Verdediging van 'ABC-NL', de NL-versie van Algemeen Beschaafde Cultuur, is een zaak van ons allen.

Verdedigde onze Koningin inderdaad louter ‘christelijke waarden’, zoals de Volkskrant schreef in haar hoofdredactionele commentaar (Commentaar VK 27/12/2007) ? Als deze opvatting inderdaad zowel de bedoeling van de Koningin als de geest van de Volkskrant weerspiegelt, dan werkt deze pretentie inderdaad behoorlijk polariserend, zoals Nausikaa Marbe in haar column van vandaag opmerkt.

Zijn het echter wel zulke exclusieve ‘christelijke waarden’ die de Koningin verdedigt?

Zijn dingen als democratische en rechtsstatelijke beginselen, eerbied voor gemeenschappelijke wetten en regels, subculturele verscheidenheid, op begrip- en respectvolle wijze rekening houden met andere groepsculturen, fatsoenlijke omgang met andere mensen en hun groeperingen, sociale vaardigheden, beschaafde omgangsvormen, aandacht voor de ander en het algemeen belang, maatschappelijke betrokkenheid, gemeenschapszin, sociale cohesie en meer van dat moois en wenselijks inderdaad voorbehouden aan christelijke samenlevingen? Deze gedachte zou getuigen van een superieure arrogantie jegens andere culturen.

Volgens mij schetste de Koningin in haar Kersttoespraak gewoon maar weer eens de contouren van ABC-NL: De NL-versie van Algemeen Beschaafde Cultuur. Overal in de wereld bestaan er tribale, lokale, regionale, nationale en nog veel andere versies van het vrijwel universele menselijke streven naar een ABC.

Tussen alle versies en in de mate waarin die ter plaatse ‘dominant’ zijn, bestaan wel grote verschillen. Laat ieder land zijn eigen versie van de ABC zodanig koesteren en ontwikkelen dat andere culturen zich er veilig en thuis voelen en het belang van een gemeenschappelijke overkoepelende samenlevingscultuur zullen steunen en onderhouden. Kortom, laat de beschaving haar heilzame werk doen.

Dat dit in de praktijk niet meevalt (en zelfs tegenvalt), bleek wel uit de sterk van elkaar verschillende reacties op de Kersttoespraak en ook op bovengenoemd Commentaar. In de reactieruimte was er al snel weer iemand die schreef: “Atheïsten en ongelovigen zijn tegenstanders van alle religies”.

Dat krijg je ervan als mensen gaan denken dat ons staatshoofd louter ‘christelijke waarden’ verdedigt en niet onze landelijke (nationale, vaderlandse, gemeenschappelijke) versie van de ABC, de Algemeen Beschaafde Cultuur.

10 gedachten over “Verdediging van 'ABC-NL', de NL-versie van Algemeen Beschaafde Cultuur, is een zaak van ons allen.

 1. Waarom roept, ‘vragen om verdraagzaamheid en begrip’ bij sommigen onverdraagzaamheid op..
  Onbegrijpelijk voor mij..
  ABC, groot voorstander van.

 2. @Aad,
  Ja, dat verbaast mij ook. Zullen we die moslims er dus maar uitgooien, want met hen wordt het nooit wat, aangaande verdraagzaamheid en begrip.

 3. @Ruud Zweistra,
  Wil je alsjeblieft niet mijn weblog misbruiken voor oproepen van discriminatoire aard? Ik stoor mij aan negatieve generalisaties over bevolkingsgroepen in het algemeen en dus ook over ‘die moslims’ en zo. En natuurlijk wordt er helemaal niemand, laat staan een hele bevolkingsgroep, ‘het land uitgegooid’. Kappen met die vervelende onzin, dus.

 4. Net zoals er universele mensenrechten zijn, zijn er ook universele fatsoensnormen!!
  Of kunnen fatsoensnormen alleen maar christelijk zijn????Reactie is geredigeerd

 5. Nuja ik geloof niet dat de koningin, de oranjes of de zorrequieta’s noodzakelijk zijn voor de nederlandse cultuur. Ze maken er natuurlijk wel deel van uit. Zoals schuim op de rivier deel uitmaakt van het water waarschijnlijk.
  De nederlandse cultuur of identiteit bestaat natuurlijk wel. Het algemeen beschaafd cultuurgoed van ons allen is gebaseerd op onze gemeenschappelijke taal.
  Maar je kunt goed zonder abc. Zo menig inwoner van namibië en zuid-afrika die de hele dag nederlands praat weet niets van nederlandse cultuur en slaapt desondanks redelijk prettig.
  Hoe dan ook, ik zou de nederlandse identiteit persoonlijk niet te vuur en te zwaard verdedigen. Zo bijzonder istie nou ook weer niet.

 6. @Herman,
  Mij best als je er zo over denkt, maar ik vraag mij daarbij twee dingen af:
  1. Hoe houd je in een samenleving ‘de boel bij elkaar’ als de burgers niets met elkaar (willen) delen en dus niets gemeenschappelijks met elkaar onderhouden en behouden?
  2. Bestaat er volgens jou in de wereld wel enige (groeps)cultuur (en daaraan gekoppelde identiteit) die wél het koesteren, behouden en eventueel zelfs het verdedigen waard is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s