'Sportief rijgedrag' is juist hartstikke onsportief en asociaal.

Terwijl verkeerslawaai één van de dingen is waar mensen zich het meest aan ergeren of zelfs depressief van worden, terwijl iedereen weet dat autoverkeer de grootste boosdoener is al het gaat om ziekmakende luchtvervuiling met NOx, roet en fijnstof, en terwijl fossiele grondstoffen in ene razend tempo opraken, wordt in auto-advertenties en -tests nog steeds de meeste nadruk gelegd op de sportieve’ kwaliteiten van nieuwe auto’s. En dat terwijl er vrijwel nergens meer ‘sportief’ gereden mag en kan worden.

Waarom worden auto’s toch steeds groter, zwaarder, krachtiger en vooral ‘sportiever’?! Alle milieuwinst van de steeds zuiniger motoren gaat helemaal verloren door de steeds grotere motorvermogens en met name door de gepropageerde rijstijl. Zogenaamd ‘sportief rijgedrag’ bestaat uit (te) hard optrekken, (te) hard rijden, (te) weinig afstand houden, (te) snel bochten nemen en (te) laat remmen. Er bestaan dus feitelijk geen merkbare verschillen tussen ‘sportief’ en agressief rijgedrag. Beide zijn een asociale vorm van autorijden.

Sportief rijgedrag moet net zo hard bestreden worden als agressief en roekeloos rijgedrag. Machomobilisten kunnen eigenlijk alleen nog in woonwijken en op binnenwegen nog ‘sportief’ rijden, want daar zijn tenminste nog spannende bochten en chicanes en bovendien wordt daar nooit gecontroleerd. Haastig overstekende wandelaars, verschrikte fietsers, angstige kinderen en weerloze huisdieren verlenen aan een sportieve rit in een woonwijk tenminste nog wat Spanning en Sensatie. Wie niet sportief rijdt, is een watje. Zolang ‘sportief’ autorijden met miljoenen guldens aan reclamegelden mag worden aangemoedigd, zullen overheid, politie en veiligheidsorganisaties het nakijken hebben met al hun futiele maatregelen en bespottelijke acties.

Er bestaat weliswaar een officiële ‘Intentieverklaring’ ter aanpak van agressie in het verkeer. Dit is o.a. ondertekend door ANWB, 3VO (voormalig Veilig Verkeer Nederland, dat moet je er sinds hun naamsverandering steeds bij zeggen), Slachtofferhulp, Stop Zinloos Geweld en nog een paar organisaties. De ondertekenaars willen elkaar steunen bij het ontwikkelen van activiteiten tegen agressie in het verkeer. Laten zij dan maar eens beginnen met het zich uitspreken tegen alle manieren waarop agressief rijgedrag wordt gepropageerd in advertenties en tests van onverantwoordelijke journalisten. Behalve de media moet ook de autobranche op haar maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid gewezen worden . Eerst moet die kraan dicht, en dan pas heeft het zin om te gaan dweilen met veel snelheidscontroles, camera’s en meer van dat soort kostbare ellende. ”

Op de redactionele pagina’s staan regelmatig berichten over snelle auto’s die uit een bocht zijn gevlogen, tegen een boom of lanterenpaal zijn geknald, zijn geslipt of wielrijders of voetgangers hebben aangereden. Die redacties leggen echter geen verband tussen die berichten en de propaganda die op hun atopagina;s wordt gemaakt voor de rijstijl die al die ellende veroorzaakt.

De autobranche en -journalistiek moeten zich bewist worden van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en eens wat gas terugnemen. Te hard autorijden is trouwens helemaal niet sportief, want een wandeling naar de dichtstbijzijnde bushalte is al sportiever. Het zou ook gezonder zijn, als de lucht niet zo vervuild was..

Wij wonen in een woonbuurt waar maar dertig kilometer gereden mag worden. Veel automobilsten zijn niet zo sportief om zich daar zonder controle en handhaving aan te houden. Ook in woonwijken zijn immers kronkelweggetjes en haakse bochten waar sportieve rijders gek op zijn: “De benaderingswijze die de meeste vreugde oplevert is: gewoon hard erin smijten. Flitsend schakelen, messcherp sturen, afgemeten remmen en lekker vlot accelereren.” Nee, de autojournalist Keegel heeft het hier dus niet over een rondje op het circuit van Zandvoort, maar over de gewone wegen die sportieve autorijders moeten delen met sukkels als u en ik en ook nog met spelende kinderen en overstekende bejaarden en huisdieren.

Lees en huiver:

“Volkswagen Golf R32: ‘Snelste Golf aller tijden. Nooit eerder haalde een productie-Golf een topsnelheid van 247 km/uur. Nooit eerder raffelde hij de sprint van 0-100 km/uur af in 6,6 seconden. Dankzij een nieuwe 3,2 liter V6 motor. De motor produceert een sportief geluid (??!!! rvw) De kilometer met staande start wordt in 26,7 seconden afgeraffeld. Dat alles op een veilige manier [?!], want de Golf R32 heeft 4Motion. Een sportieve auto hoort verlaagd te zijn. Schokdempers en veren zijn op sportief rijden afgestemd. Voorlopig is deze sportieve topper alleen als 3-deurs verkrijgbaar. Sportstoelen. Sportstuur. De R32 wordt in 6,6 seconden afgeschoten naar de 100 km/u. Toch geeft de R32 niet d­e snelheidsbeleving zoals bijvoorbeeld de Subaru WRX STi of Mitsubishi Evo VII. De Golf mist het explosieve karakter dat deze Japanse broeders zo kenmerkt. De R32 heeft een fantastisch sportief motorgeluid dat via twee armdikke uitlaatpijpen een uitweg vindt. Bij gas los krijg je ook nog eens zo’n heerlijk diepe roffel te horen. Deze akoestiek verdient een tien. Speciaal ontwikkelde sportstoelen.

“Dankzij het ABC kun je met de Mercedes CL ongekend gooien en smijten en dan geeft hij geen krimp. Als een kart is hij haaks de bocht om te gooien en mochten de wielen grip verliezen, dan treedt het ESP in werking. Het kan altijd nog fout gaan. Maar liefst zes airbags voor extra bescherming bij frontale aanrijdingen of botsingen van opzij. (Jack Kruger in De Telegraaf van 5-1-2000)

“Sportiviteit gegarandeerd. Voor de sprint vanuit stilstand tot 100 kilometer per uur heeft de roadster slechts 4.7 seconden nodig.”

“Je kunt er sneller mee de bocht door. De prestaties mogen er zijn. Door enkele aanpassingen is het vermogen van de 2.5 liter V6 TDI flink gestegen.” (Test Auto Krant over Audi Quattro).

“Toyota MR2: Heb ’t lef eens. Bij het eerste de beste bochtje brak de achterkant giftig uit op commando van het gas. Het is net een kart. Eenmaal aan de reacties valt veel rijplezier te beleven met deze lefgozer. De 1.8 liter motor levert 143 pk. Dat is voldoende om om deze MR2 flink de sporen te geven. De TMR2 oogt iets jeugdiger en agressiever dan de Porsche. (Test WeekMedia)

De Zafira OPC heeft beslist een puike wegligging maar het echte sportieve gevoel ontbreekt. Dat komt omdat je behoorlijk hoog zit. Toch kun je redelijk gooien en smijten met deze zevenzitter.” (Autokrant, De Telegraaf.)

“Maar toch, met een acceleratie van 0-100 km/u in 6,5 seconden en een begrensde topsnelheid van 250 km/u sla je niet snel een modderfiguur in het verkeer.”

“Het is maar goed dat deze 225 pk versie van de TT roadster over quattro vierwielaandrijving beschikt. Anders zou hij als door hondsdolheid bevangen over het asfalt krioelen. De Audi gaat als op rails. Hard een bocht in, geen probleem. Alsof het een kart is. De acceleratie is geweldig. Met geweldig veel kracht slingert de motor de Roadster voorwaarts. Zelfs in de hoogste versnelling reageert de Audi nog op het gas als een paard dat door een horzel wordt gestoken.” (Test AutoKrant)

Chrysler PT Cruiser 2,2: ‘Het is geen racer, maar een sportieve stoeipartij gaat hij niet uit de weg.”

“Diesels zijn immers voor kilometervreters en niet voor binnenstadracers.” (Autokrant, De Telegraaf.)

“Ford Fiesta: Je kunt met deze Fiesta lekker gooien en smijten.”

“Nieuwe Mini is een scheurijzer. Op kronkelende binnenwegen tovert hij een glimlach van oor tot oor op je gezicht.”

“Zo sportief dat het bijna onsportief is”. (Advertentie van Seat.)

“De Toyota Avensis Verso V8 is een raspaard: beschaafd, op zijn tijd kan hij ook behoorlijk wild zijn. Trap je het gaspedaal diep in, dan komt hij helemaal los. .. Alleen het sportgevoel ontbreekt, comfort heeft de overhand.” (Weekmedia, 10-10-2001)

“Laagvliegen met de nieuwe Saab 9-5 Aero.” (AutoNieuws, De Telegraaf, 5-12-1999)

“Renault heeft een naam hoog te houden waar het gaat om bloedsnelle compacte auto’s. Denk aan de 5 GT Turbo, een dondersteen met kart-achtig, tamelijk verraderlijk weggedrag en een explosief turbomotortje.”

Peugeot 206 RC: ‘Auto met spierballen en groot hart. Een echt bommetje, die het predikaat sportauto dubbel en dwars verdient. Unieke prestaties. Een vermogen van maar liefst 177 pk. De prestaties zijn ronduit sportief. Topsnelheid 225 km/u, sprint van 0 naar 100 in niet meer dan 7,1 sec. De kilometer met staande start wordt afgeraffeld in 28 seconden. Sportieve uitstraling. Sportstoelen.’

Thesis: ‘Het is blazen met de ‘geblazen’ tweeliter. [..] Hij levert met 185 pk lekker veel vermogen. [..] In de praktijk is het verbruik 1 op 8,1. Dat mag, zeker gezien onze rijstijl.’

Mazda 6 Sport: De prestaties mogen er zijn. De viercylinder motor produceert een redelijk sportief geluid De wagen heeft een sportieve uitstraling. De neus komt krachtig en sportief over. De afstelling van het onderstel voelt redelijk sportief aan. Je zit lekker laag en dat geeft een sportief gevoel. De 2.0 CiTD trekt als een tierelier en geeft de 6 Sport zelfs sportieve prestaties. De Mazda 6 Sport is een fijne auto om te rijden, zeker als je er een sportieve rijstijl op nahoudt. Pas laat treedt er in bochten wat onderstuur op, maar dan moet je wel hard gaan. Hoge snelheden zijn een peulenschil.

Mercedes-Benz CLK 500: ‘Voor op straat en circuit. De prestaties komen in de buurt van de raceversie. V8, 306 pk

Kalos: ‘De motor heeft potentie om van de Kalos een redelijk sportieve auto te maken. Alleen in de eerste drie versnellingen toont hij zich van zijn sportieve kant.’

Land Cruiser: ‘De nieuwe 4.0 liter V6 benzinemotor is de meest krachtige motor die ooit in de Land Cruiser gemonteerd is. 250 pk

Opel Astra: ‘Alle modellen krijgen deze 2,2 liter direct ingespoten turbodieselmotor. Dankzij deze krachtige diesel krijgen de Astra, ongeacht welk model, sportieve prestaties.

Volvo S60R: ‘De sportiefste Volvo ooit. Een magische 300 pk De sportieve topper van Volvo accelereert in 5,8 seconden van 0 naar 100. In de Advanced Sportstand is de S60R een compromisloze sportwagen die maximaal rijplezier biedt. Krachtpatser. Supersportieve auto’s.

Peugeot 206SW: ‘Mag een sportieve auto niet praktisch zijn? Natuurlijk wel. Dus een spits front, dat sportief en een tikkeltje agressief overkomt. Sportief is de GTI ook. Een lekkere sportieve motor. De 206 SW GTI gaat als de brandweer. De motor produceert behoorlijk veel geluid, zeker bij fel optrekken en hoge toeren. Je kunt messcherp een bocht nemen. Sportieve prestaties.

“Clio Renault 2.0 16V. Bescheiden straatracer. De krachtbron is opgevoerd van 140 pk tot een hogelijk te waarderen 172 paardekrachten. Een pleziervoertuigje.

“Waarom gaan die lummels op de linkerbaan niet weg? Het is een kleine moeite en het blijft jouw boete en niet de hunne. En is het nooit in de koppen van die Lada-rijders opgekomen dat het wel eens aan de auto zou kunnen liggen? Dat je nauwelijks merkt hoe hard het gaat? Dat met zoveel remkracht en souplesse niemand voor zijn leven heeft te vrezen? Dat in een BMW het paard de ruiter bij de kladden heeft in plaats van omgekeerd? Want zo klinken ze, de smoezen van verongelijkte wegpiraten met hun 3- en 5-serie. En een beetje gelijk hebben ze wel. Er is in elke BMW iets dat ongemerkt tot de bevestiging van vooroordelen provoceert. Waarom? Omdat het kan. Omdat een tijger in een kooi zo deerniswekkend is, een misdaad tegen de natuur. Deze kachelt door tot 230 kilometer per uur en is in acht seconden op de honderd. Op een B-weg net even dat vrachtwagenkonvooi voorbijstralen zonder naderende tegenliggers in gevaar te brengen, onvoorstelbaar. Snelheid en behendigheid zijn als de liefde; ze brengen het beste en het slechtste in de mens boven. Maar kan een BMW het helpen? (Test Mr.)

“Een wilde auto is de Nissan Almera nog steeds niet, maar het gaat langzamerhand wel de goede kant op. Het gaat echt zo hard.” (Test AutoKrant)

“Met een topsnelheid van 180 km/u is is de Insight een heel sportief autootje.” (AutoKrant). “Voor het topmodel, de Opel Corsa GSI, is een 1.8 liter 16V beschikbaar. Hiermee haalt de GSI een topsnelheid van boven de 200 km/u.” (Test AutoKrant).

“Snelle boodschapper. Het nieuwste speeltje is de Clio RS, een snelle auto in boodschappenformaat. Eigenlijk zijn er best wel veel sportieve auto’s in het B-segment, maar de Clio RS (Renault Sport) laat ze allemaal vertwijfeld achter. Dit is de heetste compacte hatchback van dit moment. Een pure sportwagen die ook als boodschappenwagen geen gek figuur slaat. De tot 124 kW/172 pk opgevoerde tweeliter zestienklepper is een beul van een motor. De prestaties zijn navenant. Wat gaat de Clio vooruit. Maar je moet de motor wel op toeren houden, zoals dat hoort bij een sportmotor. Dan brult hij vervaarlijk, maar ook dat hoort zo. In 7,3 seconden raffelt de Clio RS van 0 naar 100km/u, top van 220 km/u. Het is een auto die voortdurend vraagt om meer, waarmee je hard móet. Op een nat wegdek is hij soms wat ‘tricky’, maar wat wil je met zoveel vermogen op de voorwielen. Kortom: een Frans bommetje. (Test AutoKrant).

“Nissan Almera 1.5 Sport. Van een ietwat onopvallende maar heel betrouwbare auto is hij omgeturnd in een model met een brutale uitstraling. De Almera heeft passie gekregen. Voor je er erg in hebt, rijd je harder dan verwacht. Wie echt sportief wil rijden kieze voor de 1.8 liter van 114 pk.” (Test WeekMedia)

“Ga ik voor binnen- of buitensport? Het heerlijke gevoel dat een sportauto kan geven.” (Advertentie van Toyota)

“Get up! Clio sportief formaatje.” (Advertentie van Renault.)

“De Micra Miracle nu in zeer speciale sportieve uitvoering o.a. met 1.3 75 pk motor.” (Advertentie van Nissan.)

“Seat laat leeuw los. Spectaculaire topversie met 180 pk.” (Test WeekMedia)

“Het is dus een lekker krachtige motor die voor sportieve prestaties zorgt (top van 195 km/u).” (Test AutoKrant)

“Nieuwe BBS wielen voor sportieve rijders.” (AutoKrant)

“Maloya heeft de nieuwe Futura Sport V band gelanceerd. (AutoKrant)

“Fiesta Sport: een speels alternatief.De Fiesta heeft net zo’n lekker sportief weggedrag als de Puma. De 105 pk motor wil wel toertjes draaien. De Fiesta Sport geeft door een fraai motorgebrom steeds de indruk vlot uit de startblokken te gaan.” (Test van Robbert Keegel in Het Parool)

“Het imponerend uiterlijk van de RSi wordt volledig waargemaakt door de prestaties. De topsnelheid van 220 km/u en de acceleratie van 0 naar 100 km/u dankt de RSi aan de 3.2 liter V6 motor.” (Test AutoKrant)

“Wij reden de supersnelle V70 T5. Gewoon een sportwagen met veel ruimte. (Test AutoKrant)

“Na met de Toyota MR2 te hebben gereden, weten we weer hoe het voelt om driftend een bocht door te zeilen. Heerlijk! De Opel Speedster is een echte sportwagen. Je zit in sportstoelen (?!,rvw).” (Test AutoKrant)

“Let op heren: maximaal 100. Niet alleen fraai van lijn, maar oh zo snel. Sportief uiterlijk, krachtiger GDI-motor. Deze extra sportieve versie heeft een 150 PK sterke 2.4 GDI krachtbron. Super sportief, lage bumpers, groot formaat banden en velgen plus een verlagingsset, waardoor een droom van een wegligging. Zwart/blauwe sportstoelen. Combineert sportief met zuinig rijden.” (Advertentie van Mitsubishi)

“De Seat Cordoba Sport oogt niet alleen sportief, maar is dat ook. Als je op tijd schakelt, trakteert deze Cordoba je op een ongelofelijke versnelling. Grotere, sterkere en vooral duurdere zakendiesels zet je met deze auto lachend op afstand. “(Test WeekMedia)

“Sportieve prestaties waren een must en daarom is de Salsa uitgerust met een 184 kW/250 pk leverende 2.8 liter motor. hiermee haalt de Salsa 245 km/u en accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 7.5 seconden.” (Test AutoKrant)

“Een verbruik van 1 op 14,2 is niet slecht, zeker niet gezien onze sportieve rijstijl. (Test Telegraaf Autokrant)

“Maar de prestaties liegen er niet om: de Polo GTI accelereert in 8,7 sec naar de honderd en de topsnelheid bedraagt 205 km/h. Concurrenten: Ford Fiesta Sport, Renault Clio Sport, Peugeot 206 GTI (top 210 km/h).” (Robbert Keegel in Het Parool)

“De viercilinder Primera gunde ons sportieve prestaties. (Test AutoKrant)

“Mercedes-Benz SLK met V6: Eindelijk echt sportief. De oude SLK 200 voelde met 100 kW/136 pk voor een sportwagen wat ‘underpowered’ aan en leek qua onderstel ook meer op comfort dan op sportiviteit gericht. Allemaal veranderd! De basis SLK zit nu in 8,2 seconden op 100 km/u en heeft een topsnelheid van 223 km/u. En daarmee is het een uiterst rappe klant. Maar de echte topactie komt van de nieuwe SLK 320, een sportief juweeltje van formaat. De V6 levert 160 kW (218 pk) en heeft een bijna Italiaans klinkend, lekker blèrend uitlaatgeluid. De wagen heeft een topsnelheid die dicht bij de 250 km/u ligt en heeft een flitsende sprintkracht die hem in 6,9 seconden op 100 km/u brengt. Heerlijk om mee te rijden. ” (Jeroen Jongeneel in De Telegraaf, 18-2-2000)

“Traction Control zorgt ervoor dat de auto keurig op koers blijft bij het nemen van een scherpe bocht met vol gas. Een prachtige combinatie waarmee je heel sportief en chic voor de dag komt.” (Wim Otten in AutoCity (WeekMedia))

“De sportieve Clio’s van Renault. Wat sportieve modellen betreft heeft Renault een naam hoog te houden. Wat ons betreft blijft dat zo. Zeker met onze Clio Renault Sport 2.0 16V. Dynamische 16-kleppers voor iedereen die meer kracht en souplesse verlangt.” (Advertentie van Renault)

“Met een topsnelheid van 188 km/u is de Seat Arosa 1.4 16V Sport een lekker snel karretje. De prestaties mogen er zijn. Een snelle jongen.” (Test WeekMedia)

“De Subaru Impreza is een auto waarmee je graag wilt en kunt rijden. Dat komt een laag verbruik nu eenmaal niet ten goede.” (Test De Telegraaf)

“Een flitsende Audi TT Roadster? Dan plankgas naar Holland Casino Amsterdam. (Advertentie)

“Hij gaaaaat als de brandweer. Een kleine 140 pk’s weten hun weg naar de voorwielen gemakkelijk te vinden. De Hyundai Coupe 2.0i FX reageert gulzig op gasgeven, geleidelijk verleidelijk harder brullend. Bij zo’n felle acceleratie voel je de voorwielen aan het stuur trekken. Plankgas over de snelweg brullen. Snelheidsensatie. Het is lang zoeken naar meer pk’s voor minder geld. (Test WeekMedia)

‘Een duivels snel doosje [..] een supersnelle uitvoering [..] kartachtige rijeigenschappen [..] in slechts 4,7 sec. naar 100 km/u [..] een top van 218 km/u [..] hoog vermogen met flink koppel [..] in staat tot grote daden.” (Test AutoKrant van de Telegraaf van 29/3/2002 van de nieuwe Mini Cooper S)

“Wie pret wil hebben met een raspaardje als de Smart roadster, zoekt dus de kronkelweggetjes op.” (Autojournalist Robbert Keegel in Het Parool van 24 april jl.

(Wij komen ze daar op onze wandelingen regelmatig tegen, die pittige en rappe rakkertjes die er met hun behoorlijk opgekietelde motoren lekker vandoor gaan of ‘messcherp sturend’ de vele bochten nemen. Volgens autojournalisten zijn de straatracers daar pas goed in hun element: “Als een kart de bocht door.”)

57 gedachten over “'Sportief rijgedrag' is juist hartstikke onsportief en asociaal.

 1. Ik had een reactie geschreven, maar deze kwam niet door. Nogmaals:
  Als je geslachtsverkeer en wegverkeer met elkaar vegelijkt dan is de door jou aangehaalde autojournalistiek harde porno.

 2. Ik heb nog een kast vol met dit soort citaten, dus ik heb mij nog ernstig ingehouden. Iemand schreef dat mijn weblogs en bijdragen altijd zo láng zijn..
  Het gekke is natuurlijk dat terwijl overheid, politie, Openbaar Ministerie, verkeersveiligheidsorganisaties en milieubeweging er van alles aan doen om snelheidsovertredingen aan te pakken, verkeersveiligheid te verhogen, verkeerslawaai te verminderen, luchtvervuiling terug te dringen, het broeikaseffect te matigen en mensen zuiniger te laten omspringen met fossiele grondstoffen, er een hele bedrijfstak is die (gesteund door de ‘autojournalistiek’) aan dit alles totale maling heeft en rustig doorgaat met het propageren van agressief, gevaarlijk, asociaal, lawaaiig, verspillend en vervuilend rijgedrag!
  Aan dit opmerkelijke verschijnsel heeft nog nooit een krant een commentaar aan gewijd. Men vindt het kennelijk normaal. Zelfs ANWB en 3VO durven zich hier niet over uit te spreken, ondanks herhaalde verzoeken.

 3. Je zou de opgefokte autojournalistiek kunnen relateren aan de verkeersdoden die er jaarlijks vallen. Dat is natuurlijk deels te wijten aan alcoholmisbruik, maar ook aan rijgedrag dat door autojournalisten wordt verheerlijkt.
  Een zwager van een vriend van mij is bijvoorbeeld verongelukt doordat hij verblind werd door de koplampen van een tegenligger (die stoer een stoot licht uitzond).

 4. Hmmm. Ik vind het een erg zúúr artikel. Die daarmee weer wel bij de stijl van de Volkskrant past, dat dan weer wel 🙂
  Bovendien generaliseert het nogal. Het is tenslotte niet zo dat al die mensen die een beetje fun tijdens het autorijden willen, en daarom een scherp sturend, snel karretje kopen, ook meteen maar asociale agressievelingen zijn die kinderen, bejaarden en huisdieren van de sokken rijden.
  Voor de meeste mensen moet autorijden nu eenmaal leuk zijn. Logisch, want de auto is na het huis de plek waarin ze noodgedwongen de meeste tijd van hun leven in doorbrengen. Dus waarom zou het rijgenot niet even belangrijk mogen zijn als het woongenot?
  Dat de autopers op deze wens inspeelt, is natuurlijk alleen maar logisch. Geen wonder dus dat in bovenstaand blog één bijdrage van de auteur tegenover vele tientallen bijdragen van andere journalisten staat…

 5. Gelukkig vlieg ik al die groen-links gasten voorbij in mijn Toledo V5.
  Maar hard rijden hoeft niet gevaarlijk of lastig te zijn voor andere weg gebruikers hoor. Die lui in hun Astra 1.4 uit 1995 die liever wat langer onderweg zijn, dan dat ze met moeder de vrouw en de kinders aan de keukentafel zitten, moeten gewoon op de rechterbaan blijven. Zij hebben dan geen last van mij en ik niet van hen.

 6. Moi jonges.
  Ik ben ook voor hard rijden hoor! Daarom rij ik nu ook DE droomauto die al die zeurende ventjes graag zouden willen hebben, namelijk een M3. Ha, haa!!
  En voor ik het vergeet : ECHTE autoliefhebbers zitten op http://www.gummen.org en niet op volkskrantblog ofzo
  De groetn!

 7. Verhaal met een kern van waarheid, maar veel te eenzijdig.
  Ikzelf ben een liefhebber van auto’s en het "sportieve" rijden. Ik rij graag auto en doe dit ook vaak "sportief".
  Echter: ik rij vaak te hard, maar nooit in woonwijken of bijv. bij wegwerkzaamheden. Ik doe niet aan bumperkleven, probeer andere weggebruikers zo min mogelijk te hinderen, laat staan ze in gevaar te brengen. Toch beleef in dit overvolle landje nog regelmatig plezier aan het "sportieve autorijden" waar je nu zo gechargeerd over schrijft.
  Ik weet zeker dat er zo duizenden automobilsten met mij zijn, die toch af en toe plezier hieraan beleven, zonder asociaal of aggressief te rijden.
  Gisteren zat ik achter een wagen die ervoor koos 45km/h te rijden op een buitenweg waar dit wel erg behoudend was, prima. Ben rustig achterover gaan zitten en heb geduldig gewacht tot we op een 2 baans gedeelte kwamen. Waarom moet iemand het mij dan vervolgens misgunnen als ik op een lege, overzichtelijke buitenweg een beetje extra gas geef en hiervan geniet?
  Dit alles uiteraard binnen de grenzen van redelijkheid, op en over de grens rijden moet je op een circuit doen.

 8. Rico, waarom denk je dat ik zo’n M3 niet kan betalen? Misschien kan ik vanmiddag wel drie van die dingen kopen zonder eerst met de bank te hoeven bellen. Kan je er ook gipsplaten in vervoeren, en soms een ladder of een kastje? Misschien heb ik gewoon geen zin in een asociale auto met beperkte mogelijkheden.
  En wat is er eigenlijk zo ‘sportief’ aan autorijden? Je zit tenslotte de hele tijd in een luie stoel. Ook zo’n M3 is feitelijk niets anders dan een Playstation: Slecht voor je gezondhedi als je het te veel en te lang doet. Een wandeling naar de bushalte is in ieder geval al ‘dynamischer’.
  De olievoorraden raken op, de opwarming van het klimaat heeft vervelenbde gevolgen, de luchtvervuiling door autoverkeer is zolangzamerhand ziekmakend en levensbedreigend, er is overal verkeerslawaai, en ook ‘sportieve’ auto’s staan steeds vaker vast in files, met draaiende motor. Andere mensen en jonge kinderen moeten die uitlaatgassen inademen. Dat is niet zo sportief, vind je wel?

 9. RC, natuurlijk is mijn verhaal eenzijdig, want ik probeer alleen de andere kant van die glimmende medaille te belichten. Precies zoals jij ook schrijft, komt die te weinig aan bod in autobladen en -rubrieken. Autojournalisten zijn de zwaar-gefêteerde spreekbuizen van de autobranche die in ruil voor hapjes, drankjes en snoepreisjes klakkeloos overschrijven wat in de persberichten staat over de auto’s die zij moeten ‘testen’. Dat is in strijd met hun journalistieke taak.
  Ik vind bovendien niet dat een klein deel van de wereldbevolking het recht heeft om de wereldvoorraden van fossiele stoffen in een paar generaties door de uitlaten van onnodig zware, grote, sterke en snelle auto’s te blazen ten behoeve van meestal overbodige ritten.

 10. Robert Waning, ik heb een M3, maar iemand zit hier onder mijn naam de boel een beetje te zieken.
  Dus die tekst die er staat is niet van mij, is een relsmurf van http://www.gummen.org Ik heb er in ieder geval niks mee te maken.
  Verder voel ik me niet geroepen om op het artikel in te gaan.
  Alle reactie’s die dus volgen zijn van een spammer, zonde van je tijd om daar mee te discusiëren.
  Met vriendelijke groet,
  Rico v Velzen

 11. OK, Rico. Mooie auto, trouwens, die M3. Een tijdje geleden zaten we in hotel De Posthoorn in Monnickendam, waar ook een reünie van die dingen was. Er stonden er wel twintig op een rij in de straat. Als ik een sportauto zou willen, zou de M3 hoog scoren. Ik wil het alleen niet meer. Ik heb m’n halve leven Alfa gereden, vaak (veel) te hard. Door voortschrijdend inzicht heb ik gas teruggenomen. Autorijden vind ik inmiddels zonde van mijn tijd. Ik neem nu al de bus als ik van Amstelveen naar Utrecht moet. Ik hoop dat daar snel een busbaan komt: lekker M3’s passeren op de snelweg..

 12. Jongens hier JB aka Relsmurf, door mijn meesterlijke achterbakse gedrag (met dank voor de rugdekking van het bestuur), ben ik de ongekroonde koning van zuurpruim.org geworden. Alle korenwolfjes buigen voor deze AA asshole………

 13. Wat zijn jullie ontzettend dom! Al die sportieve auto’s zijn voor domme statusgevoelige telegraaflezers! Echte domme volgers. Bovendien gebruken ze heel veel benzine, en daarmee spelen jullie dombo’s de neocons precies in de kaart. Peak-oil, weet je wel? Nooit van gehoord, zeker. Moet je vooral lekker Idols blijven kijken.

 14. Kinders, waarom jullie geruzie ook nog verspreiden naar een forum dat er echt helemaal niets mee te maken heeft?
  Wat je ook vindt van de schrijverij van de heer van Wanning, daar gaat het hier over!

 15. Robert, het is allemaal de schuld van de banken, die willen dat we dikke auto’s rijden. Uiteindelijk is 95% van het NL wagenpark gefinancieerd. Hoe dikker en sportiever de auto des te hoger de lening die er op afgesloten word.
  Soms slaat het door en dan komt er een bank in de problemen, dan hebben ze personeel wat doorslaat, mensen die de vuile was buitenzetten.
  Maar daar weten ze bij DE BANK wel vakkundig raad mee, de vuile relsmurf was zetten ze gewoon bij het afval neer.http://pic14.picturetrail.com/VOL524/1783983/7552423/169222713.jpg

 16. @Robert
  Niks van die Rico smurf aantrekken hoor. Het is maar een zielige matrassenverkoper die van zn laatste centen een blauwe smurfen M3 heeft gekocht en krampachtig elke autosite onveilig maakt met zijn kansloze gezeik over zijn overpriced BMW hok.
  dergelijke gasten hebben zoals je ziet tijd zat om alles wat maar anti-BMW is af te kraken 😦

 17. Allemaal opzoutuh van die linkahbaan. Die is namelijk van mei!
  Kom ik in mijn M3 aan, wil ik niet dat er zoon suffe Astra in de weg reid. Er komt een dag dat ik ‘m er vol in boor.

 18. "Er komt een dag dat ik ‘m er vol in boor."
  Precies, jullie anale BMW ridders weten natuurlijk als geen ander waar je hem in moet boren. Helaas is dat smurfenpikkie daarvoor te klein.

 19. Wij op gummen.org zijn een links bolwerk en geven u volkomen gelijk. Hulde aan de alfa’s en citroen’s en de leasers. Koos spee for forum moderater.

 20. Kut zit ik een heel stuk te tikken is mijn tekst weg.
  heel kort:
  "terwijl fossiele grondstoffen in ene razend tempo opraken"
  NIET WAAR, zelfs met de verwachte groeiin de vraag nog genoeg voor 100 jaar en het is juist GOED dat ze opraken want dan krijgen duurzame energievormen eindelijk de mogelijkheid om commercieel ingezet te worden. Dus van mij mag iedereen lekker met zijn 4×4 doorcrossen, is alleen jammer dat het autogebruik slechts een marginaal deel uitmaakt van het totale energieverbuik en dus nog wel duurt eer we op waterstof kunnen crossen.

 21. In afwijking van mijn normale ‘beleid’ overweeg ik om een aantal inzendingen te verwijderen. Ik kan er met de beste wil van de wereld geen (pogingen tot) bijdragen in herkennen aan een discussie over het propageren van asociaal, onwenselijk, verspillend, milievervuilend, agressief en riskant rijgedrag dat door de autobranche als ‘sportief rijgedrag’ wordt geadverteerd en door corrupte autojournalistiek als zodanig wordt gepropageerd.
  Inzenders zijn die bezwaar hebben tegen de verwijdering van hun berichten, krijgen de kans om dit te motiveren. Zo niet: Gassen, heren!

 22. Man, wees ueberhaupt blij dat iemand je zure Volkskrant diarree leest. Je mocht hopen dat het zo storm liep met de papieren versie.

 23. ‘Anoniem’, er is geen groter compliment dan door een anonieme aso ‘zuurpiet’ genoemd te worden. Kennelijk durf jij niet openlijk voor je mening uit te komen. Begrijpelijk, ik zou mij er ook voor schamen.

 24. Beste Robert,
  ik krijg opeens al die meldingen dat men reageert op een oude bijdrage van jou.
  Zo zie je maar:
  Er is niet alleen agressief rijgedrag maar ook agressief schrijfgedrag.

 25. Robert volgens mij heb jij te lang aan de lijmpot liggen snuiven. Je moet gvd gas geven. Rijden moet je. De geur van rubber moet in je auto hangen. De brilleglazen moeten beslagen zijn van benzine dampen. De rookwalmen moeten je wielen uitkomen van de remmen. Pas dan ben je goed bezig en ben je aan het genieten.

 26. Albert, ik verbaas mij hier ook over. Kennelijk heeft iemand mij op een ‘hitlist’ geplaatst. Beetje beklemmend ook. Maar ook wel fascinerend, al die onzin. Het past naadloos in iedere autorubriek.

 27. Vreselijk als je zo door het leven moet.
  Mijn auto rijdt bijna 300 per uur. Nee, hij is niet opgevoerd. Standaard af fabriek in Italië.

 28. Weer zon moraalridder die op groen links stemt, maar onderussen in een oude, lekkende, niet van een roetfilter voorzienende, smerige, oxiderende mercedes c180 rondrijdt.
  robert, Get a life jongen

 29. Robert, hoe kom je er in godsnaam bij ”dat autoverkeer de grootste boosdoener is al het gaat om ziekmakende luchtvervuiling met NOx, roet en fijnstof"????
  BULLSHIT!!!!!!!!!!!!
  Heb je enig idee wat de vliegtuigindustrie op jaarbasis uitstoot? Daar is de autoindustrie helemaal niks bij. Maar al die linkse rakkers in dit land, leggen telkens weer de schuld bij de automobilist. Want die kunnen we dan weer verder uitzuigen op termijn met km heffingen etc.
  Maak je liever druk over de verspreding van kernwapens. De kans dat de mensheid deze eeuw wordt weggevaagd door een atoombom is vele malen aanzienlijker dan de verontreininging als gevolg van vervoersmiddelen.
  Trouwens over 40-50 jaar rijdt iedereen elekrtisch en op waterstof. Probleem opgelost!
  Robert, het is mooi weer. Pak een pilsje, geniet van het mooie weer en de zon. Het komt allemaal goed.
  Jezus want een jenkert!

 30. [1] Terwijl verkeerslawaai één van de dingen is waar mensen zich het meest aan ergeren
  [2] of zelfs depressief van worden,
  [3] terwijl iedereen weet dat autoverkeer de grootste boosdoener is al het gaat om ziekmakende luchtvervuiling met NOx, roet en fijnstof,
  [4] en terwijl fossiele grondstoffen in ene razend tempo opraken
  Vier stellingen zonder voetnoten of bronvermelding, lekker betrouwbaar. Oh, er bestaan geen wetenschappelijke bronnen waarmee dit onderbouwd kan worden? Dacht ik al!

 31. Tsja, een bloemlezing van een aantal begeerlijke automobielen, geput uit ’t persoonlijke archief van een weblogger die volgens grote allemans vriend Google toch wel zeer veel affectie heeft voor ’t milieu. Generaliserend, ronduit tendentieus, doch wel minitieus waar het de details van de desbetreffende automobielen betreft, het had haast propaganda voor het immer efficiente incassoburo uit Leeuwarden kunnen zijn. Als je echter gewoon om het zure en onsmakelijke klokkehuis heenleest is dit stukje subjectieve proza nog best te pruimen. Maar gezien de auteur z’n affiniteiten met het milieu en de vele haast op terroristische grondslag berustende organisaties is het misschien het beste om hem gewoon te negeren, kennelijk gunt hij ’t licht in andersmans ogen niet? Waarom zou je je laven aan de burgerlijkheid en de van overheidswege opgelegde aandrang om maar vooral niet je kop boven ’t maaiveld uit te steken? Wie wil nu niets liever dan zich ontworstelen aan ’t klootjesvolk dat in hun Kia Rio of Hyundai Atos met 20km/u onder de Vmax de Nederlandse snelwegen bevuilt? Hulde aan de sportieve automobiel die je helpt ontsnappen aan de van overheidswege opgelegde, tergend langzame vervelingsdood. Hulde aan de sportieve automobiel die puur door z’n koppel en acceleratie een glimlach laat verschijnen op zo’n doodsaaie christelijke zondag. Hulde aan de fabrikanten die elke keer weer verassen met gedurfde styling en nog meer PK’s anders waren wij al decennia geleden onderdoor gegaan aan de behouden visie van de gemiddelde Koreaanse of Japanse middenmoot fabrikant.

 32. Het zogenaamd ‘sportieve’ autorijden wordt hier op een tamelijk agressieve toon verdedigd.
  Voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen en huisdieren maakt het ook geen verschil of zij door een agressieve of een ‘sportieve’ automobilist (bijna) worden aangereden. Agressieve en ‘sportieve’ autorijders maken ook even veel herrie, verspillen evenveel fossiele brandstof en vervuilen evenveel de lucht die iedereen moet inademen, die zogenaamde sportfiguren zelf in de eerste plaats. Als agressieve bumperklevers alleen maar zouden beseffen welke giftige viezigheid zij uit de uitlaat van hun voorliggers in hun longen halen, dan zou het al een stuk prettiger en veiliger worden op de wegen. Er zouden er ook minder aanrijdingen en files zijn, maar dat vindt niemand kennelijk belangrijk. De baas of de klant betaalt immers al het tijdverlies.
  Maar wat is er eigenlijk zo sportief aan in een stoel zitten en gas geven?

 33. @ robert
  Of je geeft eerst gewoon even antwoord op de vragen? Misschien een betere volgorde alvorens je weer verder gaat ratelen over je eigen gelijk.

 34. Beste Robert,
  "Voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen en huisdieren maakt het ook geen verschil of zij door een agressieve of een ‘sportieve’ automobilist (bijna) worden aangereden. Agressieve en ‘sportieve’ autorijders maken ook even veel herrie, verspillen evenveel fossiele brandstof en vervuilen evenveel de lucht die iedereen moet inademen, die zogenaamde sportfiguren zelf in de eerste plaats. Als agressieve bumperklevers alleen maar zouden beseffen welke giftige viezigheid zij uit de uitlaat van hun voorliggers in hun longen halen, dan zou het al een stuk prettiger en veiliger worden op de wegen. Er zouden er ook minder aanrijdingen en files zijn, maar dat vindt niemand kennelijk belangrijk. De baas of de klant betaalt immers al het tijdverlies."
  De door jouw aangehaalde onderwerpen kan jij uiteraard staven door goed gefundeerd wetenschappelijk onderzoek door onafhankelijke derden? Dus niet betaald uit en in opdracht van de milieu lobby? Ik neem aan dat je e.a. net zo minitieus kunt onderbouwen en verwoorden als je gedaan hebt met de ‘sportieve automobielen’ in je artikel. Zo niet, dan rest je feitelijk niks anders dan de aftocht te blazen, kennelijk is je artikel dan niets meer dan een hoop loze woorden zonder context, een farce, of erger: stemmingmakerij, in dat geval zou je je diep, heel diep, moeten schamen.

 35. Sander en Flitsservice vragen om ‘wetenschappelijk gefundeerd bewijs, want anders geloven zij niets van wat ik heb geschreven. Hopelijk verlangen zij geen ‘bewijs’ voor het feit dat verbrandingsmotoren fossiele brandstoffen nodig hebben om te kunnen draaien, dat steeds meer auto’s ook steeds meer olieproducten verbruiken, dat sportief en agressief rijgedrag meer brandstof kost dan normaal autorijden, dat de aardse reserves eindig zijn, dat wat wij opmaken niet meer beschikbaar is voor volgende generaties, dat olie ook nog voor veel andere doeleinden dan autorijden nuttig kan zijn, dat verbrandingsmotoren uitlaatgassen en roetdeeltjes produceren, . Als jullie dat allemaal niet weten, dan moeten jullie je schoolgeld terughalen of alsnog naar school gaan en in ieder geval meer kranten gaan lezen.
  Als jullie niet geloven dat 60% van de vorming van het schadelijk stikstofdioxide (NO2) afkomstig is van het wegverkeer, dat die zó ongezond zijn dat mensen er ziek door worden en vroegtijdig dood gaan, dat roetdeeltjes dieper in je longen doordringen naarmate zij kleiner zijn, dat de gezondheidseffecten van roetfilters dus beperkt zijn omdat zij juist die allerkleinste roetdeeltjes niet wegfilteren, dat kinderen die veel op straat spelen en/of in de buurt van drukke wegen wonen voor de rest van hun (minder lange) leven astma krijgen van uitlaatgassen, dat te hard rijdende auto’s het verkeer onrustig en onveilig maken en aanrijdingen en files veroorzaken, woonbuurten minder prettig maken en straten minder veilig om op te spelen, als jullie dat allemaal niet geloven, dan kan en wil ik daar verder niets aan veranderen. Jullie wíllen gewoon geen kritiek horen op het groeiende autoverkeer en op asociaal en verspillend rijgedrag. Jullie willen gewoon, koste wat kost, lekker blijven gassen. Je bent jong en je weet gewoon niets beters. Wees gerust: Ik kan niets tegen dat agressieve rijgedrag doen, maar alleen maar wat van zeggen. Dat moet toch kunnen in ons lawaaiige vrijheid-blijheid-land? Nou dan.

 36. Dit MOET het best gelezen Volkskrant verhaal ooit zijn.
  Laat dat vriendje van Volkert maar lekker blaten. Die bevind zich in goed links lullen links vullen gezelschap met griezels als marcel van dam en anet bleech.
  Elke keer als ik er zo een zie gaan op een onderstuurde bakfiets schakel ik terug en jaag ik hem met een hoogtoerige Reihensexer brul de stuipen op het lijf waarbij het NOx door het gigantische vermogen van mijn Beierse raspaard direct door zijn longepitheel heen in zijn bloedbaan gedrukt wordt.
  Dit doe ik uit pure menslievendheid, zo dan de zuurpruim ook eens lachen. NOx staat immers ook bekend als lachgas en daar heeft de volkskrant kliek structureel een gebrek aan.

 37. Beste Robert, welke vrijheid-blijheid land? Dit is het land van betutteling, waar je van de wieg tot het graf wordt geïnstrueerd over wat wel en wat je niet mag en kan doen.
  Anyway, ik wil het effect van autorijden op het mileu niet uitvlakken, maar besef wel dat het NL wagenpark slechts 6% van de mileuvervuiling voor zijn rekening neemt. Kortom, op andere vlakken (industrie, luchtvaart) valt er wel meer winst te behalen. Bovendien, als de autgo-industrie nou eens doorkomt met nieuwe motoren op waterstof zijn we al een heel stuk verder.
  Just me 0,02.

 38. "Als jullie niet geloven dat 60% van de vorming van het schadelijk stikstofdioxide (NO2) afkomstig is van het wegverkeer"
  Toon me een bron van deze bewering.

 39. Joa jasper hier. Ik heb sinds kaort een ALFA 166 smoke ut de piep model. Ik rie elke doag deur amsterdam naar mi werk. Dor keast gewoan zien dat het zwarte roet fan mien stink ALFA oap de bevoalking neersloat.

 40. Het probleem
  De luchtkwaliteit in Europa verbetert. Toch doen zich in veel Europese steden nog overschrijdingen van grenswaarden voor. Het lokale wegverkeer is grotendeels verantwoordelijk voor de overschrijdingen van de grenswaarde voor stikstofdioxide. Wegverkeer is ook een belangrijke bron van deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 µm. Dit is de gezondheidsrelevante fijnstoffractie. De Euro 1 tot en met Euro 4 emissie-eisen voor auto’s zijn een effectief instrument gebleken om de luchtkwaliteit in Europa te verbeteren.
  Opties voor verbetering
  De luchtkwaliteit in Europese steden zal door de Euro 5 maatregelen verder verbeteren. Niet alle knelpunten in de luchtkwaliteit van stikstofdioxide zullen hierdoor echter worden weggenomen. Om alle knelpunten wel op te lossen is een verdere aanscherping van emissie-eisen van stikstofoxiden in de orde van 40-85% nodig ten opzichte van de Euro 4 eisen. De nieuwe Europese Luchtkwaliteitsrichtlijn stelt dat uiterlijk in 2015 aan de grenswaarden voor stikstofdioxide moet zijn voldaan. Om die termijn enigszins haalbaar te maken is een snelle invoering van scherpe Euro emissie-eisen voor stikstofoxiden nodig.
  Bron: http://www.mnp.nl/nl/publicaties/2006/De_effecten_van_Euro_5_feiten_en_cijfers.html
  NO komt in de lucht terecht door de verbranding in automotoren, verwarmingsketels en industrieën. In de stad is het wegverkeer de grootste veroorzaker van de uitstoot van NO.
  http://www.dcmr.nl/heaven/no2_watis.htm
  Vaak wordt waterstoftechnologie gepresenteerd als hét panacee tegen de uitstoot van broeikas-gassen. Maar het Energieonderzoek Centrum Nederland stelt, dat indien het hele Nederlandse wagen-park overschakelt op waterstof met aardgas als energiebron, slechts 45 procent reductie van de broeikas-gassen door wegverkeer mogelijk is. Volgens een recent Brits onderzoek zou de gehele Britse kustlijn tien kilometer breed voorzien moeten worden van windmolens om het gehele Britse vervoer op waterstof met windenergie als bron te laten rijden. Wijnhoven: `De praktijk is weerbarstig. Waterstof is geen wondermiddel. Het is een energiedrager, geen energiebron. Bovendien zijn we aan de futuristische waterstoftechnologie nog lang niet toe. In de praktijk rijden auto’s in Nederland ondanks alle techniek sinds jaar en dag nog steeds gemiddeld één op dertien.
  Bron: http://www.milieudefensie.nl/verkeer/nieuws/041018.htm
  stikstofdioxide
  In de onderstaande figuur is de ontwikkeling van de stikstofdioxideconcentratie voor Nederland tussen 2005 en 2010 weergegeven. De belangrijkste bron van stikstofdioxide (NO2) in Nederland is het wegverkeer. Door maatregelen in het verkeer (schonere motoren, katalysator), de industrie en energiesector is de concentratie van stikstofdioxide sinds begin jaren negentig langzaam aan het dalen. Voor een deel wordt de daling teniet gedaan door een toename van het wegverkeer. Omdat blootstelling aan hoge concentraties NO2 nadelig is voor de gezondheid is een EU-grenswaarde ingesteld van 40 microgram NO2 per kubieke meter lucht. Die grenswaarde wordt in delen van West-, Midden- en Zuid-Nederland overtreden.
  Bron: http://www.hoesnel.nl/toekomst_mens_milieu/luchtverontreiniging-nederland.html
  Stikstofoxiden (NOx)
  Stikstofdioxiden is de verzamelnaam voor stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO2). NO2 wordt gevormd uit NO door reacties in de lucht, bijvoorbeeld met ozon. De belangrijkste bronnen zijn: het wegverkeer, elektriciteitscentrales en raffinaderijen. Hoge concentraties van stikstofdioxide leiden tot ademhalingsproblemen. NO2 is een beperkt, doch hardnekkig probleem.
  Fijn stof (PM10)
  Fijn stof is een verzamelnaam voor inhaleerbare, niet-gasvormige deeltjes met een diameter kleiner dan tien micrometer (0,01 millimeter). De chemische samenstelling is afhankelijk van de bronnen. PM10 wordt direct (primair aërosol) in de lucht uitgeworpen maar wordt ook gevormd uit SO2, NOx en ammoniak (secundair aërosol). De belangrijkste bronnen van PM10 zijn de raffinaderijen, op- en overslag en wegverkeer. PM10 kan tot ver in de longen doordringen en longschade aanrichten. PM10 is een moeilijk te bestrijden probleem.
  Benzeen en Tolueen
  Benzeen en Tolueen stoffen vallen onder de verzamelnaam organische stoffen (VOS). VOS is een groep verbindingen die in gasvormige toestand voorkomen in de buitenlucht. De twee belangrijkste bronnen zijn raffinaderijen en het verkeer. Onder de VOS is een aantal kankerverwekkende verbindingen zoals benzeen. Benzeenconcentraties zijn geen probleem meer, maar VOS speelt indirect nog wel een rol bij smog.
  Bron: http://www.dcmr.nl/nl/cijfers/luchtmetingen/watmeetdcmr/index.html
  NO2, wat is dat?
  In Den Haag is de belangrijkste bron voor stikstofdioxide (NO2) het wegverkeer. Andere vormen van verbranding dragen in mindere mate bij. Hoge concentraties van stikstofdioxide gaan samen met ademhalingsproblemen. Waar NO2 is, zijn ook andere verbrandingsproducten die schadelijk kunnen zijn voor gezondheid, gewassen en materialen. Zie voor meer informatie het RIVM.
  ‘fijn stof’, wat is dat?
  Fijn stof (PM10) is een verzamelnaam voor deeltjes kleiner dan tien micrometer (0,01 millimeter). Fijn stof is met het blote oog niet zichtbaar. Ruwweg een derde van het fijn stof is van natuurlijke oorsprong (denk aan bodemstof, zeezout). Het grootste deel komt van dieselmotoren in het wegverkeer in de stad maar ook ver daarbuiten. Pieken in het fijn stof verslechtert de toestand van mensen die al leiden aan hart-, vaat- en longziekten, en kan ertoe leiden dat mensen hier wat eerder aan overlijden. Mogelijk is de gemiddelde blootstelling echter veel belangrijker voor de gezondheid. Zie voor meer informatie het RIVM.
  Bron: http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=49640
  Jaarlijks duizenden doden in Nederland door luchtvervuiling
  De gezondheidseffecten van luchtverontreiniging komen vooral op het conto van fijn stof en ozon. Stikstofdioxide richt zelf niet zoveel schade aan, maar het vormt het schadelijke ozon onder invloed van het zonlicht. Studies wijzen uit dat jaarlijks in Nederland vier- à vijfduizend mensen vroegtijdig sterven door de luchtverontreiniging. In heel Europa zijn het er zo’n 200 000 per jaar. Vriend en vijand zijn het over één ding eens: het autoverkeer levert in Nederland de belangrijkste bijdrage voor de luchtverontreiniging.
  Bron: http://home.planet.nl/~aart0056/actueel.html
  Luchtverontreiniging kan tot acute en chronische gezondheidsklachten leiden; van keel- en neusirritaties tot zware astmatische klachten en hart- en vaatzieken. Sommige groepen mensen zijn echter vatbaarder voor luchtverontreiniging. Pas wanneer iemand meer dan een bepaalde hoeveelheid van een vervuilende stof inademt, kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid. Naarmate er meer van die stoffen in de lucht zijn, lopen we meer risico. Daarom is het van belang dat de concentraties luchtverontreinigende stoffen in de lucht dalen.
  Bron: http://www.mnp.nl/nl/dossiers/Grootschalige_luchtverontreiniging/veelgestelde_vragen/index.html?vraag=10&title=Wat%20betekent%20luchtvervuiling%20voor%20de%20gezondheid%3F
  In de regio Rijnmond levert het wegverkeer de grootste bijdrage aan de optredende
  concentraties van stikstofdioxide en fijn stof.
  http://www.rotterdam-airport.nl/generalmenu/over_rotterdam_airport/in_de_samenleving/feiten_en_cijfers
  Grenswaarden
  In Eindhoven worden de normen bij twee onderzochte stoffen overschreden. Het gaat daarbij om NO2 (stikstofdioxide) en PM10 (fijn stof). De concentratie fijn stof is in 2001 voor het eerst bepaald. Bij stikstofdioxide gaat het niet om een verslechtering van de luchtkwaliteit, maar om een overschrijding van de nieuwe, strengere, normen. De knelpunten worden met name veroorzaakt door het wegverkeer en bevinden zich dan ook langs de A2 en A67, de gemeentelijke ontsluitingswegen, de tangent en de binnenring. Het plan van aanpak voor deze knelpunten wordt dit jaar opgesteld.
  Gezondheid
  Het doel van de nieuwe Europese regelgeving is om de kwaliteit van de lucht in de stedelijke omgeving te waarborgen. Door onderzoek is er steeds meer kennis over de relatie tussen luchtkwaliteit en gezondheid. Daarom worden nu meer stoffen gemeten en zijn voor andere stoffen de normen scherper gesteld. De situatie in Eindhoven is vergelijkbaar met de situatie in andere grote steden
  Bron: http://www.eindhoven.nl/web/show/id=352225/contentid=26780
  De luchtkwaliteit in de stad wordt grotendeels bepaald door de uitstoot van het wegverkeer en de scheepvaart. Bij de economische groei die de stad en de haven ambiëren, wordt verwacht dat het auto- en vrachtverkeer in de komende vijftien jaar met respectievelijk 30 en 80 procent zullen toenemen. Rotterdam vindt het daarom van het grootste belang dat voertuigen snel schoner worden en dat het gebruik van schonere brandstof wordt gestimuleerd.
  Bron: http://www.rotterdam.nl/smartsite2080560.dws?Menu=267127&MainMenu=267127&SubStyle=251100

 41. Asociaal is sociaal onaangepast. Dus nu willen de met 80km/u linkshangende idioten zeggen dat de "sportieve rijder" sociaal niet aangepast zijn. de "sportievelingen" zijn het over het algemeen die niet te beroerd zijn om rekening te houden met andere weggebruikers door uiterst rechts te rijden wanneer dat hoort, ruimte geven bij het ritsen etc. Jammer genoeg snappen die sociale linkshangers niet voor wat voor gevaarlijke wegpiraten zij zelf zijn wanneer ze hun auto er weer eens plotseling zonder richting aan te geven voorgooien omdat ze erachter komen dat ze de vrachtwagen met 82 km/u willen inhalen.

 42. Pietje Puk, hoe kom je toch op het idee dat ik hier ‘linkshangende idioten’ en ‘sociale linkshangers’ zit te verdedigen?!
  Asociaal rijgedrag kent vele vormen. Eén daarvan, zogenaamd sportief (=agressief) autorijden wordt in auto-advertenties en -tests gepropageerd door de auto-industrie en -journalistiek. Dat is stom, want het is een agressieve, asociale, extra verspillende en vervuilende, lawaaiige en file-veroorzakende rijstijl die juist moet worden ontmoedigd in plaats van aangemoedigd.
  Je hoeft alleen maar de reacties op dit weblog te lezen om te zien hoe agressief de zich ‘sportief’ noemende autorijders in werkelijkheid zijn.

 43. Heerlijk ongenuanceerd, niet-terzake kundig stuk. En dan de tijd die de schrijver er ingestoken heeft! Hulde. Hoog tijd voor een soortgelijke ik-praat-naar-het-verstand-dat-ik-heb-tekst in de Volkskrant, zou ik zeggen. Anderzijds, een tendentieus stuk als dit is kenmerkend voor een krant van deze signatuur. Allemachtig, stap in je Prius en get a life, Van Waning. En laat autojournalistiek over aan mensen die er wél verstand van hebben. Heus, dat is een vak apart.

 44. Je kan zo voor koos Spee gaan werken.
  Je argumentatie is onjuist tevens herhaal je nogal veel of kon je anders het verplicht aantal wooorden niet halen.
  Ik heb liever iemand die ( iets) te hard rijdt en goed oplet dan al die mensen die netjes de juiste snelheid rijden zodat ze ook nog kunnen genieten van de natuur. De meeste ongelukken gebeuren door mensen die niet opletten , niet genoeg geslapen hebben , naar huis rijden met te weinig eten op, etc, etc. Wanneer iemand hard rijdt zal hij ongewtijfeld een zwaarder ongeluk veroorzaken. Echter het leuke van koos Spee is dat hij aan de hand van de verkeersdoden kan zien dat zijn beleid werkt. Terwijl dat de technische vooruitgang en veiligere auto’s hier vooral toe bij draagden.
  Qua milieu het volgende, ik hoop dat alle "linkse" medemensen eens gaan kijken naar het buitenland. Elke opkomende economie veroorzaakt enorm veel vervuiling en helaas hebben we bij de grens nog geen grote stofzuiger…. Wou ook wel gaan rijden op Bio brandstof maar gelukkig steunt de regering dit niet ( gelukkig tijdt veel liever met Euro 98 in mijn 350 pk sterke Impreza 🙂
  O nee het werkt net zoals Wouter bos:
  Bij de vraag: "als blijkt dat de 80 km zones niet werken en door de files juist meer mileuvervuiling opleveren wil u de zones dan opheffen?" Antwoord hij met een volmondig "nee"
  Kortom waarom richten op de details terwijl de dingen die echt kunnen schelen niet worden aangewend. Als ik minder rij met mijn auto of zuinig ga rijden dan lekt de dag erna een pijpleiding in Rusland …..o nee dat kan niet ze lekken immers altijd al.

 45. Pascal, dank je wel voor je reactie.
  Je vraagt waarom wij ons zouden richten op details terwijl dingen die echt kunnen schelen niet worden aangewend. Dat heb ik ook niet bepleit. We moeten gewoon alles doen wat nodig is om minder fossiele energie te verspillen, de lucht niet te vervuilen, het klimaat niet verder te bederven, minder verkeerslawaai te produceren en om de verkkersonveiligheid te verhogen.
  Die laatste twee dingen zijn vooral nodig in woongebieden. Dat zijn namelijk nog de enige plekken waar ´sportieve´ automobilsten zich uit kunnen leven: Veel spannende bochten en
  kruispunten, stoplichten voor die nutteloze maar o zo populaire sportieve ‘stoplichtsprintjes’ en verkeersdrempels voor de dito ‘tussensprintjes’.
  Jouw reactie nodigt uit tot een herhaling van mijn standpunt: Sportief rijgedrag is asociaal, verspillend, vervuilend, hinderlijk, lawaaiig, gevaarlijk voor spelende kinderen. Dat zijn wel erg veel bezwaren van zo’n volkomen nutteloze bezigheid, vind je ook niet?

 46. Beste Robert,
  Ik begrijp je blog en je argumenten, maar zoals het voor zo veel problemen in Nederland geldt, gaat het om uitzonderingen. Helaas verpesten die het voor anderen.
  Ik zelf rijd een vrij snelle en sportieve auto, een van de snellere die ook in het lijstje quotes staat. Voor mij is dit een liefhebberij, een hobby. En ja, ik rij regelmatig te snel, maar niet binnen de bebouwde kom en al helemaal niet in een woonwijk!
  Bovendien vind ik het erg belangrijk om niemand in de weg te rijden en zal ik nooit iemand in gevaar brengen. Ik zal even alle punten die je noemt behandelen en vertellen hoe ik ermee omga.Bumperkleven
  Bumperkleven doe ik bewust niet. Ik vind het zelfs vervelend om te doen en voel me onveilig als ik vlak achter iemand zit. Het heeft ook niets te maken met sportief rijden.Hard rijden
  Woonwijk: nooit harder dan 30. Binnen de bebouwde kom: in principe niet harder dan 50, maak ik me vrijwel nooit schuldig aan. Op 80-wegen rij ik vrijwel nooit te hard, zeker niet als er ook tegemoetkomend verkeer is! Op autowegen en snelwegen wil ik wel regelmatig 30 km/h te hard rijden (150 op de snelweg en 130 op de autoweg dus). Ja, daarmee is mijn uitstoot circa 15% hoger dan wanneer ik me wel aan de snelheid hou. Maar mijn uitstoot is nog altijd lager dan die van zo ongeveer elke SUV!Te hard door bochten scheuren
  Hard door een bocht gaan is zuiniger dan afremmen, bocht nemen, en weer gas geven. Het zorgt echter voor snellere slijtage van de banden. Het beste is even laten uitrollen, de bocht iets harder dan normaal nemen en dan weer versnellen. Zo doe ik het dan ook meestal, mooie middenweg vind ik zelf. Uiteraard is scheuren door bochten uit den boze als het erg druk is in het verkeer! Echter, mijn auto ligt erg goed op de weg en ik kan bochten erg snel nemen zonder dat daarbij mijn banden piepen. Wie schaad ik er dan mee? … (ik rij overigens al sinds ik mijn rijbewijs heb schadevrij, ken mijn eigen grenzen en die van de auto en omgeving!)Te laat remmen
  Doe ik niet. Ik rem juist soms zo vroeg dat men zich aan mij ergert… bijvoorbeeld voor een rood licht. Die remtactiek zorgt er echter wel voor dat ik in z’n 2 door het (dan weer) groene licht kan rijden en zo zuiniger rij én blijf rollen. Bovendien kun je in z’n 2 ook lekker doortrekken, wat me bij het volgende punt brengt…Te hard optrekken (en milieu)
  Maak ik me wel schuldig aan, sorry. Wel zonder veel herrie te maken. Ik heb wel een iets rumoerigere motor en uitlaat (logisch bij een sportieve auto), maar dit is absoluut nog niet van het gehalte sjonnie-Golf. Overigens is hard optrekken véél minder slecht dan laat remmen. Veel auto’s trekken vrij efficiënt hard op (met name bij het gebruik van koppel onderin het toerenbereik). Echter, hard optrekken betekent vaak dat er ook weer hard geremd moet worden. Is dat echter niet zo, dan is vlot optrekken (op circa 90% van het vermogen) juist het meest efficiënt, geloof het of niet, mits er ook snel wordt geschakeld (rond de 2500 toeren of iets hoger; constant rijden wel altijd in een zo hoog mogelijke versnelling).Milieu, verder
  Ik rij een Euro4 benzinemotor. Veel schoner krijg je ze niet. Geen roet (die aantoonbaar kankerverwekkend is, gebouwen verpest en aantast én bijdraagt aan het broeikaseffect), geen of nauwelijks NOx… Wel CO2, en iets meer dan de gemiddelde andere auto (ruim 250 gram per km; nette waarde voor een 300+ pk 4-wiel aangedreven auto). Overigens rij ik wel zuiniger (en dus ook met minder CO2-uitstoot) dan de fabrieksopgaaf; ook doe ik niet enorm veel plezierritjes (ik rij routes die ik normaliter ook zou rijden met een langzamere auto).
  Overigens vind ik het wetenschappelijk bewijs voor het versterkte broeikaseffect nog altijd dunnetjes. De aarde warmt al ontzettend lang weer op en dit zou ook met de zonnecyclus te maken kunnen hebben Maargoed, dat is geen reden om nu maar te leven als idioten, en om die reden probeer ik verder wel zuinig te leven: ik eet minder vlees per week (vroeger vaak elke dag, nu om de dag), en áls ik het eet, dan is het biologisch (heeft nauwelijks met CO2 te maken, maargoed, vond het het melden waard). Verder heb ik thuis overal spaarverlichting (gelukkig nu ook met warm licht verkrijgbaar), en is mijn bedrijf erg energie-efficiënt ingericht (kost eenmalig wat, maar verdient zich al na 2 jaar terug, waarna het alleen maar voor meer besparing oplevert!).
  Maar dan nu de grote vraag: vind je mij een asociale rijder, als je dit leest? En voordat je antwoordt: ik trek wel hard op, rij te har op de snelweg, en (als het veilig kan) wil ik ook wel eens hard door een bocht scheuren.

 47. Wonderlijk…
  Het is juli 2010 en ik type als zoekterm Robbert Keegel in. Dit omdat ik zojuist een slecht stukje journalististiek tegenkwam van de beste man met betrekking tot de nieuwe Polo Bluemotion.
  De reacties op het artikel van Robert van Waning bevestigen mijn visie dat de enige weg om tot gedragsverandering te komen die van financiële stimulans om schoner en zuiniger te gaan rijden moet zijn. Op dit moment spelen fabrikanten gelukkig al in op belastingmaatregelen die zijn ingevoerd met oog op terugbrengen van de uitstoot, want van de consument valt op het vlak van milieubewust kiezen duidelijk weinig te verwachten.

 48. Eerst even iets over de link tussen sportief en asociaal rijden. Die wordt veel en veel te gemakkelijk gemaakt. Als ik op een lege 80km-weg lekker door de bochten wil trekken, is dat in principe mijn keuze. Dat betekent niet dat ik dezelfde stijl ook hanteer als ik ineens een dorp binnenrijdt. Je zoekt hier de verkeerde zondebok. Dat is namelijk de bestuurder zelf. Die zit achter het stuur en die neemt zelf zijn beslissingen. Als diegene niet voor zichzelf kan denken en zich in alles laat leiden door wat de media hem vertellen, is er heel wat anders aan de hand.
  Dan nog iets over het milieu en gebruik van fossiele brandstoffen. Dat lijkt een geldig punt. Maar nu het volgende; als je geen dure sportieve auto hebt, heb je misschien een dikke plasma-tv. Of maak je graag vliegreizen naar verre landen. Of heb je een kast van een huis. Of koop je de ene na de andere gadget. Denk je dat dat wel goed is voor het milieu? Bespaar je dan op grondstoffen? Zie je, het is ons welvaartsniveau dat ons in staat stelt dat soort dingen te doen. Dat de ene persoon andere keuzes maakt dan de ander, betekent niet automatisch dat de een ook meer uitstoot dan de ander.
  Ik heb een Toyota Yaris 1.3 16v vvt-i, een leasebak. Mijn volgende auto wordt waarschijnlijk iets sportiever. Mag ik? Het kan voor mij niet uit om geen leaseauto te nemen, zo simpel is het. Overigens zal mijn volgende auto in elk geval minder co2 uitstoten dan deze. Ik heb geen idee hoeveel energie er zit in de productie ervan. Het is onzin dat er milieuvriendelijke auto’s zouden bestaan. De een stoot misschien wat minder uit dan de ander, maar daarmee houdt het wel op. verder reis ik graag naar verre landen. Ik vind dat een voorrecht en dat is het ook. Ik woon in een klein huis, heb een nee-nee sticker op mijn brievenbus, scheidt mijn afval, heb voornamelijk spaarlampen en heb mijn sluipverbruik van plm 70 watt naar 40-50 watt teruggebracht. Verder doneer ik aan o.a. het WNF. Dit in een poging het verhaal even wat completer te maken.
  Niettemin maak ik me weleens zorgen om de manier waarop we met onze aarde omgaan. Wie niet? Maar dingen als cradle-to-cradle stemmen mij dan weer hoopvol. Bovendien heb ik door mijn reizen geleerd dat geluk niet per definitie afhangt van de hoeveelheid bezit. Het is in eerste instantie niet de kunst te hebben wat je wil, maar te willen wat je hebt. Kun je dat niet, dan zul je nooit gelukkig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s