Beursberichten op Radio1 versterken het hype-karakter van aandelenhandel – Brief aan KRO, 5/6/2001.

Van: Robert van Waning
Verzonden: dinsdag 5 juni 2001 15:27
Aan: Radio1 KRO Opdemid
Onderwerp: Is het hype-karakter van aandelenmarkt in het belang van het bedrijfsleven?

Continu beursnieuws via radio, TV en internet verhoogt het hype-karakter van aandelenmarkt. Het is de vraag of de zakelijke belangen van het bedrijfsleven hiermee gediend zijn. Bedrijven zien door al het ge-hype de waarde van hun aandelen met hele procenten stijgen en dalen, zonder dat daar enige intrinsieke reden voor bestaat. Het grillige, emotionele karakter van de aandelenbeurs maakt financiële planning moeilijker, omdat koersbewegingen compleet onvoorspelbaar zijn geworden.

De aandelenhandelaars hebben belang bij al die onrust, want zij verdienen als echte makelaars zowel bij verkoop als aankoop.


Day-trading is riskanter (en dus kostbaarder) dan roulette. Veel mensen, ook particulieren die geen enkele kennis van zaken hebben, gedragen zich toch als day-traders, omdat zij denken daar geld aan te kunnen verdienen. Deze vergissing wordt in stand gehouden omdat men wel hoort over de winst, maar niet het verlies.

QPF (?) adverteert bijvoorbeeld op de radio met: “Luisteren naar het beursnieuws en meteen handelen via het internet!” Daar zit ook een )grote) handelaar achter. Complete waanzin. Bij zulke reclame wzou een waarschuwing gegeven moeten worden als: Impulsief handelen op de beurs kan u zo veel geld kosten dat dit schadelijk kan zijn voor uw nachtrust en gezondheid.

RTL-Z betekent alleen maar nog meer handel-hype. Het zou verboden moeten worden. Waarom hoort men dit geluid niet vaker? Omdat het bedrijfsleven afhankelijk is van een goede verstandhouding met aandelenhandelaars (vaak banken)?

Vriendelijke groet,
Robert van Waning,
Amstelveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s