Commentaargroep, wie bent u eigenlijk?

Met het risico van ‘blogknuffelen’ (term van Alib) wil ik de Commentaargroep (wie dat ook mogen zijn) graag bedanken en complimenteren voor hun beslissing om hun weblog vrij te geven voor rechtstreekse reacties. En nu maar hopen dat veel lezers op constructieve wijze deze vrijheid én mogelijkheid van meningsuiting zullen benutten om de Volkskrant het openlijke weerwoord te bieden dat nog te vaak ontbreekt.

Het gebrek aan tegenspraak en aan mogelijkheden tot openlijke kritiek op de journalistiek vormt immers een zwakke plek in het stelsel van checks and balances dat onze democratie evenwichtig, transparant en fit moet houden.

Nu het Commentaar eindelijk is vrijgegeven voor rechtstreekse reacties, heb ik een volgende wens voor de Commentaargroep: Maak u bekend, open uw vizier en laat uw lezers weten wie het hoofdredactionele Commentaar schrijft. Want wat is de waarde van een mening waar niemand persoonlijk verantwoordelijkheid voor wil nemen? Hoe kunnen lezers beoordelen hoe onafhankelijk en betrouwbaar een commentaarschrijver werkelijk is, als zij geen verbanden kunnen leggen tussen de teksten die hij/zij schrijft?

VOORGESCHIEDENIS

Vrijdag 11 november, 2005.

Maaike Severijnen schrijft in de rubriek Tijdschriften in de Volkskrant van vandaag over het maandblad Pitch:

“Het vernieuwende zit hem vooral in dat thema Lezers, waarin lezers zich mogen uitspreken over allerlei onderwerpen. Pitch heeft daarmee het probleem dat het hier om een maandblad gaat [..] ook mooi opgelost. Want lezers reageren op nieuws dat hun is opgevallen, in plaats van dat er een rubriek met nieuwsberichten is.

“Nooit eerder werden lezers, en zeker niet in opiniebladenwereld, zo openlijk en veelvuldig opgeroepen hun ideeën en feedback te leveren. Alleen dat al maakt de komst van Pitch spannend. Want als dit werkt, zullen er ongetwijfeld andere bladen volgen.”

Bij de Volkskrantredactie is nog niet iedereen zo ver. De Commentaargroep doet dan wel (tegen wil en dank?) mee aan het nieuwe weblog van de krant, en zij plaatst onder haar Commentaar zelfs een uitnodiging aan de lezers om te reageren, maar het plaatsen van die reactie is kennelijk nog een station te ver.

Donderdag 10 november, 09:00 uur:

Bericht aan Commentaargroep, geplaatst onder het Commentaar van gisteren, 9/11:

“Er zijn geen reacties op deze bijdrage,” staat er nog steeds onder het Comentaar van gisteren (9/11).

Daar zou moeten staan:

“Wij hebben geen zin om uw reacties te bekijken, en al helemaal niet om kritische reacties te plaatsen. Waar ziet u ons voor aan?”

Waarom stopt de Commentaargroep niet gewoon haar deelname aan dit Weblog? Dat zou tenminste eerlijk zijn en men wekt geen valse verwachtingen meer.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

2 gedachten over “Commentaargroep, wie bent u eigenlijk?”

  1. @Wilma, goedemorgen.
    Ik schreef: "Maak u bekend, open uw vizier en laat uw lezers weten wie het hoofdredactionele Commentaar schrijft." Per commentaar een naam, graag.
    Mensen moeten verantwoordelijkheid willen en durven nemen voor de politieke opvattingen die zij publiceren. Dat doen politici en bestuurders en de meeste burgers ook, dus waarom journalisten niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s