Nederlands ís de 'eigen taal' van de inwoners van dit land.

De commentator van de Volkskrant gunt ons een kijkje in de fortuyneske kloof tussen journalistiek en burger. Hij/zij mengt zich in het papegaaienkoor van ‘columnisten, cabaretiers en andere satirici die elke gelegenheid ‘tot ‘Verdonk-bashing’ dankbaar aangrijpen.

“Intussen heeft ze wel gescoord bij haar achterban,” klinkt het zuur vanuit de hoek waar steeds meer mensen zich door gebrek aan inspiratie en instemming van afwenden. Alleen VK-verslaggever Ron Meerhof laat zien dat hij het contact met de tramconducteur en de burger in de straat niet verloren is: “De gemeente Rotterdam heeft een gedragscode opgesteld waar niemand echt van opkijkt,” schrijft hij. En zo is het. De meeste mensen vinden het de normaalste zaak van de wereld vinden dat burgers in het publieke domein in principe dezelfde taal met elkaar spreken. Zonder dwang, maar gewoon vanzelfsprekend. Anders heb je geen publiek domein, geen openbaar leven, geen gemeenschap en ook geen samenleving. Wie dat wil, moet zijn agenda maar eens openbaar maken.

Nederlands ís de ‘eigen taal’ van Nederlandse burgers, dus wat zeurt de Commentaargroep over een ‘treurig dieptepunt’ waarin minister Verdonk ons land nu weer gedompeld zou hebben? Het enige wat zij heeft gedaan is haar instemming betuigen met de ‘Rotterdam Code’ en voorstellen om deze in al of niet aangepaste vorm te verheffen tot landelijk niveau. Een goed idee, als het niet zo ontzettend logisch was.

“Nederland is een immigratieland, of het wil of niet,” schrijft de commentator. Wat is een democratie waard als het niet kan en mag zeggen wat het wil, in de verwachting dat de regering daar op grond van haar mandaat gehoor aan zal geven? Ook de mate waarin ons land bereid is culturele en maatschappelijke verworvenheden op te offeren aan een globaliseringsideaal (dat netzomin als het multiculturalisme ooit helder geformuleerd is voorgedragen aan het electoraat) is toch nog altijd een zaak voor de democratie om over te beslissen. En niet voor de kleine elite die zegt de macht te willen controleren, maar zichzelf aan iedere vorm van weerwerk, tegenspraak en controle wenst te onttrekken.

“Steeds vaker klinken signalen dat ook hoger opgeleide vreemdelingen zich niet langer welkom voelen.” schrijft de commentator. Die anonieme persoon geeft hiermee eens te meer te kennen wel erg selectief te zijn in de geluiden waar hij/zij naar wil luisteren. Nederlanders wordt maar weer eens een ‘bekrompen provincialisme verweten, vanochtend door de commentator van de Volkskrant, een week geleden door NRC-columniste Elsbeth Etty. Toeval? Nee hoor, zij zitten in hetzelfde koor. Afgelopen week bleek uit een landelijk onderzoek dat de kwaliteit van leven door mensen in de provincie hoger wordt aangeslagen dan door stedelingen.. En ook in het échte Jutland van Europa wonen heel tevreden mensen. Het lijkt wel of sommige mensen (toevallig nog de meerderheid) geen recht van spreken meer heeft. En zeker niet in hun eigen taal.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

12 gedachten over “Nederlands ís de 'eigen taal' van de inwoners van dit land.”

 1. =Het enige wat zij heeft gedaan is haar instemming betuigen met de ‘Rotterdam Code’ en voorstellen om deze in al of niet aangepaste vorm te verheffen tot landelijk niveau.=
  Hahaha, grapjassen. Jij en Verdonk.

 2. Beste Robert,
  die hele journalistiek is losgezongen van de werkelijkheid. Commentatoren en columnisten schrijven niet meer voor de lezers, maar voor elkaar en voor politici. Dat is dat koor dat jij bedoelt. Journalisten en politici communiceren onderling over de hoofden van de burgers en lezers heen.
  Zou er één journalist zijn die nog als ijkpersoon zijn oma heeft? Het lijkt me stug. Misschien bij de rechtse pers, maar niet bij de linkse, de modieuze.
  De krant is een speeltuin voor journalisten. Een lezersonderzoek durven ze er niet op los te laten.

 3. Dank je wel, Christina, voor je constructieve bijdrage aan de discussie. Wanneer word jij de nieuwe democratisch gekozen minister die deze zware en ondankbare functie mag vervullen en alle stenen en stront mag incasseren, ongeacht wat zij zegt of doet? Ik wens je alvast sterkte.

 4. Albert, ik was ook wel benieuwd naar de uitkomst van zo’n lezersonderzoek naar de steun voor de ‘Rotterdam Code’ die minister Verdonk nu naar landelijk niveau heeft opgetild. Zulke onderzoeken wordt echter alleen gehouden als de uitslag voorspelbaar en welgevallig is. Als politici en bestuurders even vrijblijvend waren als deze commentator, was ons land helemaal een stuurloos schip. Maar dat lijkt soms wel de bedoeling.
  Politieke agenda’s zij dankzij alle checks and balances meestal nog vrij inzichtelijk en controleerbaar, maar dat geldt niet voor de meeste journalistieke agenda’s..

 5. Christina, Minister Verdonk voert de wetgeving van de vorige staatsecretaris van Justitie Job Cohen inderdaad op haar wijze uit. Dat is ook haar opdracht, functie, taak en verantwoordelijkheid. Zolang zij zich verzekerd weet van parlementaire steun en maatschappelijk draagvlak, moet zij daar ook vooral mee doorgaan.

 6. Christina, bij de volgende verkiezingen moet je misschien harder je best doen om iemand anders dan Rita Verdonk die zware en ondankbare baan op zich te nemen. Als die dan méér aandacht schenkt aan alle schrijnende individuele gevallen (dat zijn er tienduizenden in Nederland, en vele miljoenen in de wereld) en mínder aan handhaving van wetten, regelingen en procedures, dan garandeer ik je niet dat die aanpak tot algemene tevredenheid zal leiden.
  Ik wil hiermee zeggen dat NIEMAND dat werk kan doen zonder dat minstens de helft van Nederland over hem of haar heen zal vallen. Ik geef het je te doen..
  Vanochtend werd Rita Verdonk in de Volkskrant verweten dat zij bij haar bezoek aan een vluchtelingenkamp in Kenya was blijven stáán, en niet op haar hurken was gaan zitten zoals haar collega Van Ardenne. De foto leverde het ‘bewijs’. Deze hetze tegen Rita Verdonk moet iedereen ervan overtuigen dat zij hard en meedogenloos is. De journalistiek controleert niet de macht, maar ondergraaft haar.
  Maar waar staat de politieke agenda van de journalistiek, zodat wij daar kennis van kunnen nemen en kunnen controleren op welke wijze dit ‘programma’ wordt uitgevoerd?

 7. De marketingmanager van de Volkskrant heeft waarschijnlijk aangeraden aan de journalisten van de krant om Rita Verdonk constant naar beneden te halen. Dat levert lezers en abonnees op. Zo gaat dat in de linkse kerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s