De hetze tegen minister Verdonk is vervelend en contra-productief.

De hetze tegen minister Verdonk begint knap vervelend te worden. Gisteren werd haar door de verslaggever van de Volkskrant verweten dat zij tijdens haar bezoek aan vluchtelingenkampen in Kenya was blijven stáán, terwijl haar collega Van Ardennne op haar hurken zat en vertederd keek naar een schattig zwart kindje. Verdonk sprak op dat moment met een leidinggevende van het vluchtelingenkamp. Nog zo’n harteloos type, want die stond namelijk ook. De bijgaande foto ondersteunde het beeld van onmenselijke hardheid dat de media (de publieke voorop) voortdurend van minister Verdonk willen schetsen.

Gistermiddag besteedde het publieke radioprogramma van de KRO 1 Op de Middag weer een groot  deel van haar uitzending aan de particuliere kruistocht van presentatrice Liesbeth van der Kruit tegen Rita Verdonk.

Vandaag stond er alweer een cartoon van Colignon in de Volkskrant van Rita Verdonk met een oranje nazihelm op. Hoe onsmakelijk en onterecht kan en mag de journalistiek zijn? Zéér onsmakelijk, want wie er iets van durft te zeggen, tast de persvrijheid aan. De minister is vogelvrij.

‘Wij controleren de macht,’ antwoordde hoofdredacteur Pieter Broertjes aan Thom de Graaf. Ja, maar wie controleert de machtige journalistiek als zij daar zelf zo duidelijk in faalt?

Wat ik van mijn beide kwaliteitskranten en van de publieke omroep verwacht, is inhoudelijke, feitelijke en goed beargumenteerde kritiek.  De rest is vervelende flauwekul waar niemand iets aan heeft en die het vertrouwen in politiek, journalistiek en maatschappij alleen maar nog verder aantast. Dat lijkt echter wel de bedoeling van de journalistieke agenda waar wij geen inzage in krijgen omdat die zich onttrekt aan democratische controle en kritiek.

Directeur Nazarski van VluchtelingenWerk Nederland merkte terecht op dat in het vreemdelingenbeleid te vaak op de persoon wordt gespeeld. Hij vindt dit vaak onterecht en altijd contra-produktief. Daar trekt de journalistiek zich weinig van aan, want het gaat om scoren zonder een punt te maken.

Minister Verdonk voert de wetgeving van de vroegere staatssecretaris van Justitie Job Cohen op haar wijze uit. Dat is haar opdracht, functie, taak en verantwoordelijkheid. Als zij daarbij wat meer aandacht zou besteden aan de tragische persoonlijjke omstandigheden van alle vluchtelingen (vele duizenden in Nederland, vele miljoenen in de wereld) en wat minder aan uitvoering en handhaving van wetten, regels en procedures, dan zou de ándere helft van Nederland over haar heen vallen. Zeker is dat NIEMAND die zware en ondankbare taak tot ieders tevredenheid kan uitvoeren. Maar toch moet IEMAND het doen.

Zo lang Rita Verdonk kan rekenen op  parlementaire steun en maatschappelijk draagvlak, zal zij de journalistieke hetze moeten zien te verdragen. Die mensen weten immers niet wat verantwoordelijkheid betekent.

Een gedachte over “De hetze tegen minister Verdonk is vervelend en contra-productief.

  1. Ik denk dat Verdonk wel wat tactischer zou kunnen zijn. Ze loopt niet over van empathie voor vreemdelingen. Nogal wat immigranten hebben in hun thuisland nauwelijks scholing genoten. Verdonk des te meer, zij is sociologe. Dan is het niet sympathiek als zij zichzelf tot norm verheft als zij zegt: Als ik drie jaar in een buitenland ben, dan spreek ik de taal al redelijk.
    Maar ik heb nu de neiging om het voor haar op te nemen omdat zij een anti-heldin is geworden voor Flinks, een duivelin voor die verderfelijke allochtonenknuffelaars, die onze allochtonen bepaald niet opstoten in de vaart der volkeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s