Verdediging van 'ABC-NL', de NL-versie van Algemeen Beschaafde Cultuur, is een zaak van ons allen.

Verdedigde onze Koningin inderdaad louter ‘christelijke waarden’, zoals de Volkskrant schreef in haar hoofdredactionele commentaar (Commentaar VK 27/12/2007) ? Als deze opvatting inderdaad zowel de bedoeling van de Koningin als de geest van de Volkskrant weerspiegelt, dan werkt deze pretentie inderdaad behoorlijk polariserend, zoals Nausikaa Marbe in haar column van vandaag opmerkt.

Zijn het echter wel zulke exclusieve ‘christelijke waarden’ die de Koningin verdedigt?

Zijn dingen als democratische en rechtsstatelijke beginselen, eerbied voor gemeenschappelijke wetten en regels, subculturele verscheidenheid, op begrip- en respectvolle wijze rekening houden met andere groepsculturen, fatsoenlijke omgang met andere mensen en hun groeperingen, sociale vaardigheden, beschaafde omgangsvormen, aandacht voor de ander en het algemeen belang, maatschappelijke betrokkenheid, gemeenschapszin, sociale cohesie en meer van dat moois en wenselijks inderdaad voorbehouden aan christelijke samenlevingen? Deze gedachte zou getuigen van een superieure arrogantie jegens andere culturen.

Volgens mij schetste de Koningin in haar Kersttoespraak gewoon maar weer eens de contouren van ABC-NL: De NL-versie van Algemeen Beschaafde Cultuur. Overal in de wereld bestaan er tribale, lokale, regionale, nationale en nog veel andere versies van het vrijwel universele menselijke streven naar een ABC.

Tussen alle versies en in de mate waarin die ter plaatse ‘dominant’ zijn, bestaan wel grote verschillen. Laat ieder land zijn eigen versie van de ABC zodanig koesteren en ontwikkelen dat andere culturen zich er veilig en thuis voelen en het belang van een gemeenschappelijke overkoepelende samenlevingscultuur zullen steunen en onderhouden. Kortom, laat de beschaving haar heilzame werk doen.

Dat dit in de praktijk niet meevalt (en zelfs tegenvalt), bleek wel uit de sterk van elkaar verschillende reacties op de Kersttoespraak en ook op bovengenoemd Commentaar. In de reactieruimte was er al snel weer iemand die schreef: “Atheïsten en ongelovigen zijn tegenstanders van alle religies”.

Dat krijg je ervan als mensen gaan denken dat ons staatshoofd louter ‘christelijke waarden’ verdedigt en niet onze landelijke (nationale, vaderlandse, gemeenschappelijke) versie van de ABC, de Algemeen Beschaafde Cultuur.

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

10 gedachten over “Verdediging van 'ABC-NL', de NL-versie van Algemeen Beschaafde Cultuur, is een zaak van ons allen.”

 1. @Aad,
  Ja, dat verbaast mij ook. Zullen we die moslims er dus maar uitgooien, want met hen wordt het nooit wat, aangaande verdraagzaamheid en begrip.

 2. @Ruud Zweistra,
  Wil je alsjeblieft niet mijn weblog misbruiken voor oproepen van discriminatoire aard? Ik stoor mij aan negatieve generalisaties over bevolkingsgroepen in het algemeen en dus ook over ‘die moslims’ en zo. En natuurlijk wordt er helemaal niemand, laat staan een hele bevolkingsgroep, ‘het land uitgegooid’. Kappen met die vervelende onzin, dus.

 3. Net zoals er universele mensenrechten zijn, zijn er ook universele fatsoensnormen!!
  Of kunnen fatsoensnormen alleen maar christelijk zijn????Reactie is geredigeerd

 4. Nuja ik geloof niet dat de koningin, de oranjes of de zorrequieta’s noodzakelijk zijn voor de nederlandse cultuur. Ze maken er natuurlijk wel deel van uit. Zoals schuim op de rivier deel uitmaakt van het water waarschijnlijk.
  De nederlandse cultuur of identiteit bestaat natuurlijk wel. Het algemeen beschaafd cultuurgoed van ons allen is gebaseerd op onze gemeenschappelijke taal.
  Maar je kunt goed zonder abc. Zo menig inwoner van namibië en zuid-afrika die de hele dag nederlands praat weet niets van nederlandse cultuur en slaapt desondanks redelijk prettig.
  Hoe dan ook, ik zou de nederlandse identiteit persoonlijk niet te vuur en te zwaard verdedigen. Zo bijzonder istie nou ook weer niet.

 5. @Herman,
  Mij best als je er zo over denkt, maar ik vraag mij daarbij twee dingen af:
  1. Hoe houd je in een samenleving ‘de boel bij elkaar’ als de burgers niets met elkaar (willen) delen en dus niets gemeenschappelijks met elkaar onderhouden en behouden?
  2. Bestaat er volgens jou in de wereld wel enige (groeps)cultuur (en daaraan gekoppelde identiteit) die wél het koesteren, behouden en eventueel zelfs het verdedigen waard is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s