ gaan gebruiken, een samentrekking van journalistiek en politiek. De journalistiek bepaalt immers de politieke programma’s, politieke agenda, het politieke debat en de politieke verantwoording van alles en iedereen, behalve van zichzelf natuurlijk.

Maar hoe zullen wij dan journalisten in het vervolg noemen: Journaliticus, of polinist?

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

4 gedachten over “'JOURNALITIEK'.”

 1. Een exponent van journalitiek zien we terug in het NOS-jourbaal. Dat heeft een stel verslaggevers in dienst die de onderwerpen niet alleen verslaan, maar meteen ook maar zeggen wat wij als kijker van het getoonde moeten vinden.
  De journalist-annex-commentator doet dat met een waanwijsheid waar je koud van wordt. De journalist is meteen ook specialist. Lex Runderkamp is daar een schoolvoorbeeld van.
  Met de overdosis opinie zit de moderne journalist de kijker in de weg, althans de kijker die niet verstandelijk gehandicapt is. In de sportjournalitiek zijn kwallebakken Mart Smeets en Frank Snoeks voorbeelden van overduidelijkheid.
  De tv is afgestemd op het niveau van de gemiddelde dertienjarige.

 2. Het is op zich nier erg of journalistiek, politiek is. Maar de huidige vorm van journalitiek houdt zowel journalisten als politici gevangen in wat we populair ‘de waan van, de dag zijn gaan noemen’.

 3. Gevangen in de waan van de dag,
  losgezongen van de werkelijkheid,
  elke journalist zijn eigen mannetjesmaker,
  de mediaconsument hoort er niet meer bij,
  wij zijn niet meer dan kijk- en luistervee,
  we mogen stemmen en dat is het.
  De media spelen hun eigen rol,
  gooi het bestel op de helling.

 4. @Robert van Waning
  De journalistiek heeft ongetwijfeld grote invloed op de politiek, maar laten we niet vergeten dat de politiek ook een grote invloed heeft op de journalistiek. Veel journalisten, of breder nieuwsmakers, hebben een (sterke) politieke binding en zijn als het ware politicus, maar dan niet gekozen. En ondertussen verslaan ze ‘onafhankelijk’ het nieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s