Bumperkleven is ‘sportief rijgedrag’.

Van: Robert van Waning <rvwaning@seaport-beach.nl>
Aan: anwb <info@anwb.nl>; Veilig Verkeer Nederland <klantenservice@vvn.nl>
CC: anwb autokampioen <autokampioen@anwb.nl>
Datum: donderdag 14 oktober 1999 12:46

Onderwerp: Bumperkleven is juist heel sportief

Geachte heer Woudenberg,

Hoewel ik blij zou moeten zijn met uw actie tegen het bumperkleven, heb ik toch voornamelijk het gevoel dat u dweilt met de kraan open. Campagnes als de uwe leggen het immers altijd af tegen het positieve imago dat met enorme reclamebudgetten wordt gegeven aan het sportieve autorijden op de openbare wegen.

Kunt u zich een sportieve rijder voorstellen die afstand houdt? Hoe kan hij nou ‘tussensprintjes’ houden als hij 60 meter achter zijn voorligger moet blijven? Dat schiet toch niet op?

(Te) hard optrekken, (te) hard rijden, (te) snel de bochten nemen, (te) weinig afstand houden en (te) laat remmen, zijn de voornaamste kenmerken van sportief rijgedrag, dat daarom ook niet van agressief rijgedrag te onderscheiden is.

Agressief rijden mag niet, maar tegelijk wordt ‘sportief rijden’ aangeprezen en aangemoedigd in iedere auto-advertentie en -test, zelfs van de ANWB!

Ik kan maar niet begrijpen waarom VVN alleen de symptomen van dit grote (en groeiende) maatschappelijke probleem wil bestrijden. De oorzaak ligt bij een hardnekkig misverstand over de functie  van het autorijden. Het is geen sport en ook geen middel om frustraties ten koste van ons leefmilieu af te reageren op medeweggebruikers, wandelaars, fietsers, spelende kinderen en overstekende huisdieren.

Wij wonen aan een hoek van twee lanen in Amstelveen die worden gebruikt als ‘sluiproute’. Die term is misleidend, want de functie van ‘sluipen’ is juist tijdwinst. Er wordt dus geracet, en die haakse boch voor ons huis leent zich voor ‘pittig bochtenwerk’, precies zoals het steeds in autotestst wordt aanbevolen: lekker sportief.

U moet die autotestst eens kritischer gaan lezen. Waar kan een sportieve automobilist ‘lekker fel optrekken’ en ‘stoplichtsprintjes’ houden, waar kan hij zijn auto ‘de bocht omsmijten’? Precies: alleen in de woonwijken en op de provinciale wegen. Juist daar dus waar het het meeste gevaar voor anderen oplevert!

Ik pleit voor een VVN-campagne in samenwerking met ANWB, RAI/BOVAG en KNAC en de gezamenlijke autobladen en -redacties:

WEES SPORTIEF, RIJ RUSTIG.

Met vriendelijke groet,
Robert van Waning
Van: Lucienne v.d Berg [mailto:lvdberg@anwb.nl]
Verzonden: maandag 18 oktober 1999 15:21

Aan: Robert van Waning
Onderwerp: Re: Bumperkleven is juist heel sportief

Geachte heer Van Waning,

Hartelijk dank voor uw bericht met als onderwerp ‘Bumperkleven’.

Indien de ruimte het toelaat zullen wij uw bericht publiceren in een van de komende nummers van de Autokampioen onder de rubriek ‘Ingestuurd’.

Met vriendelijke groet,
Redactie Autokampioen
Joke Bijleveld
redactie-assistente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s