'Geplaagde bevolking van Gaza.' (Commentaar VK 19/1) Dit is geen eufemisme, maar een gotspe.

Gaza is platgebombardeerd. 1300 Doden, merendeels onschuldige burgers. Ruim 10.000 mensen (ja heus, Palestijnen zijn mensen met gewone mensenwensen!) dakloos. En de Volkskrant schrijft doodleuk in haar hoofdredactioneel Commentaar van vandaag (19/1/2009):

“Hoop voor geplaagde bevolking van Gaza.”

Zolang Israëls schendingen van universele mensen-, burger-, volken- en oorlogsrecht onder de vlag van ongebonden, onafhankelijke en betrouwbare journalistiek worden afgedekt, is er geen enkele hoop voor de verjaagde, onderdrukte en nu ook nog eens verpletterde Palestijnen.

“Israël wil dat Hamas zich niet kan herbewapenen,” schrijft de anonieme commentaarschrijver met kennelijk instemming. Ondertussen vindt de wapensmokkel van de VS via Schiphol naar Israël natuurlijk gewoon door, want die is immers ‘legaal’..

“Israël weigert rechtstreeks zaken te doen met Hamas,” schrijft de Volkskrant,
alsof dat volstrekt begrijpelijk is.

“Hamas staat voor de keuze de bevolking aan nog meer dood en verderf bloot te stellen,” schrijft de commentator,
alsof al die bommen en granaten door Hamas waren afgeworpen en afgevuurd. Dit is pure chantage: “Geef je verzet tegen de bezetting, onderdruking en blokkade op, want anders..”

“De terroristische organisatie zal wellicht niet wakker liggen van het leed dat is aangericht,” schrijft de Volkskrant in dit schaamteloze commentaar ‘die de geest van de krant weerspiegelt’. Deze tekst zou rechtstreeks van een Israëlische regeringswoordvoerder afkomstig kunnen zijn. Iedereen weet (het stond immers zelfs in de Volkskrant) dat Hamas niet louter een ‘terroristische organisatie’ is.

“De weigering van Israël verslaggevers toe te laten (!) vrijwaarde het leger weliswaar van pottenkijkers, maar bood de tegenpartij volop de gelegenheid zijn eigen propaganda te bedrijven.”

Daar heeft Israël het volgende op gevonden: Laat de Volkskrant en andere ‘onafhankelijke’ kranten de propaganda voor Israël bedrijven. Simpel en effectief, want schijnbaar objectief.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

3 gedachten over “'Geplaagde bevolking van Gaza.' (Commentaar VK 19/1) Dit is geen eufemisme, maar een gotspe.”

 1. Wie schrijft de hoofdreactionele commentaartjes. Altijd ANONIEM! En waarom durft niemand binnen de gewone redactie er ooit tegen te protesteren?
  Ik dacht dat journalisten ‘vrije jongens’ waren. Altijd aan het lezen en studeren, weet je wel, om de waarheid boven water te krijgen…

 2. Berichtgeving over Israel is altijd erg summier in alle opzichten.
  Over het "conflict" met Gaza werd vanaf dag 8 vrijwel niets meer genoemd getoond door de nederlandse media. Terwijl Al-Jazeera en andere zenders toch zeker veel nieuwe schokkende feiten wisten te vermelden en tonen.
  Het gevoel bekroop mij ook dat tegenover idere 10 seconden bericht over de slachting in Gaza ongeveer 1 minuut beelden en toespraken uit Israel werden getoond.
  Ik denk dat de media in Nederland nog minder vrij zijn dan wij vermoeden.
  Overigens is de vraag waarom Israel niets heeft gedaan om de burgerbevolking van Gaza te beschermen (door de grenzen voor vluchtelingen open te stellen) nooit beantwoord. De schuld wordt bij elke gelegenheid bij Hamas gelegd.
  Israel heeft naar mijn mening niets gedaan om de burgerbevolking te sparen en wilde dat dus kennelijk ook niet.
  Dat betekent dus dat deze zich humanistisch noemende staat schuldig is aan de grootste oorloogsmisdaad sinds tijden.

 3. Helemaal mee eens.
  Maar dat kan je verwachten van de "onpartijdige" volkskrant.
  Deze actie was een systeematige massa executie.
  Het lijkt niet alleen op nazi methodiek, maar is zelfs beroerder.
  Hoeveel kinderen en onschuldigen zijn er niet weer vermoord, of levenslang invalide?
  Ipv ontwapening, zal deze actie leiden tot bewapening; maar deze ronde echte wapens; geen vuurpijlachtige raketjes meer; ik verwacht binnen 2 maand grote en harde aanslagen.
  Terecht.
  Wraak is het onvervreemdbare recht van de verliezer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s