'JOURNALITIEK'.

Gezien de grote invloed van de journalistiek op de politiek, moeten wij hiervoor misschien de term ‘journalitiek’ gaan gebruiken, een samentrekking van journalistiek en politiek. De journalistiek bepaalt immers de politieke programma’s, politieke agenda, het politieke debat en de politieke verantwoording van alles en iedereen, behalve van zichzelf natuurlijk.

Maar hoe zullen wij dan journalisten in het vervolg noemen: Journaliticus, of polinist?

4 gedachten over “'JOURNALITIEK'.

 1. Een exponent van journalitiek zien we terug in het NOS-jourbaal. Dat heeft een stel verslaggevers in dienst die de onderwerpen niet alleen verslaan, maar meteen ook maar zeggen wat wij als kijker van het getoonde moeten vinden.
  De journalist-annex-commentator doet dat met een waanwijsheid waar je koud van wordt. De journalist is meteen ook specialist. Lex Runderkamp is daar een schoolvoorbeeld van.
  Met de overdosis opinie zit de moderne journalist de kijker in de weg, althans de kijker die niet verstandelijk gehandicapt is. In de sportjournalitiek zijn kwallebakken Mart Smeets en Frank Snoeks voorbeelden van overduidelijkheid.
  De tv is afgestemd op het niveau van de gemiddelde dertienjarige.

 2. Het is op zich nier erg of journalistiek, politiek is. Maar de huidige vorm van journalitiek houdt zowel journalisten als politici gevangen in wat we populair ‘de waan van, de dag zijn gaan noemen’.

 3. Gevangen in de waan van de dag,
  losgezongen van de werkelijkheid,
  elke journalist zijn eigen mannetjesmaker,
  de mediaconsument hoort er niet meer bij,
  wij zijn niet meer dan kijk- en luistervee,
  we mogen stemmen en dat is het.
  De media spelen hun eigen rol,
  gooi het bestel op de helling.

 4. @Robert van Waning
  De journalistiek heeft ongetwijfeld grote invloed op de politiek, maar laten we niet vergeten dat de politiek ook een grote invloed heeft op de journalistiek. Veel journalisten, of breder nieuwsmakers, hebben een (sterke) politieke binding en zijn als het ware politicus, maar dan niet gekozen. En ondertussen verslaan ze ‘onafhankelijk’ het nieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s