Kaping van VOC-schip ‘Amsterdam’. Deel 1: Initiatief en voorbereidingen.

Het oorspronkelijke idee

Het idee voor het bouwen van een replica van een 17de eeuwse replica ontstond in de winter van 1982-83 toen de restauratie van de Barkentijn ‘Elisabeth Smit’, destijds het grootste Nederlandse zeilschip, bijna af was. De houtbouwers wilden nóg zo’n groot houten zeilschip bouwen, want zij wilden hun opgedane kennis en ervaring in praktijk brengen.

“Jij kan zo mooi brieven schrijven,” zei scheepsbouwmeester Ernst Vos. “Zorg jij maar dat wij werk houden.”

Zie ook: Kaping van VOC-schip ‘Amsterdam’. Deel 3: De doofpot.

Werkloze jongeren aan de slag bij Muidense botterkoning - G&E

Van bijna-wrak tot vlaggeschip

VOC-schepen kleine rage

Brief aan Sc heepvaartmuseum A'dam - 2-2-1982

 

Brief van Scheepvaartmuseum A'dam - 9-2-1982

Brief aan Scheepvaartmuseum A'dam - 12-2-1982 pag1

Brief aan Scheepvaartmuseum A'dam - 12-2-1982 pag2

 

Brief aan Herman Ketting - 4-3-1982

Dezelfde brief als hierboven stuurde ik naar Ir, J. Roelfzema (Olympiaplein 20, Amsterdam) en aan Dr.Ir. J.M. Dirkzwager (J.M. Muschlaan 9 in Den Haag) en vermoedelijk ook nog aan andere historici.

Foto's van de initiatiefnemers - winter 1982-83

Brief aan Ministerie CRM - 12-2-1982 pag1

Brief aan Ministerie CRM - 12-2-1982 pag2

Brief van Ministerie CRM - 9-3-1982

Brief aan Ballast Nedam dd 11-4-1983 pag1Brief aan Ballast Nedam dd 11-4-1983 pag2

Brief van Ministerie CRM dd 14-4-1982

Brief aan Bureau Maritieme Historie, FC van Oosten, KLTZ dd 19-

Brief aan Prins Bernhard Fonds dd 22-4-1982 pag1

Brief aan Prins Bernhard Fonds dd 22-4-1982 pag2

Brief aan Prins Bernhard Fonds dd 22-4-1982 pag1

Brief aan VVV Amsterdam, AF Luyken dd 3-5-1982

Onderzoek naar Bouw VOC-schip SpiegelZeilvaart 01-12-1982 pag1

Onderzoek naar Bouw VOC-schip SpiegelZeilvaart 01-12-1982 pag2

 

 

Lijst van personen en instellingen waarmee in 1982-83 is gespro

 

 

 

 

Auteur: robertvanwaning

"Mij gaat het vooral om de waardering van het vrije debat als vehikel van maatschappelijke vooruitgang." (Wouter Bos.) "Een krant die kritische meningen onderdrukt, heeft geen bestaansrecht." (Van Thillo.). Dit 'weblog' is voornamelijk een openbaar archief van mijn bijdragen aan het openbare publieke debat over lokale Amstelveense kwesties op Amstelveen.Blog van oud-journalist Johan Bos. De ervaring heeft mij namelijk geleerd dat reacties en bijdragen aan het publieke discussies op openbare (want voor iedereen toegankelijke) platforms willekeurig worden gecensureerd en zelfs volledig worden verwijderd als de inhoud de redacteur, de webbeheerder of dienstdoende (altijd anonieme) moderator onwelgevallig is, ook al was er geen enkele regel van wet, fatsoen of gebruiksvoorwaarden geschonden. Dit heb ik meegemaakt op Stand.nl, op het Weblog van de Volkskrant, (kijk ook hier en hier) op Amstelveen Dichtbij en ook op Amstelveen.blog (Zoek met naar #Censuur). Wie bezwaar maakt tegen dit soort ongrondwettelijke inbreuken op de vrijheid van meningsuiting, kan zonder opgave van reden, zonder mogelijkheid van verweer of bezwaar en zonder opgave van strafduur voor onbepaalde tijd worden verbannen uit het reactie- en discussieforum. Ik ben op die manier voor korte of langere tijd en zelfs permanent verbannen geweest uit alle bovengenoemde fora waaraan ik heb deelgenomen aan de publieke discussies, zonder dat ik ooit anderen persoonlijk heb beledigd, bedreigd, belasterd of op andere manier regels had geschonden. Mijn opvattingen en meningen bevallen de redacties etc. kennelijk niet altijd. Zij maken graag misbruik van hun macht en van de mogelijkheid om onwelgevallige opinies te onderdrukken en zelfs om'lastige burgers' uit te schakelen van deelname aan het openbare discussies. Het 'publieke debat' geeft dan ook geen betrouwbare weergave van wat er onder burgers aan opvattingen en opinies leeft. In Nederland worden meningsuitingen niet gecensureerd door de overheid maar door redacties van journalistieke media. Laster, smaad en grove persoonlijke beledigingen zijn in de sociale media inmiddels zó gebruikelijk, dat aangiften daartegen bijna niet meer door het Openbaar Ministerie worden vervolgd. Zolang zij echter op grond van het het Wetboek van Strafrecht strafbaar zijn, zou dit - zeker in flagrante gevallen waarin mensen werkelijk erdoor worden beschadigd - wel moeten gebeuren. Anders moeten die artikelen uit het WvS worden geschrapt. In onderstaande discussies staan veel gevallen van laster of lasterlijke suggesties. U vindt die door met te zoeken naar #Laster of #Suggestie. Verwijderde reacties vindt door te zoeken naar 'XXX Verwijderd' Sommige daarvan heb ik aangemerkt als '#Censuur'.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s