De hetze tegen minister Verdonk is vervelend en contra-productief.

De hetze tegen minister Verdonk begint knap vervelend te worden. Gisteren werd haar door de verslaggever van de Volkskrant verweten dat zij tijdens haar bezoek aan vluchtelingenkampen in Kenya was blijven stáán, terwijl haar collega Van Ardennne op haar hurken zat en vertederd keek naar een schattig zwart kindje. Verdonk sprak op dat moment met een leidinggevende van het vluchtelingenkamp. Nog zo’n harteloos type, want die stond namelijk ook. De bijgaande foto ondersteunde het beeld van onmenselijke hardheid dat de media (de publieke voorop) voortdurend van minister Verdonk willen schetsen.

Gistermiddag besteedde het publieke radioprogramma van de KRO 1 Op de Middag weer een groot  deel van haar uitzending aan de particuliere kruistocht van presentatrice Liesbeth van der Kruit tegen Rita Verdonk.

Vandaag stond er alweer een cartoon van Colignon in de Volkskrant van Rita Verdonk met een oranje nazihelm op. Hoe onsmakelijk en onterecht kan en mag de journalistiek zijn? Zéér onsmakelijk, want wie er iets van durft te zeggen, tast de persvrijheid aan. De minister is vogelvrij.

‘Wij controleren de macht,’ antwoordde hoofdredacteur Pieter Broertjes aan Thom de Graaf. Ja, maar wie controleert de machtige journalistiek als zij daar zelf zo duidelijk in faalt?

Wat ik van mijn beide kwaliteitskranten en van de publieke omroep verwacht, is inhoudelijke, feitelijke en goed beargumenteerde kritiek.  De rest is vervelende flauwekul waar niemand iets aan heeft en die het vertrouwen in politiek, journalistiek en maatschappij alleen maar nog verder aantast. Dat lijkt echter wel de bedoeling van de journalistieke agenda waar wij geen inzage in krijgen omdat die zich onttrekt aan democratische controle en kritiek.

Directeur Nazarski van VluchtelingenWerk Nederland merkte terecht op dat in het vreemdelingenbeleid te vaak op de persoon wordt gespeeld. Hij vindt dit vaak onterecht en altijd contra-produktief. Daar trekt de journalistiek zich weinig van aan, want het gaat om scoren zonder een punt te maken.

Minister Verdonk voert de wetgeving van de vroegere staatssecretaris van Justitie Job Cohen op haar wijze uit. Dat is haar opdracht, functie, taak en verantwoordelijkheid. Als zij daarbij wat meer aandacht zou besteden aan de tragische persoonlijjke omstandigheden van alle vluchtelingen (vele duizenden in Nederland, vele miljoenen in de wereld) en wat minder aan uitvoering en handhaving van wetten, regels en procedures, dan zou de ándere helft van Nederland over haar heen vallen. Zeker is dat NIEMAND die zware en ondankbare taak tot ieders tevredenheid kan uitvoeren. Maar toch moet IEMAND het doen.

Zo lang Rita Verdonk kan rekenen op  parlementaire steun en maatschappelijk draagvlak, zal zij de journalistieke hetze moeten zien te verdragen. Die mensen weten immers niet wat verantwoordelijkheid betekent.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

One thought on “De hetze tegen minister Verdonk is vervelend en contra-productief.”

  1. Ik denk dat Verdonk wel wat tactischer zou kunnen zijn. Ze loopt niet over van empathie voor vreemdelingen. Nogal wat immigranten hebben in hun thuisland nauwelijks scholing genoten. Verdonk des te meer, zij is sociologe. Dan is het niet sympathiek als zij zichzelf tot norm verheft als zij zegt: Als ik drie jaar in een buitenland ben, dan spreek ik de taal al redelijk.
    Maar ik heb nu de neiging om het voor haar op te nemen omdat zij een anti-heldin is geworden voor Flinks, een duivelin voor die verderfelijke allochtonenknuffelaars, die onze allochtonen bepaald niet opstoten in de vaart der volkeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s