'Geplaagde bevolking van Gaza.' (Commentaar VK 19/1) Dit is geen eufemisme, maar een gotspe.

Gaza is platgebombardeerd. 1300 Doden, merendeels onschuldige burgers. Ruim 10.000 mensen (ja heus, Palestijnen zijn mensen met gewone mensenwensen!) dakloos. En de Volkskrant schrijft doodleuk in haar hoofdredactioneel Commentaar van vandaag (19/1/2009):

“Hoop voor geplaagde bevolking van Gaza.”

Zolang Israëls schendingen van universele mensen-, burger-, volken- en oorlogsrecht onder de vlag van ongebonden, onafhankelijke en betrouwbare journalistiek worden afgedekt, is er geen enkele hoop voor de verjaagde, onderdrukte en nu ook nog eens verpletterde Palestijnen.

“Israël wil dat Hamas zich niet kan herbewapenen,” schrijft de anonieme commentaarschrijver met kennelijk instemming. Ondertussen vindt de wapensmokkel van de VS via Schiphol naar Israël natuurlijk gewoon door, want die is immers ‘legaal’..

“Israël weigert rechtstreeks zaken te doen met Hamas,” schrijft de Volkskrant,
alsof dat volstrekt begrijpelijk is.

“Hamas staat voor de keuze de bevolking aan nog meer dood en verderf bloot te stellen,” schrijft de commentator,
alsof al die bommen en granaten door Hamas waren afgeworpen en afgevuurd. Dit is pure chantage: “Geef je verzet tegen de bezetting, onderdruking en blokkade op, want anders..”

“De terroristische organisatie zal wellicht niet wakker liggen van het leed dat is aangericht,” schrijft de Volkskrant in dit schaamteloze commentaar ‘die de geest van de krant weerspiegelt’. Deze tekst zou rechtstreeks van een Israëlische regeringswoordvoerder afkomstig kunnen zijn. Iedereen weet (het stond immers zelfs in de Volkskrant) dat Hamas niet louter een ‘terroristische organisatie’ is.

“De weigering van Israël verslaggevers toe te laten (!) vrijwaarde het leger weliswaar van pottenkijkers, maar bood de tegenpartij volop de gelegenheid zijn eigen propaganda te bedrijven.”

Daar heeft Israël het volgende op gevonden: Laat de Volkskrant en andere ‘onafhankelijke’ kranten de propaganda voor Israël bedrijven. Simpel en effectief, want schijnbaar objectief.

3 gedachten over “'Geplaagde bevolking van Gaza.' (Commentaar VK 19/1) Dit is geen eufemisme, maar een gotspe.

 1. Wie schrijft de hoofdreactionele commentaartjes. Altijd ANONIEM! En waarom durft niemand binnen de gewone redactie er ooit tegen te protesteren?
  Ik dacht dat journalisten ‘vrije jongens’ waren. Altijd aan het lezen en studeren, weet je wel, om de waarheid boven water te krijgen…

 2. Berichtgeving over Israel is altijd erg summier in alle opzichten.
  Over het "conflict" met Gaza werd vanaf dag 8 vrijwel niets meer genoemd getoond door de nederlandse media. Terwijl Al-Jazeera en andere zenders toch zeker veel nieuwe schokkende feiten wisten te vermelden en tonen.
  Het gevoel bekroop mij ook dat tegenover idere 10 seconden bericht over de slachting in Gaza ongeveer 1 minuut beelden en toespraken uit Israel werden getoond.
  Ik denk dat de media in Nederland nog minder vrij zijn dan wij vermoeden.
  Overigens is de vraag waarom Israel niets heeft gedaan om de burgerbevolking van Gaza te beschermen (door de grenzen voor vluchtelingen open te stellen) nooit beantwoord. De schuld wordt bij elke gelegenheid bij Hamas gelegd.
  Israel heeft naar mijn mening niets gedaan om de burgerbevolking te sparen en wilde dat dus kennelijk ook niet.
  Dat betekent dus dat deze zich humanistisch noemende staat schuldig is aan de grootste oorloogsmisdaad sinds tijden.

 3. Helemaal mee eens.
  Maar dat kan je verwachten van de "onpartijdige" volkskrant.
  Deze actie was een systeematige massa executie.
  Het lijkt niet alleen op nazi methodiek, maar is zelfs beroerder.
  Hoeveel kinderen en onschuldigen zijn er niet weer vermoord, of levenslang invalide?
  Ipv ontwapening, zal deze actie leiden tot bewapening; maar deze ronde echte wapens; geen vuurpijlachtige raketjes meer; ik verwacht binnen 2 maand grote en harde aanslagen.
  Terecht.
  Wraak is het onvervreemdbare recht van de verliezer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s