Dáárom niet dreigen met wapens voor Kiev, Paul Brill (VK 7/2/2015).

“Waarom niet dreigen met wapens voor Kiev?” vraagt columnist Paul Brill zich af in zijn gelijknamige column in de Volkskrant van 7 februari 2015.

(Zie: http://www.volkskrant.nl/dossier-paul-brill/waarom-niet-dreigen-met-wapens-voor-kiev~a3846329/ [als het lukt, RvW]. Reageren: p.brill@volkskrant.nl )

Buitenlandcommentator Brill ziet wel wat in een dubbele-nuloptie: Als Moskou niet akkoord gaat met een omvattende vredesregeling voor Oekraïne onder auspiciën van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), dan moet het Westen serieus overwegen om militaire steun aan Kiev te verlenen. Dit is een voorstel van Wolfgang Ischinger , oud-diplomaat en directeur van de prestigieuze jaarlijkse veiligheidsconferentie in München.

Behalve wapens sturen zal het Westen ook de de Oekraïense strijdkrachten moeten trainen in het gebruik ervan. In de praktijk zou dit op Rusmand natuurlijk overkomen als actieve aan een oorlog om een grondgebied dat wellicht nooit tot Oekraïne had moeten gaan behoren en dat Rusland ook zeker niet meer zal prijsgeven.

Officieel waren er maar 7 reacties op deze column, maar ik weet uit eigen ervaring dat lang niet alle reacties op de columns van Paul Brill worden geplaatst. VK’s opinieredactie schermt hem namelijk af tegen ál te rake kritieken. Dit keer werden mijn beide reacties echter wél geplaatst, zónder dat ik weer voor anderhalf jaar werd verbannen uit het reactie- en discussieruimte van VK Opinie. Leve de vrijheid van meningsuiting..

REACTIES RvW:

Robert van Waning
“Don’t Arm Ukraine,” *) schrijft John Mearsheimer in The New York Times van 7/2 jl. Dit weloverwogen advies moeten verstandige westrrse leiders opvolgen. Het sturen van (zware) wapens kan alleen maar leiden tot een rampzalige escalatie van een oorlog die geen winnaars zal opleveren.
In een oorlog zal heel Oekraïne (Oost en west) gaan, met onmetelijk menselijk leed eneconomische rampspeoed tot gevolg.
Oekraïne zal een niet-gebonden buffertstaat moeten blijven tussen Rusland en de NATO en proberen te profiteren van de gunsten van beide zijden.
maandag 9 februari 2015 , ongeveer 11:00 uur.

Robert van Waning
Poetin is inderdaad een man met een missie. Voor wie de geschiedenis kent en naar de kaart kijkt, is die missie niet onbegrijpelijk. Oekraïne is ‘too close for comfort’: Het grenst aan Rusland en wil bij de EU en bij de NATO horen. Rusland wordt op die manier wel erg opdringerig geconfronteerd met de gevolgen van haar (tijdelijke?) machtsverlies. Weet u nog hoe de VS reageerden toen de Sovjet-Unie wapens naar Cuba stuurde en in Panama en Nicaragua vijandig-gestemde regimes aan de macht kwamen?
zaterdag 7 februari 15:53:34

*)
Don’t Arm Ukraine
By JOHN J. MEARSHEIMER,
The New York Times, FEB. 8, 2015.

For America to supply Kiev with weapons would only make Russia a more reckless adversary. 
[…]
“Going down that road would be a huge mistake for the United States, NATO and Ukraine itself. Sending weapons to Ukraine will not rescue its army and will instead lead to an escalation in the fighting. Such a step is especially dangerous because Russia has thousands of nuclear weapons and is seeking to defend a vital strategic interest. […]
Upping the ante in Ukraine also risks unwanted escalation. Not only would the fighting in eastern Ukraine be sure to intensify, but it could also spread to other areas. The consequences for Ukraine, which already faces profound economic and social problems, would be disastrous. [..]
Pushing a nuclear-armed Russia into a corner would be playing with fire. […]
The only way to solve the Ukraine crisis is diplomatically, not militarily. […]
[Angela Merkel] She and other European leaders still labor under the delusion that Ukraine can be pulled out of Russia’s orbit and incorporated into the West, and that Russian leaders must accept that outcome. They will not. [..]
To save Ukraine and eventually restore a working relationship with Moscow, the West should seek to make Ukraine a neutral buffer state between Russia and NATO. It should look like Austria during the Cold War. Toward that end, the West should explicitly take European Union and NATO expansion off the table, and emphasize that its goal is a nonaligned Ukraine that does not threaten Russia. The United States and its allies should also work with Mr. Putin to rescue Ukraine’s economy, a goal that is clearly in everyone’s interest. […]
It is essential that Russia help end the fighting in eastern Ukraine and that Kiev regain control over that region. Still, the provinces of Donetsk and Luhansk should be given substantial autonomy, and protection for Russian language rights should be a top priority. [..]
Crimea, a casualty of the West’s attempt to march NATO and the European Union up to Russia’s doorstep, is surely lost for good. It is time to end that imprudent policy before more damage is done — to Ukraine and to relations between Russia and the West.”

John J. Mearsheimer, a professor of political science at the University of Chicago, is the author of “The Tragedy of Great Power Politics.” [en – in 2007, samen met Stephen M. Walt – van ‘The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy‘ ; RvW].

Don’t Arm Ukraine

By JOHN J. MEARSHEIMER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s