Van Zanen faalde dubbel: als partijvoorzitter van de VVD en als burgemeester van Amstelveen.

Van Zanen faalde dubbel: Als partijvoorzitter van de VVD en als (afwezige) burgemeester van Amstelveen.

Als inwoner van Amstelveen vind ik dit laatste natuurlijk het ergste. Onze stad heeft genoeg problemen om de volle aandacht van een kundige en toegewijde burgemeester te verdienen.

4 gedachten over “Van Zanen faalde dubbel: als partijvoorzitter van de VVD en als burgemeester van Amstelveen.

 1. Van Zanen heeft als burgemeester niet gefaald door te doen, maar door te laten. Telkens wanneer hij in de weer (en in het nieuws) was voor de VVD, stonden zijn hoofd, hart en hand niet in dienst van zijn gemeente.
  Mijn grootvader was burgemeester (net als zijn vader en grootvader trouwens). Hij omschreef dit ambt als volgt:
  "Hij zou zijn de man der Gemeente, niet dus slechts het hoofd van het Gemeentebestuur, maar geheel en al, ten volle uit zijne gemeente toebehoren, de gemeente als ’t ware vertegenwoordigen door zijn persoonlijkheid en in zijn wezen en werken de gemeente tot uitdrukking brengen, de gemeente immers wier ‘man’ hij niet slechts heette, maar wier ‘man’ hij ook zou moeten zijn."
  (Jac. van Waning, ‘De Man der Gemeente’, 1910, pag. 5.)
  Onze gemeente Amstelveen krijgt door haar grootte, aard en ligging steeds meer grote-stads-problemen op het gebied van huisvesting, onveiligheid, verkeer, kinderopvang, ouderenzorg, scholing en het lawaai en de luchtvervuiling door weg- en vliegverkeer (A9 en Schiphol). Wat wij nodig hebben is een man die hier full-time het hoofd aan biedt.

 2. Rolf,
  Je eerste reactie was "So what?" Dit betekent zoiets als ‘Nou èn? En wat dan nog?’
  Kennelijk maakt het voor jou geen verschil wat een burgemeester doet of laat, omdat hij per definitie niet kán falen. Ik sla het ambt echter hoger aan. Volgens mij vervult een burgemeester in zijn gemeente een belangrijke functie. Deze vergt dan ook zijn vrijwel voortdurende aanwezigheid, tenzij hij voor de gemeente op pad moet.
  Op jouw (nauwelijks nog serieus te nemen) vraag wat Van Zanen zoal heeft gelaten, kan het antwoord kort zijn:
  Van Zanen heeft nagelaten om de inwoners van Amstelveen het gevoel te geven dat zij een daadkrachtige bestuurder als burgemeester hebben, die zich met hart en ziel aan zijn gemeente wijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s