NOS Nieuws geeft stemadvies op Radio 1: Stem PvdA!

De uitzending van het NOS Radio 1 Nieuws van vanochtend 10 uur leek op deze verkiezingsdag meer op een verkiezingspotje voor de PvdA.  De Rotterdamse lijsttrekker van de PvdA, Peter van Heemst, mocht namelijk als enige de kiezers aansporen om toch vooral op zijn partij te stemmen. Om 15.00 uur liet de NOS in haar nieuwsuitzending Wouter Bos, de landelijke leider van de PvdA, als enige aan het woord.

Het lijkt wel een soort stemadvies van deze ‘publieke’ omroeporganisatie.

Op een verkiezingsdag is dit natuurlijk in strijd met de regel dat politieke partijen dan geen propaganda meer maken via de publieke zenders, zeker niet als andere partijen die gelegenheid niet krijgen.

De journalistiek (en de publieke omroep in het bijzonder) voelt zich echter verheven boven democratische spel- en fatsoensregels. Er is ook niemand die daar iets tegen doet, want burger kúnnen dit niet, politici dúrven dat niet, en journalisten zelf hebben daar gewoon geen zin in, deels uit collegialiteit deels uit angst voor journalistieke represailles.

De antidemocratische instelling van de journalistiek (inclusief de publieke omroep) vormt een zwakke plek in ons democratische stelsel.

7 gedachten over “NOS Nieuws geeft stemadvies op Radio 1: Stem PvdA!

  1. Hallo Robert,
    Kan je dat op een of andere manier documenteren, want dit is zeer ernstig. Het is een ondermijning van de democratie, en zou dus als staatsgevaarlijk of in strijd met de grondwet vervolgd kunnen worden. En hier heeft iedereen als burger van dit land belang bij, dus iedereen zou die vervolging kunnen starten.

  2. Het is niet zo eenvoudig om een link te geven naar de uitzendingen van NOS Nieuws op Radio 1. Hier kun je luisteren naar het gesprek van NOS-verslaggever Bram Wesdorp met de Rotterdamse PvdA-lijsttrekker Peter (‘doet het beter’) van Heemst, in de uitzending van vanochtend 10 uur:http://www.nos.nl/nosjournaal/archief/index.html:
    "Veel blikken zijn gericht op Rotterdam deze verkiezingsdag. Verslaggever Bram Wesdorp wachtte de eerste man van de PvdA-lijst op."
    De uitzending van vanmiddag 3 uur met PvdA-baas Wouter Bos stond er nog niet bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s