Gemeente teleurgesteld over extra ruimte voor Schiphol
25 April 2006 Johan Bos
Het Amstelveense college B en W is teleurgesteld over het vrijdag (21 april) ingenomen kabinetsstandpunt over Schiphol. Doordat de luchthaven verder mag groeien, kan de bouw van duizenden woningen in de Legmeerpolder toch weer niet doorgaan. Van de aanbevelingen van het gemeentebestuur is in de visie van het kabinet niets terug te vinden. Zij waren bedoeld om de leefbaarheid in Amstelveen te waarborgen.
B en W willen zo snel mogelijk weten of een klein deel van de polder nog wél kan worden bebouwd. Nadat eerst – door uitbreiding van de zone waarin wegens geluidshinder geen huizen meer mochten komen – woningbouw in de Legmeerpolder helemaal taboe was, leek die vervolgens toch weer mogelijk. Nu zet het kabinet er opnieuw een streep door. B en W vinden dat er een verantwoorde balans moet blijven tussen economische groei en duurzaamheid.
Het college had voorgesteld een aantal ‘handhavingspunten’ toe te voegen, om leefbaarheid in de wijken te waarborgen. De regering heeft dat naast zich neergelegd. Via handhavingspunten stelt het rijk grenzen aan de geluidsproductie van Schiphol. Ook het voorstel de nachtperiode te verlengen van 06.00 naar 07.00 uur, om slaapverstoring te verbergen, heeft het kabinet niet overgenomen.
Het gemeentebestuur zal zijn mening via de bestuurlijke regiegroep Schiphol (BRS) naar Tweede Kamer ventileren. Het hoopt dat ook andere gemeenten in de regio protesteren.
In 2004 zette de Nota Ruimte een streep door de geplande bouw van ruim 6.500 woningen in de Legmeerpolder. De plannen waren toen al in een vergevorderd stadium. Gemeente, bewoners en bedrijven hadden toen al twee jaar lang energie gestoken in het maken van een goed plan.
Naar aanleiding van het recente besluit van minister van VROM , S.M. Dekker dat de bouwbeperking in Hoofddorp-West kon vervallen, leken er ook weer mogelijkheden te ontstaan voor het opheffen van de bouwbeperking in een klein deel van de Legmeerpolder.
Pols praat voor drie gemeenten over Schiphol convenant
Geplaatst door Johan Bos] 28 November, 2006 18:09
http://amstelveen.blog.nl/milieu/2006/11/28/pols_praat_voor_drie_gemeenten_over_schiphol_convenant
In de gesprekken over een tussen Rijk en Schiphol te sluiten convenant vertegenwoordigt wethouder Remco Pols behalve zijn eigen gemeente (Amstelveen) ook Uithoorn en Aalsmeer. Het convenant moet gaat over het beter benutten van de ‘milieuruimte’ van de luchthaven en het terugdringen van ‘vermijdbare overlast.’
Er wordt vergaderd onder voorzitterschap van oud minister Alders. Naast Pols praten de wethouders Asscher van Amsterdam en Eilert van Zaanstad, de Schiphol-directeur Cerfontaine, gedeputeerde Hooijmaijers van Noord-Holland en vertegenwoordigers van de Luchtverkeersleiding Nederland en Schiphol en van de CROS mee.
De regio heeft er bij het Rijk op aangedrongen te mogen deelnemen aan de ‘convenanttafel.’ Onder druk van de Tweede Kamer gebeurt dat nu. Het overleg speelt volgens de gemeente een belangrijke rol bij de finale besluitvorming over de groei van Schiphol binnen de door de overheid gestelde milieuruimte.
Gemeente wil zowel groei als minder hinder van Schiphol
De die gemeente willen een balans tussen groei en hinderbeperking. Eigenlijk verwachten zij toename van de hinder, maar er lopen wel onderzoeken naar mogelijkheden om die te beperken. Het effect van te nemen maatregelen op de korte termijn moet nog blijken. De gemeenten willen aanpassing van uitvliegroutes, zodat vliegtuigen minder over bebouwing vliegen. Onder meer vinden zij dat er een oplossing nodig is voor het beruchte ‘knelpunt Uithoorn’.
De gemeente Amstelveen heeft laten weten voor de korte termijn met de extra overlast te kunnen leven, omdat zij veel verwacht van de hinderbeperkende maatregelen die in het verschiet liggen. Met de geplande verhoging van enkele handhavingpunten bij de Aalsmeerbaan stemmen de gemeenten niet in. Daar is volgens hen géén sprake van noodzaak, omdat die route nog niet ‘volgevlogen’ is. De gemeenten willen dat die verhoging niet doorgaat. Zij willen verlenging van de nachtperiode met een uur, zodat die van 23.00 uur tot 07.00 uur duurt.
Gelet op het belang van luchtkwaliteit voor de gezondheid van bewoners, willen de gemeenten dat het Rijk streng toeziet op het vermijden van overschrijdingen van zogenoemde grenswaarden.
Lees ook:´Groei Schiphol alleen bij mnder hinder´
Lees ook:CDA in zes gemeenten wil groei Schiphol stoppen
Lees ook:Schiphol mag fors doorgroeien
Lees ook:Informatieavond over hinderbeperking Schiphol
Lees ook:Gemeente verwacht beperking hinder bij groei Schiphol
Belangrijkste grieven Amstelveners: woningnood, hoge tarieven en Schiphol
De Stadspeiling is een tweejaarlijkse enquête onder de bevolking. In april 2007 zijn 5.500 inwoners van 18 jaar en ouder benaderd, op basis van een a-selecte steekproef uit het bevolkingsregister. Daarnaast is het digitale burgerpanel benaderd. 2.200 inwoners reageerden, een respons van 40%.
Het digitale burgerpanel bestaat uit Amstelveense ingezetenen van 18 jaar en ouder met interesse voor onderwerpen die in de gemeente spelen. Enkele malen per wordt de deelnemers aan het panel via internet gevraagd een vragenlijst in te vullen. Wie lid wil worden van het panel kan een mail sturen naar seno@amstelveen.nl.
Lees ook:Hoge opkomst raadsverkiezingen verwacht
Lees ook:Digitale peiling meningen over energiebesparing
Lees ook:Weer brede enquête onder inwoners op komst
Lees ook:Gemeente gaat meningen inwoners weer peilen
Lees ook:Leden voor digitaal panel over gemeente gezocht
En als de jeugd van Amstelveen goed zijn best doet op school (hangjongeren inclusief) ipv de ouderen te terroriseren, dan gaan ze later dermate veel geld verdienen, dat ze rustig in Amstelveen kunnen blijven wonen. Met andere woorden: vlijt, zelfdiscipline en goed gedrag, zo heten de tussenstations op weg naar het paradijs (lees: Amstelveen).
ANP
DEN HAAG – Het CDA bestrijdt dat er een woningtekort is in Nederland. Dat heeft Tweede Kamerlid Ruud van Heugten van de partij dinsdag gezegd. ‘Er zijn voldoende woningen beschikbaar.’
Volgens Van Heugten is het echte probleem dat mensen weigeren om in bepaalde typen woningen of in specifieke wijken te wonen. ‘Het is een kwaliteitsvraag’, stelt hij. Volgens de CDA’er heerst in sommige regio’s zelfs een overschot aan woningen.
Gemeente verwacht beperking hinder bij groei Schiphol
- Door Johan Bos op 2 oktober 2008 om 15:13, in de categorie Schiphol.
http://amstelveen.blog.nl/schiphol/2008/10/02/gemeente-verwacht-beperking-hinder-bij-groei-schiphol#more-2022
De tot nu toe door Schiphol veroorzaakte beperking van bebouwing op en langs de (overkapte) A9 wordt opgegeven. Onderzocht wordt of dat ook kan gelden voor woningbouw in de Noorder Legmeerpolder. De opknapbeurt van Uilenstede wat de buitenruimte betreft aanzienlijk forser, dankzij subsidie uit een door Rijk, provincie en Schiphol te vormen fonds, waarin 60 miljoen euro zal worden gestort. Dat zijn enkele voordelen voor Amstelveen, die voortvloeien uit wat aan de zogenaamde Alderstafel (genoemd naar voorzitter Hans Alders) is overeengekomen door overheden, bewoners en luchtvaartbranche.
In dat overleg neemt de Amstelveense wethouder Remco Pols deel, mede namens enkele buurgmeenten. Het bereikte akkoord voorziet volgens Pols in enerzijds versterking van Mainpport Schiphol als economische motor en anderzijds duurzame ontwikkeling binnen de bestaande milieugrenzen. Het komt volgens de partijen neer op doorgaande groei van Schiphol, hinderbeperking en investering in het omgevingsklimaat. Het lijkt een nauwelijks te bereiken combinatie, maar Pols en de andere partijen in het overleg lijken ervan overtuigd dat het kan lukken.
Tot nu toe was voor de luchthaven tot 2010 een groei met 10 procent tot 480 duizend vluchten voorzien. Dat worden er nu 510 duizend tot 2020. Volgens de luchtvaartsector is groei naar 540 duizend mogelijk, maar daarvan worden 30 duizend (de helft) aan de omgeving ‘geschonken’. Dat wil zeggen: niet op Schiphol uitgevoerd. Verkeer dat niet bijdraagt aan de knooppuntfunctie (hub) moet worden verplaatst naar luchthavens, Lelystad en Eindhoven. Vooral in de knooppuntfunctie zien de partijen de belangrijkste logistieke en economische betekenis van Schiphol. Het aantal nachtvluchten (tussen 23.00 en 07.00 uur) gaat van 34 naar 32 duizend.
Pols is er opgetogen over dat het A9-gebied kan worden bebouwd. Hij vindt dat trouwens logisch. “Daar wordt niet aangevlogen en het is ook geen route die in de toekomst zal worden gebruikt. Maar de bouwbeperking had ons bij de tunnelplannen behoorlijk in de wielen kunnen rijden,” aldus Pols.
Uit de in twee tranches van dertig miljoen euro uit te betalen bijdrage voor onder meer leefbaarheidprojecten denkt hij “bedrag met zes nullen’ te vragen en te krijgen voor Uilenstede, dat hinder ondervindt van de Buitenveldertbaan. Een deel van de in totaal zestig miljoen wordt ingezet voor individuele hulp aan ‘schrijnende gevallen’, bijvoorbeeld voor woningen die veel last van hinder hebben en om de een of andere reden buiten de isolatieregeling bleven. Ook kunnen verhuizingen mogelijk worden gemaakt.
Pols betreurt het dat één vertegenwoordiger van de bewoners van de Alderstafel is weggelopen, omdat hij met de bereikte resultaten niet kon instemmen. Onder de diverse platforms, georganiseerd in een vereniging die hij vertegenwoordigde, zijn de meningen daarover sterk verdeeld. In totaal zijn er drie bewonersvertegenwoordigers, waarvan twee namens CROS ( Commissie Regionaal Overleg Schiphol), die van mening verschillen met hun collega van de vereniging.
De nadelige gevolgen van de naar zijn mening economisch noodzakelijke groei van Schiphol blijven volgens Pols beperkt. De Buitenveldertbaan is en blijft de minst gebruikte, minder dan eerder was afgesproken. Ook het aantal starts op de Aalsmeerbaan wordt minder dan eerder was afgesproken, wat gunstig is voor Westwijk en Nes aan de Amstel. Om de hinder verder te beperken start een onderzoek naar een nieuwe uitvliegroute, zodat Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer minder hinder ondervinden. Hierdoor zal de spreiding van vliegtuigen over de regio afnemen.
De gemeente gaat ook met Schiphol Group en KLM samenwerken op het gebied van de werkgelegenheid. Verder start een onderzoek van de GGD naar de effecten van geluidsoverlast op de gezondheid. Of daarbij ook aandacht wordt besteed aan de uitstoot van fijnstof, die in elk geval in Haarlemmermeer tot meer kankergevallen lijkt te hebben geleid, is onduidelijk. Vijf jaar geleden werd daarnaar voor het laatst onderzoek gedaan.
Het advies van de Alderstafel aan de ministers van VROM en Verkeer en Waterstaat wordt uitgewerkt in drie convenanten, die respectievelijk betrekking hebben op verplaatsing van vluchten naar regionale luchthavens, hinderbeperkende maatregelen en omgevingskwaliteit. De deelnemers aan het overleg blijven toezien op uitvoering en naleving van de afspraken.
Lees ook:Van omwonenden heeft 14% last van Schiphol
Lees ook:´Groei Schiphol alleen bij mnder hinder´
Lees ook:Experiment met nieuw geluidstelsel Schiphol gestart
Lees ook:GroenLinks vindt college tweeslachtig over Schiphol
Lees ook:Schiphol mag fors doorgroeien
Geen reacties
eerst al het feit dat ze de ufot weg willen hebben.
vier mljoen mensen dat geven ze er maar voor wel een koopie voor een plaats waar vele mensen geluk en liefde hebben gekent.
en nou weer zeuren over schiphol !!! schei toch uit mensen…volgens mij geeft de luchthaven een aardig stukje werk aan de mensen in en rond amstelveen.
mischien moeten er eens een frisse wind door de raad van amstelveen.
Arme winkeliers met huizenhoge huren, vandaar dat er zoveel nieuwe komen en gaan.
Met vriendelijke groet Grea Twint
Probeer eens te stoppen met makkelijk reageren vanonder de palmboom. Er valt veel te zeggen over Schiphol, maar economisch moet je niet bedenken wat er kan gebeuren als de luchthaven verdwijnt og verhuist naar een andere locatie. Dan heeft Amstelveen andere problemen, maar dat betekent nu dat er verwacht mag worden van de politici in Amstelveen dat er meerdere scenario’s aanwezig zijn. Misschien zijn deze er wel, maar eigenwijs vermoed ik van niet want daar is men niet mee bezig! Het maakt mij absoluut niet uit dat persoon X een arbeidsverleden heeft in de luchtvaart en nu uikomt voor zijn principes. Verrassend niet links, maar gewoon ruimdenkend en toch proberen respect te hebben voor een ieders inbreng. Misschien een cuba-libre drinken met persoon X en proberen elkaar te respecteren? Een persoon van de basisgroep sociale zekerheid vertelde mij van de week dat er komend weekend feest is met Jan-Peter vanwege 20 jarig bestaan. Gaat toch ook niet gezegd worden dat onder zijn regie de sociale zekerheid in Nederland nar de “klote” is geholpen. Dus als er gereageerd wordt, geef dan een reatie en niet wegvluchten in een anders arbeidsverleden.
2) van mij persoonlijk (let wel: geen CDA-standpunt, zeg ik er voor de zekerheid maar weer even bij) mag Schiphol ongebreideld doorgroeien. En dan te bedenken dat ik er niet eens mijn geld verdien!
3) de politici in Amstelveen hebben naar mijn inschatting weinig tot geen invloed op de ontwikkelingen rond S’hol. Klinkt heel mooi allemaal, scenario’s hebben klaarliggen en zo, maar uiteindelijk beslist Den Haag (und das ist gut so, zou de Berlijnse burgemeester zeggen).
Ik miste je evt. goede inbreng vanuit wat wel niet kan, gezien radarbeelden vliegtuigroutes m.n. starten, landen….
En dat zou nog tot daar aan toe zijn, maar hij gebruikt nu zijn vrije tijd om mensen te verketteren die niet aan zijn hooggestemde idealen willen meewerken. Een toontje lager voortaan, meneer Demming!
Niet te geloven dat je CDAer bent, tenminste, ik heb daar een ander beeld van. Hier zal je Clubje ook niet blij mee zijn. Heb je eigelijk nog CDA-vrienden?
Groetend Grea Twint
Vrienden die lid zijn van het CDA heb ik nog te over, waaronder de CDA-wethouders in Amstelveen en Ouder-Amstel.Maar ik zit nog steeds te wachten op het antwoord op de vraag van welke partij jij lid bent. Schaam je je daar soms opeens voor?
En zoals de Positivo’s al zongen:
“Onze God die is de beste,
onze God is kampioen,
daarom zijn wij hier in het Westen,
relatief in goeden doen.”
Bestaat er op Curacao geen forum waar hij verder kan gaan met kritiek uiten en mensen beledigen? En dat noemt zichzelf Christen…