Verslaafd aan autorijden en vliegen.

NRC-journaliste Vera Spaans schreef op 1 februari jl een artikel over ‘de uitdijende groep uitverkorenen’ die na een korte voorbereiding mogen vertrekken naar exotische locaties ver buiten Nederland. “Duizend kilometer reizen voor fondue en assessment,” was de subtitel van een verhaal dat duidelijk bedoeld was om iedereen jaloers te maken. Ah, veel en ver reizen, en nog geld toe krijgen ook..

Terwijl bedrijven vroeger hoogwaardig talent probeerden te lokken en aan zich te binden met sportieve lease-bolides-met-gratis-benzine, tegenwoordig gebeurt dat met veelvuldige vliegreizen naar exotische bestemmingen. Als het maar brandstof slurpt, lawaai maakt en vervuilt, lijkt wel de overweging.

“Met zo’n reis willen wij ook uiting geven aan het internationale karakter van ons bedrijf,” zegt het ene bedrijf. En een ander: “We laten in New York zien hoe een internationale deal tot stand komt.” Dat zoiets ook in Nederland kan, speelt geen rol: “Het is natuurlijk een lokkertje. Zo’n reis maakt indruk.”

Toevallig schreef NRC Handelsblad op dezelfde dag over een onderwerp dat veel verwantschap had met dit wervende verhaal. Het ging over George W. Bush die in zijn State of the Union een ‘gevoelig punt’ had aangeroerd, namelijk de energievoorziening in zijn land. De vraag hoe zo’n punt ruim dertig jaar na het verschijnen van het Rapport van de Club van Rome nog zo ‘gevoelig’ kan zijn, laten we hierbij even buiten beschouwing.

De titel van het commentaar, ‘Een verslaafde Natie’, sloeg op de Verenigde Staten. Driekwart van de ‘problematische olie-import’ van dat land komt namelijk uit het Midden-Oosten. Dat ‘problematische’ slaat op het explosieve karakter van de regio, en niet op de milieu- en klimaateffecten van de verbranding van al die kostelijke moleculen. De Amerikaanse politici, burgers en automobielconcerns hebben volgens de commentator onvoldoende geanticipeerd op de stijgend olieprijs, en dus zeker niet op alle onwenselijke en ronduit schadelijke effecten van het opstoken van fossiele stoffen om maar goedkoop en dus praktisch onbeperkt te kunnen blijven autorijden en vliegen.

“De oproep van president Bush komt jaren te laat,” schrijft NRC Handelsblad in haar commentaar. Inderdaad, en niet alleen voor de Verenigde Staten maar kennelijk ook voor (bijvoorbeeld) Nederland. Zo komt het dat in dezelfde krant op dezelfde dag een wervend verhaal staat over aspirant-managers die op kosten van hun toekomstige werkgevers in één maand naar Spanje, Londen, New York en Peking mogen vliegen en die in Portugal gefrustreerd raken door de zon die boven een blauwe zee scheen terwijl zij de hele dag binnen in een bedompt cursuslokaal moeten zitten.

De tonnen aan brandstof die zulke ‘lokkertjes’ kosten, is hier voorlopig nog niemands zorg. En van luchtvervuiling heeft ook nog niemand gehoord. Bush moet zijn verhaal maar snel eens in Nederland komen houden.

Zie ook: Luchtvaartsmog.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

2 gedachten over “Verslaafd aan autorijden en vliegen.”

  1. ‘Personne’, wie is ‘Angel’?
    Ik begrijp dat je mij stom vindt, maar vind jij het dan wel slim om aardse hulpbronnen uit te putten ten behoeve van onzinig heen en weer gerij en gevlieg en om de lucht te vervuilen die wij moeten inademen zodat mensen (van jong tot oud) er ziek van worden?
    Wees eens wat duidelijker en zeg wie je bent of op zijn minst wat jouw belang is in deze? Ben je lobbyist of belangenbehartiger?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s