Beursnieuws op publieke zenders is free publicity voor aandelenhandel – Brief aan AVRO, 6/6/2001.

Van: Robert van Waning
Verzonden: woensdag 6 juni 2001 17:21
Aan: Radio1 AVRO Opdemid
Onderwerp: Aan: Dick Klees (Beursrubriek is ook free publicity)

Geachte heer Klees,

Beursberichten op de publieke radio is ook een succesvolle vorm van free publicity. Zelfs 1/10 % koersverschil met gisteren heet daar al nieuws, als er verder niets aan de hand is. De enigen die hiervan profiteren zijn de aandelenhandelaars, niet het bedrijfsleven.

Continu beursnieuws via radio, TV en internet verhoogt het casino-karakter van aandelenmarkt. Het is de vraag of de zakelijke belangen van het bedrijfsleven hiermee gediend zijn. Bedrijven zien door al het ge-hype de waarde van hun aandelen met hele procenten stijgen en dalen, zonder dat daar enige intrinsieke reden voor bestaat. Het grillige, emotionele karakter van de aandelenbeurs maakt financiële planning moeilijker, omdat koersbewegingen compleet onvoorspelbaar zijn geworden.

De aandelenhandelaars hebben belang bij al die onrust en non-issues, want zij verdienen als echte makelaars zowel bij verkoop als aankoop.

Day-trading en impulsief handelen op hypige beursberichten is riskanter (en dus kostbaarder) dan spelen op de roulette. Veel mensen, ook particulieren die geen enkele kennis van zaken hebben, gedragen zich toch als day-traders, omdat zij denken daar geld aan te kunnen verdienen. Deze vergissing wordt in stand gehouden omdat men wel hoort over de winst, maar niet het verlies.

Alex.nl en QPF (?) adverteren op de radio met: “Luisteren naar het beursnieuws en daarna meteen handelen via het internet!” Daar zit ook een (grote) handelaar achter. Complete waanzin. Bij zulke reclame zou een waarschuwing gegeven moeten worden als: Impulsief handelen op de beurs kan u zo veel geld kosten dat dit schadelijk kan zijn voor uw nachtrust en gezondheid.

RTL-Z betekent alleen maar nog meer handel-hype. Het zou verboden moeten worden. Waarom hoort men dit geluid niet vaker? Misschien omdat het bedrijfsleven afhankelijk is van een goede verstandhouding met aandelenhandelaars (vaak banken)?

Wat de verkeersinformatie van ANWB B.V. betreft: Waarom zijn de weerberichten nog steeds ‘merkloos’? Zou een commercieel bedrijf (bijvoorbeeld Heineken)  alsnog kunnen proberen om weerinformatie te kopen van het KNMI en, met voortdurende vermelding van merknaam, te ‘verzorgen’ op de publieke zenders? (“”Hier is Heineken met het weerbericht.”) Interessant.

Vriendelijke groet,
Robert van Waning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s