Volkskrant-blogs al maanden offline door Web-log.nl
Bron: http://webwereld.nl/nieuws/110682/volkskrant-blogs-al-maanden-offline-door-web-log-nl.html#
Gepubliceerd: Vrijdag 1 juni 2012
Auteur: Tonie van Ringelestijn
Gebruikers van VKblog, de oude blogdienst van de Volkskrant, hebben na negen maanden hun archieven nog niet terug. Sanoma’s Web-log.nl zou daarvoor zorgen.
Meer dan negen maanden na het sluiten van de weblogdienst van de Volkskrant, VKBlog, zijn de archieven van de weblogs nog altijd niet terug online. Dat had wel allang moeten gebeuren. De Volkskrant kwam overeen met Sanoma dat diens blogdienst Web-log.nl de oude VKblogs zou gaan hosten, maar zicht op een migratie is er nog niet.
Reden voor het aanhoudend offline blijven van de VKblogs is dat Web-log zelf te maken kreeg met een grootschalige migratie-malaise. De blogdienst van uitgeverij Sanoma moest onverwacht en met flinke mankementen over van Typepad naar WordPress. Daardoor waren vorig jaar alle blogs bij Web-log na maanden nog niet volledig hersteld en ging een deel van het materiaal van gebruikers verloren.
Import plug-in beloofd
Na het stopzetten van VKblog maakte uitgever De Persgroep van de Volkskrant bekend dat de gebruikers konden overstappen op Web-log.nl van Sanoma. De stekker ging er eind augustus 2011 uit, maar nog altijd zijn de weblogarchieven van VKBlog niet bij Web-log.nl ondergebracht. Aan de ‘volksbloggers’ is toegezegd dat zij hun Volkskrantblog zouden kunnen importeren in Web-log.nl met een speciale importplugin.
De helpdesk van Weblog.nl (tegenwoordig zonder streepje) liet VKblog-gebruikers deze week abusievelijk weten dat dit niet meer ging gebeuren. “We zouden alleen de mogelijkheid bieden om de Vkblogs te importeren bij Weblog.nl. Dit blijkt nu dus helaas niet mogelijk te zijn. We vinden het heel vervelend dat dit antwoord zo lang op zich heeft laten wachten”, aldus een helpdeskmedewerker.
Bekijken of en hoe terugzetten
Maar Eric Ariëns, content publishing director bij Sanoma en verantwoordelijk voor Weblog.nl, laat weten dat deze informatie niet klopt. “Wij hebben alle bestanden van VKblog nog. We zijn aan het bekijken hoe en of ze kunnen worden teruggezet. Dat zal nooit op exact dezelfde manier zijn als ze voorheen online stonden.”
De maandenlange vertraging heeft te maken met de perikelen die Web-log.nl zelf had met zijn eigen migratieproces vorig jaar. “Daar hebben wij ook VKblog-gebruikers van op de hoogte gesteld.” Ariëns wil geen harde toezeggingen doen over het terugzetten van de blogarchieven. “Ik ben daar voorzichtig mee geworden. Dingen die technisch heel makkelijk lijken, kunnen ineens heel complex blijken te zijn”, vertelt Ariëns aan Webwereld.
‘Niet de afspraak’
De Persgroep eist echter wel duidelijke toezeggingen: de uitgever wil dat Sanoma zich aan zijn afspraak houdt. “Dit is niet conform de afspraken. De gratis overdracht van het archief wil niet zeggen dat dat vrijblijvend was. De bloggers was beloofd dat ze over hun oude content konden blijven beschikken”, reageert Koen van Gestel, manager nieuwe media bij De Persgroep. “De overgang naar Web-log.nl leek ons een chique oplossing richting onze bloggers. Wij dachten dat Sanoma wel in staat was om die migratie op te zetten.”
Volgens Van Gestel heeft Sanoma in augustus ‘alle data-exports’ ontvangen van de Volkskrant. “Daarna is er geen rechtstreeks contact meer met ze geweest”, zegt hij. “Ik hoorde donderdagochtend via ex-VKbloggers dat de migratie niet meer zou volgen en heb contact met Sanoma opgenomen.”
REACTIES:
Ongeldig op Vrijdag 1 Juni 2012 10:18
“Wij hebben alle bestanden van VKblog nog. We zijn aan het bekijken hoe en of ze kunnen worden teruggezet. Dat zal nooit op exact dezelfde manier zijn als ze voorheen online stonden.”
De ex-vkbloggers zitten ongetwijfeld echt te wachten op mee mogen doen met de ellende waar de webminloggers hun data al aan kwijtgeraakt zijn.
Beetje raar dat sanoma ook pas na negen maanden (en het zoveelse “oh sorry we zijn je data kwijt”-bericht van webminlog) opkomt voor hun ex-gebruikers, terwijl het toch al vrij vlot na de sluiting vkblog van duidelijk was dat migreren naar webminlog een pijnlijke zaak zou worden. Een datadump onder de gebruikers hun oude inlog beschikbaar stellen is teveel gevraagd?
Robert van Waning op Woensdag 6 Juni 2012 16:06
Op VK Opinie werden nav een artikel van hoofdredacteur Remarque (over de NOS) de volgende opmerkingen gemaakt over de schandalige manier waarop de VK weblogs zijn verdonkeremaand:
Robert van Waning (03/06/12 22:21)
Philippe Remarque pleit voor een eerlijk speelveld. Dat zou ook moeten gelden voor de manier waarop hij en zijn redactie omspringen met mensen in zwakkere posities, zoals reageerders en bloggers. Daar ontbreekt nog wel wat aan. Zie het VK Weblog: Verdonkeremaand. Pas als lezers als reageerders en briefschrijvers evenveel vrijheid van meningsuiting hebben als journalisten en columnisten, ligt het speelveld waarop krant en burger elkaar ontmoeten gelijk en is er hoop voor onze democratie.
Helena (04/06/12 13:41)
Mensen willen nu eenmaal reageren bij diverse “instanties” van verschillende richtingen en verschillende organisaties. Alleen maar online krantensites lijkt me ietwat overdreven. De VK heeft te maken met concurrentie van verschillende opinie- en nieuwssites, zoals weblog GeenStijl. . Ik vind het jammer dat de VK het VKblog “om zeep heeft geholpen”. Er waren wel gegronde redenen om het VKblog te stoppen. Zoals de kosten, de onderlinge ruzies etc etc. zie volgende reactie.
Helena (04/06/12 13:48)
Maar uit een enquête onder Vkbloggers bleek dat een groot deel van de bloggers wilde betalen om te blijven bloggen bij het VKBlog.Er waren bloggers aanwezig die interessante artikelen plaatsten, of prachtige foto’s. Ook trokken deze bloggers veel views van buiten het Vkblog, en boden daarmee ook het nodige tegenwicht en/of concurrerend tov Joop.nl of Geen Stijl.Ik denk als er destijds toch gekozen zou zijn voor voortzetting VKblog met andere en betere opzet dat deze discussie nu niet nodig was
Robert van Waning (04/06/12 17:46)
@Helena, bij de stopzetting van het VK weblog vertrouwde ik op de toezegging door de VK dat de weblogs met bijbehorende discussies mbv een ‘tool’ konden worden overgezet naar weblog.nl. Daar is niets van terecht gekomen. Als eigenaar van mijn VK weblogs probeer ik probeer nu al 10 maanden om mijn weblogs etc. terug te krijgen van de krant waaraan ik ze had toevertrouwd. Hoofdredacteur, ombudsvrouw en opinieredactie van de VK weigeren echter om aan dit gerechtvaardigde verzoek te voldoen. Schande.
Patrick64 (05/06/12 16:29)
@Robert van Waning: Op Webwereld.nl staat een vrij helder artikel over jouw blogkwestie (artikel van 1 juni) Lees het artikel maar het zou je wellicht kunnen helpen om je irritatie effectiever te richten. Ik sluit dit onderwerp verder af voordat ik zelf nog ga geloven dat ik voor de VK zou werken o.i.d.
Robert van Waning (06/06/12 10:11)
@Patrick64, tot dusver heb ik mijn ergernis over de schandalige afhandeling van het VK weblog gericht tegen de hoofdredacteur, de ombudsvrouw en de oppercensor van de VK. Tegen wie anders? Zij vertegenwoordigen immers de bewaarnemer van mijn teksten en zij zijn feitelijk en moreel verantwoordelijk voor het verdonkeremanen van zes jaar meningsuitingen en publiek debat. Nu graag even eerlijk: Ben jij heus geen journalist of aan de journalistiek verbonden? Amazing. Zal webwereld lezen.
Robert van Waning (06/06/12 10:25)
@Patrick64, in het artikel op webwereld.nl zegt iemand van de VK/Persgroep: “De gratis overdracht van het archief wil niet zeggen dat dat vrijblijvend was.” N.B.: De VK weblogs waren het eigendom van de bloggers. VK/Persgroep had als bewaarnemer daarvan niet het recht om die zonder onze toestemming aan een derde partij over te dragen. Ik verbaas mij telkens over de gebrekkige wetskennis en rechtsgevoel van journalisten. Kennelijk menen zij dat zij boven wet en kritiek verheven zijn.
Robert van Waning (Nog niet geplaatst.)
@Patrick64, vwb het VK weblog wist je dus niet waar je het over had. Je had er wel een oordeel over. Oa daarom dacht ik dat je journalist was. Je verdedigt ook betwistbare journalistieke standpunten. Dat kunnen ze heus zelf wel, hoor. Zij hoeven het alleen niet. Journalisten en redacties lossen moeilijke kwesties namelijk op door domweg niet te reageren op kritische vragen en opmerkingen. En nogmaals: De VK had natuurlijk niet het recht om zonder onze toestemming ONZE blogs weg te geven.