‘Agressie’ in het verkeer is juist heel ‘sportief’.

Aan: ANWB
Verstuurd op: 20 april 1999

Geachte Redactie,

De ANWB wil een einde maken aan agressie in het verkeer. Hoe onderscheidt men agressie echter van sportief rijgedrag? Dit wordt immers gepropageerd door de autobranche, bijgestaan door de autojournalistiek? Beide rijstijlen zijn te herkennen aan snel optrekken, hard rijden (scheuren), flitsend bochtenwerk, weinig afstand en de telkens fel en geïrriteerd opvlammende remlichten.

Voor medeweggebruikers bestaat er in ieder geval geen verschil. Zowel agressief als sportief rijgedrag is irritant, lawaaiig, gevaarlijk, verspillend en hoogst schadelijk voor gezondheid, milieu en economie(vanwege alle files die na aanrijdingen ontstaan). Toch mag sportief rijden wél van ANWB, VVN, BOVAG en RAI, en agressief rijden niet. Het verschil zit volgens hen in die middelvinger. Dat is natuurlijk onzin.

Het gaat om de manier waarop je rijdt en de gevolgen die dit heeft voor  medeweggebruikers: Kinderen, wandelaars, fietsers en omwonenden (lawaai).

Geen rekening houden met anderen is een vorm van agressie. Sportief autorijden buiten de daartoe bestemde circuits is een verspillende en schadelijke vorm van egoïsme waarvoor in Nederland geen plaats meer is.

De autoweg is geen sportveld. Naarmate meer ongelukken en files ontstaan als gevolg van aanrijdingen, kunnen autowegen steeds minder hun infrastructurele functie vervullen.

Er bestaat al jarenlang een reclamecode van RAI/BOVAG die het de leden verbiedt om in reclame-uitingen te verwijzen naar aspecten als snelheid, acceleratie en motorvermogen en tevens om termen en/of afbeeldingen te gebruiken die agressief, milieu-onvriendelijk of verkeersonveilig rijgedrag kunnen oproepen. ‘Sportief’ vangt echter in één woord alle verboden genoegens van agressief, milieu-onvriendelijk, verspillend en onveilig autorijden samen, zonder dat er ogenschijnlijk een verkeerd woord gebruikt wordt.

Een beetje auto is tegenwoordig ‘sportief’ en je bent een loser als je niet sportief rijdt. Deze constante verheerlijking van sportief rijgedrag in vrijwel alle autoreclames, -bladen, -pagina’s, rubrieken en -uitzendingen op TV  blijft niet zonder resultaat. Niet alleen op de autowegen maar ook in straten en lanen moeten bewoners, wandelaars, fietsers en gewone van-A-naar-B-automobilisten rekening houden met een vorm van terreur die ‘normaal’ is geworden. Zelfs de Kampioen van de ANWB staat bol van die zogenaamde sportiviteit: ‘Groter, sneller, krachtiger!’ schreeuwt de voorpagina van de laatste Auto Kampioen. De boodschap is: Moeders, haal je kinderen van de straat.

Er is natuurlijk niets sportiefs aan autorijden. Een korte wandeling van bushalte naar huis, kantoor of winkel is al een stuk sportiever.

Zolang sportief autorijden mag, is agressief autorijden niet te bestrijden.

Met vriendelijke groet,
Robert C. van Waning.
Van: ANWB Info [mailto:info@anwb.nl]
Verzonden: donderdag 22 april 1999 12:51
Aan: ‘Robert van Waning’
Onderwerp: RE: Agressief autrijden is juist heel sportief!

Geachte heer van Waning,

Wij hebben uw bericht doorgestuurd naar de redaktie van de Autokampioen

Met vriendelijke groet,

ANWB Nieuwe Media, Postbus 93200, 2509 BA Den Haag
Internet: http://www.anwb.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s