Politiek dient nog alleen om de journalistieke duiding te bevestigen.

Radio 1 deelde vanochtend mee dat Jozias van Aartsen had besloten om op te stappen als fractievoorzitter van de VVD. Van Aartsen zou zijn beslissing om 12 uur in een persconferentie officieel bekend maken en toelichten.

Ik zette mijn televisie aan en stemde die af op Ned 2, in de verwachting dat die persconferentie wel rechtstreeks zou worden uitgezonden. Dat bleek inderdaad het geval. Althans, gedeeltelijk. Tot mijn starre verbazing werd de uitzending van de persconferentie namelijk al na een paar vragen van journalisten onderbroken. Voor een nieuwsuitzending. De gebeurtenis zelf is kennelijk minder belangrijk dan de nieuwsuitzending erover. Ook in dit geval bleek weer hoe bespottelijk die journalistieke bevoogding is, want wie kon immers beter duidelijk maken wat Van Aartsen tot zijn beslissing had gebracht dan de politicus zelf? De rest van zijn uitleg moest echter eerst door de journalistieke filter voordat het voor publieke consumptie geschikt werd geacht door de zelfgekozen hoeders van onze democratie.

Op deze manier krijgen burgers dus steeds de journalistieke versie van het politieke verhaal te horen. En zo stuurt de journalistiek de politiek in ‘vrije’ landen.

Nadat Van Aartsen ongeveer halverwege een zin was weggedraaid, bespraken twee dames van het NOS Journaal een beetje lacherig de beslissing van de VVD-leider. De persconferentie zelf was nog bezig, maar de dames wisten kennelijk al genoeg om te kunnen oordelen.

De NOS maakt het nieuws. Daarna hoeft alleen nog maar plaats te vinden.

Gisterochtend was het na het NOS Nieuws op Radio 1 al duidelijk dat de PvdA de verkiezingen op die dag zou gaan winnen. With a little help from their friends.. Met op de achtergrond duidelijk hoorbare verkiezingsleuzen mocht de Rotterdamse fractievoorzitter van de PvdA namelijk met een wervend praatje de kiezers oproepen om toch vooral zijn prachtige partij aan een prachtige overwinning te helpen. Op de verkiezingsdag zelf, dus. Democratische fatsoensregels gelden namelijk niet voor iedereen. ’s Middags om 3 uur flikte de NOS dit kunstje nog een keer, maar dit keer samen met de beoogde winnaar, Wouter Bos.

Bij de volgende verkiezingen moeten de Verenigde Naties maar waarnemers sturen om te beoordelen of die hier wel eerlijk verlopen en of bepaalde media niet onevenredig veel invloed kunnen uitoefenen op de uitslagen.

Ondertussen moet de Tweede Kamer zich maar eens buigen over de vraag of de publieke omroep wel neutraal genoeg is om die titel te mogen blijven dragen en de betaling uit gemeenschapsgelden te rechtvaardigen.

Nu lijkt het erop dat de politiek alleen nog maar dient om de journalistieke duiding te bevestigen.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

5 gedachten over “Politiek dient nog alleen om de journalistieke duiding te bevestigen.”

 1. Er ging dus iets fout mte het insturen van dit stukje. Het systeem was traag als bagger en leek zelfs helemaal niet te reageren. Dus nog meaar eens geprobeerd..
  Ik zal proberen om de reacties te verzamelen op één weblog, en dan de dubbele weblogs verwijderen.alib schreef op 08 maart 2006 14:45:
  Jouw stukje staat er 4 keer op. Soort media-event?
  Hoor ik iets van afgunst daar?
  Dus de NOS heeft links aan een meerderheid geholpen?
  Met hetzelfde recht kan je beweren dat de NOS / Radio 1 aan de lopende band Marco Pastors en allerlei VVD-kopstukken in de schijnwerpers hebben gezet de laatste maanden. Wat een geneuzel, zeg. Als ik die lui keer op keer hun obligate verhaaltjes hoor afdraaien, denk ik ook wel eens: N-O-S, o, N-O-S: Nationalistisch Ouwhoer Station. Een beetje flauw dus van jou om de NOS de schuld te geven van een verkiezingsuitslag. De postbode neerschieten omdat hij een vervelende brief heeft afgeleverd is een daad van overspannenheid.

 2. seneca schreef op 08 maart 2006 14:06:
  De media heeft drie weken lang de Gemeenteraadsverkiezingen verslagen alsof het Tweede Kamerverkiezingen waren. Iedere avond schoven landelijke lijsttrekkers en Tweede Kamerpolitici aan om hun zegje te doen. Niet alleen bij Nova (‘Balkenende is evil & Bos is God’) maar ook bij de commercielen.
  Ik zou graag het volgende willen voorstellen: over vier jaar graag alleen maar lokale lijsttrekkers in het zonnetje, dames en heren journalisten. Of gaat u volgend jaar de Tweede Kamerverkiezingen een maand lang van te voren vullen met lokaal gekissebis? Te vrezen valt dat ik voor verkiezingsprogramma’s ook al moet afstemmen op superieure buitenlandse berichtgeving (BRT, BBC, ZDF).

 3. Alib, ik heb nog NOOIT reacties ‘achtergehouden’, verwijderd of wat dan ook. Dit verwijt slaat dus helemaal nergens op. Vandaag ging er gewoon iets mis, omdat het telkens leek alsof het versturen van dit weblog niet gelukt was.
  De essentie van mijn kritiek op de NOS is dat zij op verkiezingsdag propaganda maakte voor de PvdA. Dit is in strijd met alle regels van fatsoen, democratie en journalistieke onafhankelijkheid.

 4. OK, Robert. Begrijp dat het een foutje was. Heb zo’n hekel aan dat gemodereer dat ik vergeet dat er ook iets anders fout kan zijn gegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s